Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Pod obciążeniem Cari prawie gaśnie.Rzuca siln
Morfi - 11-02-2013, 20:31
przejechałem 70 tys tym silnikiem i tylko 98 lub vpower i żadnych problemów nie miałem. A traktowałem go czasem mocno W razie czego mam osprzęt ze swojego silnika
Na tfsi zbudowanych podobnie pisze pb98.
Te silniki są japońskie a tam paliwo jest dużo lepsze od naszego polskiego.
Powstajacy nagar, przepustnica, pompa WC te rzeczy psują się właśnie przez nasze kiepskie paliwo.
Dudi84 - 13-02-2013, 17:26
Ja tankuje tylko na shellu zazwyczaj 95, jednak od czasu do czasu wlewam vpowera i powiem szczerze, że odczuwam różnicę tzn. silnik pracuje ciszej, bardziej równomiernie i lepiej się zbiera, więc coś z tym paliwem moim zdaniem jednak jest. Wydaje mi się, że co jakiś czas warto zalać vpowerem, żeby chociaż troche przeczyścić układ paliwowy.
mateusz8230 - 13-02-2013, 18:41
Morfi napisał/a: | Powstajacy nagar, przepustnica, pompa WC te rzeczy psują się właśnie przez nasze kiepskie paliwo. |
No ok ale co ma paliwo do nagaru na przepustnicy?? Ale paliwo w Polsce to i tak katastrofa Wydaję mi się że raczej tutaj całym winowajcom jest EGR...może się mylę:) A jakie części Ci Morfi pozostały??
Morfi - 13-02-2013, 19:11
lepsze paliwo lepiej sie spala i mniej osadu pozostawia. A mi wiele części zostało musze się zebrac i wystawić w dziale sprzedam.
mateusz8230 - 13-02-2013, 21:22
OK, a powiedz mi czy EGR może mieć wpływ na to szarpanie na stałych obrotach?Ja swój tak wyczyściłem że wygląda jak nowy,ale nic to nie dało. Gdzieś czytałem że miedzy obrotami 2000-3000 może właśnie on powodować takie coś...I prawie zawsze w przedziale 4000rpm czuć szarpanie i potem ciągnie ładnie do końca,chyba że jest bardzo bardzo rozgrzana Cari to wtedy tego nie ma...
Bismarck - 13-02-2013, 23:26
mateusz8230 napisał/a: | EGR .. |
u siebie w pewnym czasie zablokowalem i szedl jak burza ponizej masz link co i jak zrobic aby bylo OK
http://www.dreamcarisma.d...opic.php?t=4415
mateusz8230 - 14-02-2013, 07:29
No ja już raz go wyłączyłem-odpiełem kostkę i było lepiej jakby.Ale potem jak go podłączyłem to dziwnie auto się zachowywało.No i jeszcze jedna sprawa forumowicze piszą żeby nie zaślepiać tego EGR zwłaszcza w GDI więc nie wiem jak to z tym jest wkońcu...
Bismarck - 14-02-2013, 09:42
jak wiesz jest to recyrkulacja spalin czyli znowu ekolodzy i ble ble ble jak w dolinie rozpudy z ta roznica ze sa nowe paliwa juz dawno sie nie uzywa tego co kiedys a oni jeszcze o tym nie wiedza
ja mam GDI i z zaslepionym i nic sie nie dzialo i nie dzieje
mateusz8230 - 14-02-2013, 20:50
No spróbuje tej techniki.Zwykłą blaszkę założę albo materiał uszczelkowy zamiast tej Ori.
http://blog.siebab.net/20...-silnikach.html Jeden z kolegów odradza tego zabiegu...
krst - 14-02-2013, 21:04 Temat postu: 95/98 zobaczę jeszcze bo zdaje mi się ze jest napis "only 95" sprawdzę te kilka oktanów więcej, wychodzę z założenia, że co jej nie zabije to ją wzmocni ^^ dodatków do benzyny z marketowych półek nie polecam zwłaszcza do ropniaków, mogą więcej naszkodzić niż pomóc, lepiej już pewniejsze paliwo z dużych stacji, nie tam gdzie "blisko"
mateusz8230 - 15-02-2013, 19:51
EGR zaślepiony! Zobaczymy co się zmieni i czy to coś poprawi...
Dudi84 - 15-02-2013, 23:52
Dzisiaj zamontowałem nową przepustnicę. Efekt jest taki, że teraz obroty na jałowym są bardzo niskie czyli tak ok. 550-600-wskazówka jest minimalniew powyżej kreski oznaczającej 500 obrotów. Co teraz powinienem zrobić? Czy spróbować regulacji śrubką sas? Czy może jeszcze poczekać, być może sytuacja się unormuje? Poza tymi niskimi obrotami jest w miarę ok, ale jeszcze za mało jeździłem żeby wszystko stwierdzić.
plecho1 - 16-02-2013, 06:57
A przeprowadziłeś naukę wolnych obrotów?
mateusz8230 - 16-02-2013, 08:41
Niedawno kupowałem też przepustnice (taka z oryginalnymi ustawieniami) i zadowolony założyłem,przeprowadziłem naukę obrotów wszystko ładnie pięknie...następnego ranka odpalam autko i po dosłownie 5sek zgasło i trup...i tak cały czas:)Ewidentnie widać brak ssania(czujnik 2 pinowy temp nowy,ecu obok nogi pasażera nowe,na starym sytuacja taka sama) dopiero gdy się przytrzyma gaz na 20sek to było lepiej i nie gasło aż do pierwszego lepszego skrzyżowania podczas naciśnięcia sprzęgła Cari OD RAZU gaśnie.Taka sytuacja jest bardzo bardzo niebezpieczna bo chcę skręcić na skrzyżowaniu a tu auto zgasło i wielki szok,wiadomo brak wspomagania itp...Więc wykręciłem SAS o 1,5 obrotu tak pi razy drzwi no i się poprawiło,ale za to co innego się pogorszyło a dokładnie podczas lekkiego dodaniu gazu silnik prawie od razu wskakuję na 2tys obr!! nie da się utrzymać np 1,500rpm-więc wniosek jest jeden że SAS nie powinno się ruszać no ale z drugiej strony gasnący samochód to też nic miłego.
Pytanie trochę z innej beczki teraz,kulając się po mieście podczas jazdy np na 2 biegu 30km/h przy około 1,800rpm do 2,500rpm czuć że samochód sam przyspiesza i zwalnia ,a jak lekko się da gazu to szarpanie jest bardzo mocne powyżej 3000tys nie ma takiego zjawiska,może po prostu trzeba zmieniać biegi przy wyższych obrotach?
Dudi84 - 16-02-2013, 11:50
plecho1 napisał/a: | A przeprowadziłeś naukę wolnych obrotów? |
Zacząłem naukę obrotów według wskazówek, ale podczas tej procedury zgasł mi dwa razy więc wkurzyłem się i postanowiłem, że przejadę się i może samo sie unormuje. Więc czy radzisz mi zacząć od nowa? Co robić kiedy gaśnie podczas nauki? Odpalać i od nowa 10 minut czy nie? A jak wskoczy sam na 2k obrotów i nie będzie chciał zejść to powinienem przygazować żeby same spadły czy czekać? Takie sytuacje się zdarzały i nie wiem jak się zachować żeby nauka obrotów miała sens. I czy to normalne, że obroty podczas nauki mogą być takie niskie? Narazie zauważyłem że samochód jakby uczył się obrotów podczas jazdy tzn czasem wachluje obrotami w granicach 600-900, czasami wskoczy na 650-700 i stoją, ale najczęściej obroty są na ok.550 i silnik jakby chciał zgasną... Prosze o odpowiedzi na moje pytania to wtedy spróbuję dobrze zrobić naukę.
[ Dodano: 16-02-2013, 11:55 ]
mateusz8230 napisał/a: | Niedawno kupowałem też przepustnice (taka z oryginalnymi ustawieniami) i zadowolony założyłem,przeprowadziłem naukę obrotów wszystko ładnie pięknie...następnego ranka odpalam autko i po dosłownie 5sek zgasło i trup...i tak cały czas:)Ewidentnie widać brak ssania |
Nie wiem jak u mnie będzie bo dzisiaj jeszcze na zimnym nie odpalałem, ale na poprzedniej miałem podobnie, ale gasł mi tylko podczas tego buczenia z obudowy filtra powietrza. Zastanawiam się czy to nie coś z przepływomierzem. Dzięki za podpowiedź z tą śrubką sas. Narazie się wstrzymam żeby czegoś nie rozregulować. Chociaż na śrubce w tej nowej przepustnicy widać że ktoś coś kombinował i może jest źle przykręcona, więc mnie troche korci.
|
|
|