Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Auto gaśnie na zimnym
tomekdt - 09-12-2012, 02:31
Witam.
Potrzebna jest mi wasza pomoc, gdyż nasi mechanicy nie dają sobie z niczym rady, a tylko rozkładają ręce albo mówią, że ten typ tak ma i każą wymieniać wszystkie części na nowe i kasują.
Problem polega na falowaniu obrotów na biegu jałowym na LPG. Na benzynie wszystko jest ok.
Objawy jakie posiadam to:
- falujące obroty
- lekkie szarpnięcie przy 3500 ob/min
- czasami zgaśnie podczas falowania (jak są silne)
- podczas falowania są jakieś przepięcia (światła zmieniają natężenie raz mocniej świecą raz słabiej, to samo z ogrzewaniem jak jest na maxa wyczuwa się nailanie i spadek nawiewu).
Zastanawiam się czy wszystkie okablowania od LPG są odpowiednio podpięte i zlutowane. Co myślicie o tym problemie?? Może ktoś z Was juz to przerabiał. Zauważę jeszcze, iż wzrosło mi spalanie z 9l na 11l.
plecho1 - 09-12-2012, 08:33
Do jakiej najniższej wartości spadają obroty podczas falowania? Jakiej pojemności masz akumulator, ile ma lat i czy masz problemy z odpalaniem jak temperatura spadła poniżej zera?
Jaką masz instalację gazową, jaki sterownik, reduktor, jaka listwa wtryskowa?
tomekdt - 09-12-2012, 12:04
Akumulator bosha mocniejszy niz byl w oryginale 12v 60ah 540a(mam go rok czasu i zero problemow przy odpalaniu na dużych mrozach).
Obroty spadają od 1000 do samego zera, aż czasami potrafi zgasnąc jak za bardzo szaleją.
Problem wystepuje przez pierwsze 10 moze 15 miut pożniej delikatnie wskazówką z obrotami bujnie i sie stabilizuje.
Instalacja gazowa ( 3 LATA) Stella / Elisa Nord mialem juz z nia ten problem ale zawsze gazownik pogrzebal w ustawieniach ... i na jakis czas byl spokój, ale nie na dlugo, a po raz kolejny nie mialem juz po co do nich jechac gdyz nie potrafia zrobic nic innego, wiec szukam problemu gdzie indziej I MAM WYZWANIE!
plecho1 - 09-12-2012, 13:16
Możliwe, że masz za nisko ustawioną temperaturę przełączania na LPG lub trzeba zrobić korekty po temperaturze jeśli Twój sterownik gazu na to pozwala. Jednak najlepiej popytać tutaj http://lpg-forum.pl/ ja tam drążę temat mojej instalacji ale ja mam inny sterownik.
tomekdt - 10-12-2012, 08:57
Cięzko tam cokolwiek znaleźć a jak cos jest to za bardzo zaawansowane dlq mnie
plecho1 - 10-12-2012, 10:07
Załóż po prostu nowy temat, uzupełnij dokładnie profil i opisz swoje problemy a na pewno ktoś coś doradzi.
|
|
|