[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Niższa moc, spadek mocy, możliwe przyczyny
WreX - 23-07-2012, 18:03
Ok zrobię to w najbliższym czasie, 300zł starczy, że się tak wyrwę z pytaniem... ?
Tobas - 23-07-2012, 18:57
element koło 100 PLN plus wymiana całość między 150 a 200
Marcino - 12-09-2012, 09:34
Tobas napisał/a: | Witam. Może troszkę głupia sprawa ale miałem podobną sytuacje z tym wystrzałem o którym pisałeś, i nagle zaczął mi tracić jakby moc z czasem co się okazało puściło złącze elastyczne, jest ono przed lambdą a ta dostawała wariacji i od razu porażka a słychać je było dopiero po dwóch tygodniach jak się całkiem zaczęło rozchodzić, może to i nie to ale warto sprawdzić mi też do 180 się rozpędzał i koniec a strzelił mi dwa razy podczas jednej jazdy. |
Zaczynam mieć podejrzenia ze u mnie też sie złącze rozwala.....
WreX - 29-09-2012, 17:14
Ostatnio sprawdzałem poziom oleju w skrzyni na dobrze rozgrzanym aucie, wyszło na to, że po wyciągnięciu bagnetu zobaczyłem tam przedziałke podzieloną na 2 części, "COLD" i "HOT", olej zaznaczył się w okolicach 2/3 części "COLD" to chyba sporo za mało ? I trochę szarpie przy zmianie biegów. Jak to może wpływać na jazdę itp ?
Owczar - 30-09-2012, 23:00
Na szarpanie może mieć wpływ.
WreX - 10-10-2012, 17:38
Byłem ostatnio w warsztacie, powiedzieli mi że to nie złącze elastyczne, ale jest jakaś nieszczelność między kolektorem a pierwszym katalizatorem przed złączem elastycznym. No i nie wie dokładnie co, powiedział, że najpierw musi rozebrać, ale może to być pierdoła albo pęknięty kolektor czy katalizator już nie pamiętam... mówił że za rozebranie całego 250zl... do tego koszt kolektora. Nie widzi mi się płacić gościowi od 500zł do 1000... Macie jakieś sugestie albo rady ?
Owczar - 12-10-2012, 09:17
WreX, ale o co chodzi? To co opisałeś nie ma wpływu na moc. Wszystkie sondy są w kolektorach wydechowych i nieszczelność przed plecionką nie ma wpływu na ich działanie.
WreX - 12-10-2012, 13:19
Nie wiem, sam mi powiedział że spadek mocy od tego jest.
Dokładnie o co mi chodzi na zdjęciu zaznaczyłem, gościu mówił że gdzieś w tej okolicy będzie nieszczelność bo słychać dość mocno, i na zimnym bardziej a na ciepłym mniej.
Tam może nie dokładnie widać, ale tą nieszczelność ewidentnie pokazał już w części kolektora a nie za łączeniem, na tym kolanku a raczej nad nim.
Poza tym na samym złączu też może być nieszczelność tylko po prostu jej nie zauważył, bo zagłuszyła ją pierwsza. Nie mam pojęcia.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale w moim już są 4 sondy.
Owczar - 12-10-2012, 14:23
WreX napisał/a: | , ale w moim już są 4 sondy. |
Wiem, dlatego piszę, że to nie ma znaczenia. Nawet jeśli nieszczelność jest w tym miejscu. Załączyłeś foto od przedlifta.
swinks_UK - 12-10-2012, 14:29
owczar, przedmuch na kolektorze albo tuż za nim ma znaczenie i ma wpływ na utrate mocy.
Proszę byś nie wprowadzał w błąd.
W moim przypadku przedmuch 3mm na uszczelce między tylnym kolektorem a downpipe to różnica między 223 WHP a 267 WHP. Sporo.
WreX, najpewniej masz przedmuch między kolektorem a downpipe. Może to być wynikiem przepalenia uszczelki, złego dokręcenia flanszy na śrubach (dokręcanie pod kątem i zerwanie gwinty - częsty błąd).
Owczar - 12-10-2012, 14:33
swinks_UK, w jaki sposób przedmuch za kolektorem ma znaczenie? W jaki sposób w NA wpływa on na parametry czujników i pracy silnika?
Przed kolektorem lub w samym kolektorze owszem, ale tutaj mowa o przedmuchu za sondami lambda.
WreX - 12-10-2012, 14:47
swinks_UK, podobno wydech nie był w ogóle ruszany od nowości, z zeznań tego mechanika, więc stawiam na pęknięcie albo uszczelkę.
swinks_UK - 12-10-2012, 15:09
Owczar napisał/a: | swinks_UK, w jaki sposób przedmuch za kolektorem ma znaczenie? W jaki sposób w NA wpływa on na parametry czujników i pracy silnika?
Przed kolektorem lub w samym kolektorze owszem, ale tutaj mowa o przedmuchu za sondami lambda. |
Proszę cię...
Owczar napisał/a: | W jaki sposób w NA wpływa on na parametry czujników i pracy silnika?
|
Słyszał coś o układach wydechowych?
Owczar - 12-10-2012, 17:01
Tomku, ale ja poważnie pytam. Bo nie rozumiem związku z małym przedmuchem za kolektorem do spadku mocy
Słyszałem o układach wydechowych i o zasadzie działania silnika, ale mimo wszystko nie wiem jakie zjawisko może powodować ten spadek mocy. Jeśli przedmuch jest przed sondą to powoduje zakłamanie zawartości spalin. Jeśli jest za to powoduje wydostawanie spalin ew w skrajnych przypadkach może dochodzić także zaburzanie przepływu spalin przez pęd powietrza z zewnątrz.
Marcino - 12-10-2012, 23:20
POczekam jak sie temat zakonczy a jutro obejrzę swój wydech..:)
|
|
|