Nasze Miśki - white 4g63t colt 4wd
evolt - 31-05-2012, 00:19
jabberkonto napisał/a: | Wszystkie czesci z eclipse'a (lacznie z przeszczepem napedow) | Nie zupełnie ale jak będziesz miał pytania to pisz,z chęcią odpowiem.
jabberkonto - 03-06-2012, 00:43
Dzisiaj zrobilem w koncu porzadny kabel masowy i dodatkowo zrobilem tzw. "fuel pump rewire"
Opisany tutaj:
http://www.raktron.com/fuel/rewire1.html
Chodzi o doprowadzenie do pompy paliwa, przewodow o wiekszym przekroju, zeby uniknac strat napiecia. W moim przypadku na orginalnych przewodach zasilajacych pompe, mialem napiecie 12,5 V przy pompie. Po poprowadzeniu nowych przewodow 14,2V (akumulator w bagazniku)
Takze polecam wszystkim bo koszt nieduzy, a mozna zyskac sporo na wydajnosci pompy.
Wedlug tej strony:
http://www.roadraceengine...mpflowrates.htm
pomapa eclipse'a przy 12V mamy 130 l/h , a przy 14V mamy 156 l/h.
Wiec zanim kupicie nowa pompe, upewnijcie sie ze dobrze ja zasilacie.
mkm - 05-06-2012, 01:13
jabberkonto, dzięki za ostatni post
Zastatnawiałem się dlaczego jak Miśkowi "pada prąd" to odczuwalnie go zmula.
Teraz mam trop
jabberkonto - 05-06-2012, 11:07
Zalezy co masz na mysli piszac "pada prąd"....
Przerobka, ktora zrobilem, jest raczej dla aut z turbina/kompresorem, w ktorych podoszone jest doladowanie i czasami zaczyna brakowac paliwa.
Jesli masz sprawna pompke, filtr paliwa, instalacje, alternator, a w nim regulator napiecia to paliwa raczej nie powinno brakowac:)
jabberkonto - 09-06-2012, 23:01
Kilka zdjec ze spawania wydechu. Spawaniem zajal sie kolega Arni K z forum honda3miasto. Szczerze polecam kolege bo spawanie profi i w dobrej cenie, no i nawet kanapki byly:)
I filmiki, nagrywane aparatem. Sory za jakosc i piszczacy pasek alternatora na poczatku.
http://www.youtube.com/watch?v=RcX26RENyjc
http://www.youtube.com/watch?v=RIo2QKSAyaY
rosomak1983 - 09-06-2012, 23:41
Rzeczywiscie pospawane z jajem.
jabberkonto - 10-06-2012, 12:05
rosomak1983 napisał/a: | Rzeczywiscie pospawane z jajem. |
Dzieki:) Polecam ten patent z "zastrzalem" na tlumiku srodkowym. Moze uchronic przed urwaniem wydechu na jakims garbie.
jabberkonto - 31-07-2012, 21:54
Dawno nic nie pisalem, ale wiekszy update bedzie pozniej. Dzisiaj chcialbym sie podzielic wiedza nt. obrotomierza:)
W koncu udalo mi sie zmusic obrotomierz z colta CAO 1.6 SOHC 95 rok do pracy z 4g63t z eclipse 2g oraz 1.8 GTI
Rzeczywiscie dziala obrotomierz z GTI (podeminilem na chwile z mojego GTI), ale nie mialem drugiego wolnego. Rozebralem wiec oba liczniki i okazalo sie ze plytki obrotomierzy sa takie same, a roznia sie tylko kilkoma elemantami. Oto one:
plytka GTI
Shot at 2012-07-31
nieprzerobione SOHC
gotowe przerobione 1.6 SOHC na 1.8 GTI (lub 4g63t)
Warotosci elementow ktore nalezy zmienic lub dodac
R5 27k
R6 10k
R7 0 ohm
R8 2k7
C7 10nF
D2 dioda jest OK, ale należy ja OBROCIC
RR ten rezystor pozwala dostroic ewentualne odchylenia obrotow. W GTI orginalnie jest ustawiony na 56k.
Dodam ze w eclipse 2g podpinamy sygnal obrotomierza do pinu 58 w ECU.
rosomak1983 - 01-08-2012, 00:49
Gratuluje,
jabberkonto - 01-08-2012, 14:43
A dzieki:) Moze sie komus przyda.
nezik - 11-08-2012, 15:15
bardzo fajny projekt, swego czasu tez myslalem nad czyms takim
to teraz czas na heble
jabberkonto - 14-07-2013, 23:25
W koncu moge dodac maly update.
Zaraz po zlozeniu auta, zaczely sie problemy z napedami. Niestety naprawa trwala prawie rok czasu. Najpierw sam wyjalem skrzynie w garazu podziemnym, a potem sam ja wlozylem (nigdy wiecej tego nie powtorze:D):
Niestety po wymianie wszystkich lozysk w skrzyni, problem dalej istnial, wiec zawiozlem juz cale auto do mechanika, ktory mial ja naprawic. Po prawie roku i kilku nieudanych probach napraw, zmienilem mechanika i to byla najlepsza decyzja jaka podialem:) W koncu auto zaczelo jezdzic tak jak powinno. Koszty sciagania lozysk z USA i napraw lepiej przemilcze
W miedzy czasie musialem tez dorobic nowe tylne polosie(wlecialy nowe przeguby zew). Temat ogarnal Motomax z Torunia.
Oraz zamontowalem rozporki (dorabial ZaB3R5PoLsKa z coltmania.pl )
Zalacze tez zdjecia nowego kabla masowego:
Stan na dzisiaj... hmm. Mozna powiedziec ze auto swiezo po swapie i zaczynam nim robic pierwsze kilometry. Zostalo sporo szczegolow do dopieszczenia, ale pewnie potrwa to troche bo niedlugo wiekszosc czasu bede pewnie poswiecal mojej coreczce, na ktorej narodziny czekamy
rosomak1983 - 14-07-2013, 23:36
jabberkonto napisał/a: | Niestety po wymianie wszystkich lozysk w skrzyni, problem dalej istnial, wiec zawiozlem juz cale auto do mechanika, ktory mial ja naprawic. Po prawie roku i kilku nieudanych probach napraw, zmienilem mechanika i to byla najlepsza decyzja jaka podialem:) W koncu auto zaczelo jezdzic tak jak powinno. Koszty sciagania lozysk z USA i napraw lepiej przemilcze |
A jakie miałes objawy i co było ich przyczyna ??? U mnie tez w eclipse cos trzesie miedzy 20-40km...
Misiek :) - 14-07-2013, 23:38
fajne auto, dobrze, że posuwa się na przód. Mechanik jest tu najważniejszy.
Jak patrzę na Twój projekt przypomina mi się żółty CJ w Niemczech zrobiony na evo, gdzie właściciel prawie nic nie wiedział o aucie...
rosomak1983 - 14-07-2013, 23:41
Misiek napisał/a: | Jak patrzę na Twój projekt przypomina mi się żółty CJ w Niemczech zrobiony na evo, gdzie właściciel prawie nic nie wiedział o aucie... |
to raczej do jaberkonto nie pasuje... Poczytaj temat, jak wiele sam ogarnał.
|
|
|