To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Coraz większy problem ze strumieniowym odtwarzaniem video

krzychu - 05-07-2012, 13:01

A chcesz w coś grać czy nie? A jaki budżet?
Obywatel - 05-07-2012, 19:06

Jeśli chodzi o gry, to w zasadzie tylko pasjans :wink: Ma być do internetu i codziennego zwykłego użytkowania i chciałbym żeby współpracowało z XP. Jeśli chodzi o budżet, to nie mam pojęcia :roll: W 800 - 1000 zł da radę się zamknąć żeby było jakieś 2.5 - 3 Ghz i ze 2 MB RAM? A karty graficzna i dźwiękowa mogą być zintegrowane czy zdecydowanie nie?
i9i - 05-07-2012, 20:53

Grafika może być na płycie, napisz jeszcze jaki Masz zasilacz i jakie napędy i dyski (ile sztuk na IDE i jaka pojemność) dobierzemy odpowiednie MOBO i czy obudowa ma być nowa czy stara zostaje (nowa to zbędny wydatek) i czy jest mała albo ile slotów PCI ma stara płyta główna
krzychu - 05-07-2012, 21:01

W Twoim wypadku to najlepiej by było kupić najtańszego i3 i jakąś firmową podstawową płytę (tylko z wyjściem graficznym). Do tego 4GB pamięci... Możesz szukać nowych lub używanych. Wtedy masz w miarę dobrą kartę zintegrowaną i jest szansa, że jeszcze będzie dość długo wspierana.

Zasilacz spokojnie 300W jak jest to pociągnie taką konfigurację.

Tak pierwsza z brzegu tak mega budrzetowo:
http://allegro.pl/giga-h5...2453913554.html

Ogólnie możesz szukać czegoś z nowszej serii w i5 w używkach... Patrz tylko czy płyta ma wyjście obrazu (nie wszystkie chipsety pod iX mają, a niekiedy chipset ma, a portów na płycie brak).

Chociaż jak patrzę na te wyprzedaże to np:
http://www.proline.pl/?p=GA-H61M-S1
http://www.proline.pl/?p=CORE+I3-2120+3%2C30
i trochę ramu....

Tutaj lepsza płyta bo dodatkowo z DVI:
http://www.proline.pl/?p=ASUS+P8H61-MX

Owczar - 05-07-2012, 21:13

W wydaniu budżet brałbym jakiegoś gotowca typu dell optiplex. Co z tego, że można kupić dobry procek i płytę, jak dobry cichy zasilacz plus porządne ciche chłodzenie wyklucza wersję budżet. Boxowe chłodzenia są strasznie głośne pod obciążeniem. Te tańsze zasilacze również. W moim dellu jest łącznie 5 wentylatorów, myślałem że jest głośny, póki nie włączyłem swojego starego kompa. Jeden boxowy wentylator plus zasilacz zagłuszył go bez problemu.

[ Dodano: 05-07-2012, 21:15 ]
No i polecam brać z windows 7.

krzychu - 05-07-2012, 21:21

Owczar - znaczy dell-e są fajne ale nie ma jeszcze z i3/i5 w używkach.... A jak bez karty graficznej to jednak jest przeskok.
Owczar - 05-07-2012, 21:28

Na tej aukcji masz kompa w cenie windowsa:
http://allegro.pl/najtans...2465268455.html

Ja bym tylko zapytał ile ma obsadzonych slotów ddr i ile zostało wolnych. Wtedy dorzucasz swoje, bo podejrzewam, że masz DDRII?
Do tego swój drugi dysk, a na to windows 7 64 bit i masz niskim kosztem ponad dwukrotny wzrost wydajności z zachowaniem swoich gratów.

W pracy ostatnio na podobnym pracuje (tylko desktop i 4Gb ram). Nie ma lekko. Nie wyłączony przez miesiąc, bo loguję się zdalnie na niego.
Cały czas otwarta przeglądarka i po kilka-kilkanaście zakładek jednocześnie, a do tego outlook z ogromną liczbą maili, a także inne aplikacje do administracji systemami. Do tego zapięty dysk po ISCSI z macierzy i nawet się nie zatnie z włączonym Aero.

Chyba, że chcesz jeszcze większy zysk... tak jak krzychu pisał, czyli coś z i3/i5. Ale to kwestia budżetu i celu.

i9i - 05-07-2012, 22:17

Po ilości ramu (768) i grafice MX śmiem stwierdzić, że jednak kolega ma zwykłe DDR-ki. Założenia są internetowe i gierki bez renderingów i AA w większym stopniu. Pod zasilacz 300W ale kolega da znać jeszcze jaki posiada. Ja tak na szybko z telefonu zapodam, że jak zasilacz jest dobrej jakości można w niskim budżecie zakupić MOBO asrock/asus z grafiką HD i do tego Phenom x2 i 4GB ramu 512 ustawić dla grfiki i reszta zostaje dla systemu x86.
Owczar - 05-07-2012, 22:19

i9i napisał/a:
Po ilości ramu (768) i grafice MX śmiem stwierdzić, że jednak kolega ma zwykłe DDR-ki.

nawet jeśli to sam ram nie jest drogi :)

i9i - 05-07-2012, 22:37

Pamięci DDR oscylują w granicach 100PLN/GB może jednak wstrzymamy się z przepychankami co będzie lepsze, aż kolega da znać czy chce jeszcze ładować w stary sprzęt, dokupić nowe bebechy bądź wydajna używka też go zadowoli :-)
Owczar - 05-07-2012, 22:43

Ale to są tylko propozycje :) Wszystko zależy od budżetu i targetu.

Sam składam kompy od czasu do czasu dla znajomych, ale osobiście skłaniam się ku niższym parametrom, ale wyższej jakości wykonania i mniejszej emisji dźwięku całego zestawu :)

Obywatel - 06-07-2012, 01:13

Zasilacz mam Deer 400W. Pamięci to niestety zwykłe DDR.

Sam już nie wiem co lepiej - czy dokupić płytę główną i procesor i włożyć do obecnej skrzynki, czy kupić kompletny używany komputer.

Oferty takie jak w tym linku:
http://allegro.pl/najtans...2465268455.html
są dość kuszące - cena jest bardzo atrakcyjna jak na komputer z oryginalnym Windowsem. Z drugiej strony ten procesor 2x2.8GHz nie jest już najmłodszy. Jeśli już miałbym brać używkę, to z nieco nowszym procesorem i z większą ilością pamięci, ale z kolei nie zależy mi na HDD - może być w ogóle bez dysku. No i fajnie by było gdyby był z legalnym Windowsem 7.

Trochę się w tym wszystkim już zakręciłem... Jak będzie taniej i lepiej: dokupić bebechy czy kupić cały komputer :?:

krzychu - 06-07-2012, 07:23

Obywatel napisał/a:
Jak będzie taniej i lepiej: dokupić bebechy czy kupić cały komputer :?:

Myślę, że musisz siedzieć na allegro i wypatrywać za obiema opcjami... Na spokojnie bo tego sprzętu z i3/i5 jest na razie mało...

Sunderland86 - 06-07-2012, 09:15

Obywatel napisał/a:
Zasilacz mam Deer 400W.

Niestety ale ten zasilacz nie należy do dobrych. Nie chcę niepotrzebnie straszyć ale moim skromnym zdaniem porządny zasilacz to podstawa.

i9i napisał/a:
asrock

Składałem sobie parę dni temu kompa i pan z serwisu szczerze nie polecał tych płyt, twierdzi, że może mi taką sprzedać ale spotkamy się za pół roku z reklamacją. Tak samo płyty MSI. Polecane płyty ASUS i GIGABYTE.

Ja też celowałem w jakiś budżetowy zestaw do 1000 ale wydałem 1300 ponieważ w międzyczasie jeszcze dysk mi padł. Złożyłem takie coś:

AMD Athlon X3 450 3x3.2 GHz
ASUS M5A78L
Kingston 4Gb DDR3
GIGABYTE Radeon HD6670

Szału nie ma ale do internetu starczy ;)

Obywatel - 06-07-2012, 11:35

Sunderland86 napisał/a:
Niestety ale ten zasilacz nie należy do dobrych. Nie chcę niepotrzebnie straszyć ale moim skromnym zdaniem porządny zasilacz to podstawa.

A co z nim jest nie tak? U mnie chodzi już parę lat i wszystko z nim w porządku... Czy zatem wymieniając płytę główną i procesor powinienem wymienić też zasilacz?