Carisma - Techniczne - Rozrząd do Carismy
piotrek84 - 28-07-2010, 17:52
ja wymieniłem dla świętego spokoju, przejchane było 40 tyś od poprzedniej wymiany, wszędzie mówią, że powinno się wymieniać co 60 tyś. Ten pasek po 40 tyś nie był popękany, ale za to rolka napinająca miała luzy i popiskiwała.
mlun - 28-07-2010, 18:36
Ludzie jak wy na oko chcecie oceniać stan paska? Chyba tylko jak będzie w stanie agonii i będzie cały poszarpany. To że będzie wyglądał "prawie" jak po zakupie nie gwarantuje że nie pęknie przy odpaleniu. Przy 60k czy 90k wymiana i już. Nie ma co się szczypać.
piotrek84 - 28-07-2010, 18:38
mlun napisał/a: | Ludzie jak wy na oko chcecie oceniać stan paska? Chyba tylko jak będzie w stanie agonii i będzie cały poszarpany. To że będzie wyglądał "prawie" jak po zakupie nie gwarantuje że nie pęknie przy odpaleniu. Przy 60k czy 90k wymiana i już. Nie ma co się szczypać. |
no pewnie, że nie można ocenić, nawet nowy tuż po wyjechaniu z warsztatu może strzelić, jeśli będzie wadliwy
Enforcer - 28-07-2010, 21:25
selerson, wymień rozrząd, 60 tys. to zdecydowanie wystarczająco dla paska, tyle, że nie samym paskiem żyje rozrząd , nie "zapomnij" o tym przy wymianie tak jak kolega w innym temacie i wymień komplet
selerson - 29-07-2010, 16:44
z tego co wiem to wymienia się rolki napinacz i pasek ale jest tam też zębatka czy ją też się wymienia?
Gdyż znalazłem komplet naprawczy http://www.czesci24.pl/sz...shi-carisma-da_ i nie wiem czy w to inwestować czy starczy rolka i napinacz+pasek
Enforcer - 29-07-2010, 19:52
selerson, ja zawsze wymieniam dla świętego spokoju wszystko co jest na rozrządzie czyli w moim przypadku rolka napinacza, pompa wodna, pasek. Nie polecam oszczędzać na tych podzespołach.
selerson - 30-07-2010, 11:24
thx za info
wazu - 01-08-2010, 13:36
Zakupilem wlasnie komplet do wymiany rozrzadu tj.
-Pasek Mitsuboshi
-2 rolki KOYO
-napinacz ori. Mitsubishi
Razem z przesylka wyszlo 535 zl.Wczoraj z ciekawosci zajrzalem po pokrywe rozrzadu i stwierdzlem, ze moj poprzednik zakladal rozrzad w ASO i sa oryginalne wszystkie elementy np.pasek mitsubishi. No i teraz mam dylemat, czy wymieniac rozrzad teraz po 60 tys. Czy odczekac jeszcze troche np. Do 80 tys.
Ps. Przepraszam za brak PL liter, ale pisze z telefonu.
Enforcer - 01-08-2010, 23:15
wazu napisał/a: | czy wymieniac rozrzad teraz po 60 tys. Czy odczekac jeszcze troche np. Do 80 tys. |
Kocham te pytania... Chcesz mieć święty spokój? Wymień. Albo przejedź te 20 tys. w stresie czy przypadkiem ta trasa nie będzie ostatnią dla rozrządu? Decyzja należy do Ciebie, a ja powtórzę jeszcze raz, 60 tys. to i tak wystarczająco dla paska
Ulf - 03-08-2010, 23:30
Osobiście wymieniłem rozrząd o 30 tys km wcześniej niż wynikało to z zeznań poprzedniego właściciela (nie wiadomo co wymieniał, a co nie i jakimi częściami, no i tak na prawdę przy jakim przebiegu auta, nie wspomnę już o autentyczności aktualnego stanu licznika), poza tym auto nie idzie na sprzedaż i chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć, więc i tak kiedyś rozrząd trzeba było zrobić.
Trasa może być ostatnia nie tylko dla rozrządu. Nawet w przypadku silnika bezkolizyjnego (którego z tego co wiem Cari nie posiada, chyba że się mylę) istnieje ryzyko poważnych uszkodzeń przy zerwaniu paska rozrządu (oczywiście kosztownych w naprawie).
Krzysztof136 - 16-07-2011, 20:51
Prosze o info dotyczace zamiennikow czesci rozrzadu do Carismy 1.9 DiD.Jakiej firmy zamienniki kupic i u kogo np.na allegro.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam
robertdg - 16-07-2011, 21:12
Krzysztof136, zamiennikówm jest sporo, np Continental, Bosch, Gates, jeżeli chodzi o paski, tam samo z rolką/napinaczem oraz pompą wody, jednakże ja wychodze z założenia, że rozrząd się robi raz na kilka lat/dziesiąt tysięcy km, więc warto dopłacić do interesu parę, złotowek i mieć oryginał, ja osobiście kupowałem oryginalnyu rozrząd z pompą wody w cenie ~600zł, plus trzeba doliczyć płyn chłodniczy, pasek osprzętu, rolke paska osprzętu bądź cały napinacz - zalezne od stanu wyeksploatowania i mieć spokojną głowe
Anonymous - 29-08-2011, 15:11
Panowie pytanko:
Po 90 tys. wymieniłem rozrząd jak niżej.
1. Pasek
2. Rolka I
3. Rolka II
4. Uszczelniacz wałka rozrządu
5. Uszczelniacz wału korbowego przód
6. Napinacz paska
7. Świece zapłonowe 58 zł.
Mam pytanie tak na wszelki wypadek. Przy takiej kompletnej wymianie mam spokój na następne 90 tys. czy tylko na 60 tys. bo różnie mówią.
W tej chwili mam przejechane 150 tys. i nie wiem co robić.
Yuppy - 29-08-2011, 15:49
Zależy od jakości części, które masz w tej chwili. Jeśli to najtańsze zamienniki, to wymieniaj już. Jeśli kupowałeś oryginały, to myślę, że jeszcze trochę wytrzyma. Pamiętaj jednak, że części stosowane na pierwszy montaż zazwyczaj też są nieco lepszej jakości niż niby takie same kupione później w sklepie.
W każdym bądź razie jeśli nie żałowałeś na części, to tak po 70-80 tys można zmienić.
Anonymous - 29-08-2011, 18:04
Wszystkie części za wskazówkami mitsumaniaków zamawiałem i kupowałem u japaneze
|
|
|