To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - Chcę kupić Galanta i mam kilka pytań.

freezoneq - 16-05-2012, 01:13

Przejechałem się dzisiaj Galantem 2.0. Starym bo z 1997r. Chciałbym zaznaczyć, że rozgraconym strasznie... poszycie od jednych drzwi to trzymało się chyba na kablach. Zaskoczyła mnie ilość miejsca w tym aucie. Jest na prawdę przestrzenne, przesiadając się z A4 czuć różnicę. Skrzynia pracowała dość ciężko. Pomimo silnika 2.0 to byłem zaskoczony jego "energią". Silnik jest nawet żwawy, jak na takie duże auto to robi wrażenie. Chcąc ruszyć bardzo szybko trudno utrzymać trakcję. Trudno było mi się skupić na hałasie ale coś mogę napisać. Przede wszystkim spodziewałem się czegoś lepszego, ale akurat ten egzemplarz to był rupieć, jedne drzwi wyżej od drugich względem dachu. Halny szalejący w okolicach przedniej szyby (pewnie uszczelki). Co ciekawe, pomimo, iż A4 posiada z przodu wielowachacz jak Galant, zachowanie tych aut jest zupełnie inne. Trochę ochłonąłem. Ciekaw jestem teraz V6.
wilukce - 16-05-2012, 13:25

Też oglądałem takie trupy przed zakupem swojego. Tak szczerze to nie ma porównania - trup 2.0 z 97 - a zadbany 2.5 z tiptroniekiem z 03.
Tomek - 16-05-2012, 13:31

wilukce napisał/a:

Też oglądałem takie trupy przed zakupem swojego. Tak szczerze to nie ma porównania - trup 2.0 z 97 - a zadbany 2.5 z tiptroniekiem z 03.

zgadzam się
oglądając trupa możesz się jedynie zrazić do Galanta

freezoneq napisał/a:
Chcąc ruszyć bardzo szybko trudno utrzymać trakcję.

zwalona zbieżność/amortyzatory/bóg wie co jeszcze

Krzyzak - 16-05-2012, 15:08

tomek84 napisał/a:
co jeszcze
chińskie opony
freezoneq - 21-05-2012, 12:41

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pytanie, które na dniach mi się przypomniało a zapomniałem go tutaj zadać.
Czy skrzynia w Galancie ma krótkie przełożenia? Interesuje mnie, ile obrotów osiąga silnik przy prędkości 100km/h na piątym biegu.
Oczywiście mowa o V6.

Tomek - 21-05-2012, 12:44

freezoneq napisał/a:
Czy skrzynia w Galancie ma krótkie przełożenia?

nie powiedziałbym

freezoneq napisał/a:
Interesuje mnie, ile obrotów osiąga silnik przy prędkości 100km/h na piątym biegu.

przy 125 masz 3 tyś obrotów - to wiem
przy 100 będzie coś koło 2500 obrotów
160 = 3700-3800
200 = 4500 obrotów

freezoneq napisał/a:
Oczywiście mowa o V6.

oczywiście

qken - 22-05-2012, 00:44

Wtrącę się w temat i powiem że chciałem kupić galanta V6 parę testowałem i zdrowa w manualu idzie ładnie i zawieszenie zupełnie inaczej trzyma niż w B5 a4 na korzyść galanta w którym bardziej czuć komfort i sport jednocześnie tiptroniciem jeździłem raz ale czułem że dobity to faktycznie się zraziłem do auta nie do skrzyni bo to jak przekładała i jak ładnie się da nią manewrować gazem to naprawdę poezja tylko auto strasznie zmulone było. Szukaj ładnej sztuki a będziesz zadowolony tylko trzeba cierpliwości. Mi jej zabrakło i kupiłem od znajomego znajomego A4 b5 1,8 T wybaczcie ;] ale powodem był super stan techniczny i przerobiony na 215 KM to uwierzcie mi przekonuje ;] zasysanie turbiny to dźwięk piękny i za silnik i osiągi to kupiłem może kiedyś powrócę i zrealizuje wcześniejsze marzenie. Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu.
freezoneq - 24-05-2012, 01:02

tomek84, to świetnie, tego mi teraz strasznie brakuje, obrotów poniżej 3 tyś przy prdk ~100kmh.

qken, świetnie, że tu napisałeś. Im więcej różnych opinii na temat Galanta, tym bardziej będę na niego gotowy. Myślałem o S4 B5 2.7 biturbo... (po przejażdżce Allroad'em) ale to już nie ta kasa. Po za tym jestem zakochany w Galancie.

Co ciekawe, rynek zachodni oferuje w większości używane GDI.

Swoją drogą - poczytałem trochę tematów tutaj odnośnie waszych miśków - Gala głównie. Jeżeli chodzi o przednie kielichy - istnieje metoda, dzięki której zabezpieczymy kielichy tak, by nie dopuścić do dostawiania się tam syfu z przednich kół ?

sampler - 24-05-2012, 08:59

tak wystarczy porzadnie zakonserwowac ich wneki tak zeby wypelnic miejsca pod zewnetrznymi blachami w ktorych moze zbierac sie woda