To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Jaka sonda lambda?

plecho1 - 19-12-2017, 10:21

Sprawdź sobie w jakimś katalogu chociażby firmy Denso czy obydwie są takie same http://www.denso-am.pl/e-katalog/
Paweł W. - 19-12-2017, 10:56

Dziękuję Ci, Piecho.
Popraw mnie, ale rodzaje są cztery, ale są chyba zamienne, gdyż nie ma nic o umiejscowieniu.

Pozdrawiam Serdecznie.
Paweł.

plecho1 - 19-12-2017, 11:05

Sonda przed katalizatorem to sonda regulacyjna a ta za katalizatorem to diagnostyczna. Zarówno w silnikach 8V i 16V sondy te się różnią. W katalogu są cztery sondy bo dla jednej i drugiej są dostępne sondy dedykowane czyli z wtyczką oraz uniwersalne czyli bez wtyczki którą trzeba przełożyć ze starej sondy. Jeśli sondy były by takie same to dedykowane były by takie same i uniwersalne były by takie same.
Teoretycznie mogą być podobne tylko różnią się długością przewodów czy rodzajem wtyczki ale to trzeba by było sprawdzić ich dokładne parametry takie jak moc grzałki oraz parametry samego czujnika.

AidsD - 19-12-2017, 12:30

Paweł W., sa rozne. Jak wroce do domu to podam Ci numeru przodu i tylu.
Paweł W. - 20-12-2017, 14:54

Witajcie,
Wiedzę, zatem, już mam. Czekam na informację. Przy tej okazji, chciałem zapytać, czy zna ktoś w Warszawie i okolicach "PRZYTOMNY" warsztat ( oprócz, rzecz jasna Mitsumaniaków) mający pojęcie o naszych autach.
Sam jestem mechanikiem, niestety z małą praktyką a nienawidzę teoretyzować.

Najserdeczniej Pozdrawiam,
Paweł W.

Bizi78 - 20-12-2017, 15:02

Co do sondy pod autem, jak niebyła ruszana to czasem potrzebny jest palnik ;) .
Paweł W. - 21-12-2017, 12:43

Witam,
Oj, Bizi😊, Ty potrafisz i pomóc i pocieszyć. Znając moje szczęście nie była ruszana, ale pocieszam się faktem, że grzebania z udziałem palnika jest więcej, bo przy okazji wymienię "plecionkę", tłumik środkowy no i sondę. Ale to wszystko po świętach. 😊.

Serdecznie Pozdrawiam,
Paweł.

[ Dodano: 21-12-2017, 13:00 ]
Piecho, nie zapominaj o mnie. Pozdrawiam😊.

[ Dodano: 21-12-2017, 14:29 ]
Witam,
Kurcze, zgłupiałem, znowu włączył mi się CHECK ENGINE, podpiąłem ELM-a i wyszedł mi bład P0421, zdaje mi się. Nie wiem, czy chodzi o usterkę sondy lambda, czy(nie daj boże) katalizatora.
Koledzy, za katelizatorem, u dołu samochodu którą sondę DENSO- DOX 0313, DOX 0421, czy DOX 0113, DOX 0109 czy jest to jest sonda diagnostyczna czy regulacyjna?

Paweł.😷.

[ Dodano: 21-12-2017, 14:38 ]
[Sorry, znów namieszałem, to AIDSD obiecałeś mi numery.

Pozdrawiam Serdecznie,
Paweł.[

Bizi78 - 21-12-2017, 15:22

U mnie na błąd P0421 katalizator pomógł emulator, czyli odsunięcie sondy pod autem od spalin ;) .
Tylko przed instalacją emulatora sprawdziłem poprawność działania obu sond i zrobiłem analizę spalin na skp.
Wszystko było ok to go zainstalowałem za namową fachowców z ASO.

Jak masz Elma to sprawdź najpierw jak pracują sondy.

[ Dodano: 21-12-2017, 15:24 ]
Pod autem masz diagnostyczną ;) .

Paweł W. - 21-12-2017, 18:12

Bizi,
Ssssssttrasznie dziękuję Ci. Chciałem jeszcze zapytać, czy mocno skorodowany tłumik środkowy może mieć wpływ na działanie sondy?
Bizi, Koledzy- wybaczcie mi, że zanudzam Was (może naiwnymi) pytaniami, ale chcę i lubię wiedzieć co w moim kochanym aucie nawala. Niestety, za wyjątkiem dwóch może warsztatów, nie wierzę mechanikom, zresztą ostatnio znowu naciąłem się niemało.

Jeszcze raz Dziękuję i Pozdrawiam,
Paweł.

plecho1 - 21-12-2017, 18:31

Jeśli miał byś jakąś nieszczelność przed ta sondą diagnostyczną badającą stan katalizatora to teoretycznie powinno być lepiej dla jej wskazań.
Bizi78 - 21-12-2017, 18:43

Dodatkowo przy nieszczelności pewnie byś to usłyszał.
Paweł W. - 21-12-2017, 18:59

Taaaak, masz rację .

[ Dodano: 21-12-2017, 21:04 ]
Koledzy,
Mam jeszcze pytanie. Chodzi mi, mianowicie, o sondy tzw. uniwersalne zwłaszcza firm BOSCH i BLUE PRINT. Czytałem na forum, iż założenie takiej sondy rychło może powtórzyć usterkę a różnica w cenie jest.

Pozdrawiam,
Paweł.

Bizi78 - 21-12-2017, 21:54

Z boschem problem miał Ravcio, w pudełku BP nie wiadomo co będzie siedzieć, bo to pakowacz, chyba że jest opcja przed zakupem sprawdzić.
Jak chcesz ograniczyć wydatek to chyba najlepsza opcja to Denso uniwersalna, tylko musi ktoś to dokładnie pozagniatać.

darcun4 - 22-12-2017, 15:42

https://tekniwiki.ngk.de/ngk-elearning/technical.php#/pol/00/content.html
Może się komuś przydać.

Hugo - 22-12-2017, 19:48

Paweł W. napisał/a:
sondy tzw. uniwersalne zwłaszcza firm BOSCH
Kupiłem nową sondę przed katem firmy bosz do mojego MSS 1,6 i działa tak samo jak stara oryginalna, czyli uszkodzona, a wcale tania nie była. Po kilkudziesięciu km pojawił się błąd P0421 :mrgreen: bosz produkuje najgorsze części na świecie! Wkręciłem z powrotem starą sondę a bosza wyrzuciłem do kosza, bo tam jego miejsce...

P.S. Celowo piszę bosz, bo ta firma nie zasługuje nawet na to, by pisać jej nazwę poprawnie.