Nasze Miśki - Czarna Sigma :))
angelos - 26-05-2012, 13:58
t0m3k napisał/a: | [b/angelos[/b] ale nie mam zadnego przycisku do ECSu i kontrolek a same amorki by nie podeszły chyba w tym wypadku. auto wygląda jakby z przodu bylo wyzej a z tyłu nizej z 2 powodów. z tyłu zbiornik gazu na 60 litrow a z przodu mneijszy profil opony niz powinien byc. |
Nie mówie, że masz kompletną instalacje ECSu, jedynie amory ECSowe ( na 100% ,patrz na zdjęcie, widać zawór którym pompowane jest powietrze), pasują czy to do 12v czy do 24v, nie ma w tej kwestii różnic w zawieszeniu(wiem bo mam ECS )
Przód może być wyżej właśnie z tego powodu, że masz amory ECSowe( pewnie ktos wywali zwykle, i wstawil ecsowe bo miał). 12v jest lżejszy od 24v, a to właśnie w DOHC z reguły występowała instalacja ECS.
t0m3k - 26-05-2012, 14:51
jeszcze mi powiedz po czym poznam amorki ECSowe z tyłu bo moze tez mam a jak ktośbędzie potrzebował to nie ma problemu zmienic na zwykłe
A da sie z tych amorków ' upuscic ' powietrza zeby troszke nizej siedział?
angelos - 26-05-2012, 16:54
t0m3k napisał/a: | jeszcze mi powiedz po czym poznam amorki ECSowe z tyłu bo moze tez mam a jak ktośbędzie potrzebował to nie ma problemu zmienic na zwykłe
A da sie z tych amorków ' upuscic ' powietrza zeby troszke nizej siedział? |
Amory z tylu maja taki sam zawór jak te przednie.
Tam już nie ma powietrza. Nie ma instalacji. Obieg musi być szczelny.
Sprawdzić możesz albo odchylając tapicerkę w bagażniku i patrząc czy jest taki sam zawór, albo patrząć na amortyzator czy ma taka plastikowa osłonę a za nią jest guma która trzyma powietrze.
Jakbyś był kiedyś w Krk to daj znać(najlepiej weekend) to bysmy sprawdzili czy są sprawne.
t0m3k - 26-05-2012, 17:00
spoko jak bede w Krk to dam znac bede miał chwilke czasu to sprawdze te amorki z tyłu.
wojtas - 27-05-2012, 09:10
No paczcie człowieka niema jeden dzień na forum, a tu tak ładnie temat się rozwija.
t0m3k napisał/a: | A teraz pytanie dla Sigmowiczów dokąd powinien dochodzić lużny wąż ktory wuchodzi obok puszki filtra powietrza (na zdjęciu)? |
Możesz zaznaczyć dokładnie o który wąż się rozchodzi.
t0m3k napisał/a: | mam walnięty przepływomierz? |
By być tego pewnym w 100% musisz sprawdzić minimum dwie rzeczy: zobacz czy siatka (w kształcie plastra miodu) na przepływomierzu nie jest uszkodzona, najczęściej wybuch gazu potrafi ją zdemolować. I tak jak pisał angelos, sprawdź błędy jakie zarejestrował ECU(komp). Przy uszkodzonym przepływomierzu powinien pojawić się błąd 12.
t0m3k napisał/a: | sprawdz silniczek krokowy na cewkach' |
W prosty sposób:
Odnośnie przednich amortyzatorów, jest jeszcze możliwość taka, że na amortyzatory ECS-owe zostały założone sprężyny od wersji zwykłej i przód auta będzie stał wyżej (normalnie), czasami po latach można jeszcze dostrzec oryginalne oznaczenie kolorystyczne sprężyn na jednym ze zwojów. Zwykłe mają kolor pomarańczowy a ECS-owe niebieski.
wojtas - 27-05-2012, 09:18
Jeszcze jedna sprawa, zadbaj o konserwacje kielichów, część nadwozia do której przykręcany jest macpherson. Jakaś rdza już się tam pojawiła, albo mnie wzrok myli.
t0m3k - 27-05-2012, 09:49
nie zauważyłem rdzy na kielichach szybciej to jakis brud koloru brązowego.
o ten wąż mi chodzi
błędy będe zczytywał dzisiaj po południu jeśli chodzi o plaster miodu to w jednym miejscu wygląda jakby go ktos ręką zgniótła. po wystrzale gazu by inaczej wyglądał a tak swoją drogąto strzałów na gazie troche chyba było bo filtr powietrza wygląda jakby go myszy zjadły od strony przepływki. bede musiał na dobry początek wszystko chyba rozbierac i czyscic bo kolektor dolotowy w srodku to bedzie tez w niezłym stanie...
wojtas - 27-05-2012, 10:11
Na moje jest to wąż od instalacji gazowej, dokładnie od fazy lotnej na końcu przy podszybiu prawdopodobnie jest krokowiec (od gazu). Jego drugi koniec powinien być połączony z reduktorem, ale ten jest widoczny na zdjęciu. Chyba że masz dwa reduktory. Zrób jeszcze dokładne zdjęcia komory silnika, będzie można coś więcej powiedzieć.
angelos - 27-05-2012, 10:21
wojtas021180 napisał/a: | Na moje jest to wąż od instalacji gazowej, dokładnie od fazy lotnej na końcu przy podszybiu prawdopodobnie jest krokowiec (od gazu). Jego drugi koniec powinien być połączony z reduktorem, ale ten jest widoczny na zdjęciu. Chyba że masz dwa reduktory. Zrób jeszcze dokładne zdjęcia komory silnika, będzie można coś więcej powiedzieć. |
Ja też obstawiam na 2 reduktory, a waż na 99% jest od fazy lotnej bo jest na nim silniczek krokowy. Wąą wygląda jakby wchodził do kielicha, później idzie nad akumulatorem i pewnie tam gdzieś jest 2 reduktor.
Jak możesz to zrób więcej zdjęć komory silnika.
k@rol - 27-05-2012, 10:48
wojtas021180 napisał/a: | sprawdź błędy jakie zarejestrował ECU(komp). Przy uszkodzonym przepływomierzu powinien pojawić się błąd 12. | tylko pamiętaj że skoro odpinałeś przepływkę na odpalonym silniku to błąd i tak się pojawi, trzeba zresetować pojeździć i dopiero sprawdzić...
t0m3k - 27-05-2012, 12:37
gdyby były 2 reduktory to do drugiego teżmusiałby dochodzić miedzieny przewód gazowy nie ? a z reszta poszukam
wojtas - 27-05-2012, 12:54
Wiesz z tego zdjęcia ciężko jest cokolwiek wywnioskować, trochę takie wróżenie z fusów. Może drugi reduktor, a może jakaś pozostałość po innej(wcześniejszej) instalacji lpg.
Po sznurku do kłębka i problem się rozwiąże.
t0m3k - 27-05-2012, 12:58
dokładnie tak zrobie... ' po sznurku do kłębka '.
a powiedzcie mi takąjednąmałą rzecz. czy zderzak z prostokątnymi halogenami spasuje mi normalnie zamiast tego co mam ? bo jakoś bardziej by mi sie widział ten z prostokątnymi
wojtas - 27-05-2012, 13:06
Spasuje, tylko ciężko o taki w dobrym stanie, tzn z wszystkimi wzmocnieniami wewnętrznymi. Korozja robi w nich duże spustoszenie.
t0m3k - 27-05-2012, 14:32
a nie spasuje wzmocnienie z mojego zderzaka?
obadałem tego węża. jest doprowadzony do tych plastików co doprowadzają powietrze do fitra powietrza... czyżby jakis patent zeby ciągło 'ciepłe' powietrze z komory silnika co by miało na celu szybsze nagrzewanie silnika? dziwne te patenty w moim autku w obudowie filtra powietrza byla wycięta dziurka i krótki węzyk chyba w tym samym celu. nawet widac na fotce tądziurke:) haha
|
|
|