To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Superb 2 Kombi 1.8 TSI 4x4

JCH - 23-09-2012, 00:23

rezon, dzięki za rzeczowe podsumowanie użytkowania Outlandera :thumbleft:
Kto będzie chciał doczyta się zalet i wad samochodu oraz kwestii okołosamochodowych związanych z jego użytkowaniem. Zaślepieni trzema diamentami i tak będą zaciskali zęby ze złości ;)
Samochód samochodem, marka marką a w pewnym momencie liczy się solidność serwisu i bezproblemowa do niego dostępność.

Życzę przyjemnego użytkowania Superba :)
A.... i szacun za dystans do siebie i kapelusza, uśmiałem się 8)

rezon - 23-09-2012, 08:18

JCH napisał/a:
i szacun za dystans do siebie i kapelusza, uśmiałem się
ale ja to tak poważnie po przeczytaniu niektórych wypowiedzi ;) . No jak się będę czuł wyróżniając się? Dzięki za życzenia. Jeszcze raz do zaślepionych - Outek to naprawdę fajne autko - prymitywne, głośne, ale baaaaardzo użytkowe.
Komandor - 23-09-2012, 12:06

Hej rezon,
Nic dodać i nic ująć. Dobry, rzeczowy tekst jako podsumowanie kilkuletniej eksploatacji. Myślę że to lektura obowiązkowa przed kupnem nie tylko O2. Dla mnie prestiż z posiadania Miśka oscyluje wokół zera, znacznie ważniejsza jest (prawie) bezproblemowa eksploatacja i walory użytkowe Outka, dużym problemem jest dobry serwis o czym miałem okazję też (niestety) się przekonać. Popieram wybór nowego samochodu zamiast składanych u pana Waldka dwulatków z prestiżowym logo. Zajrzyj jeszcze czasem do Mitsumaniaków.

Pozdro

Bulbo - 23-09-2012, 14:03

Rezon a skoda uporała się już z tym cieknącym dachem , bo parę aut wymienili na gwarancji po zalaniu i wycofali go na jakiś czas z oferty ,teraz widzę że wrócił , ale ciekawe czy dalej z problemami.
Bardzo dobry wybór , łatwo z tego 1,8 zrobić 300 kuca i jest bardzo bezawaryjny setup .
http://www.racingforum.pl...13&st=0&start=0
Pozdrawiam i gratuluje pozbycia się Outka . Nie mogę się doczekać tej chwili .

Dj Lexus - 23-09-2012, 16:19

moniaquba napisał/a:
Gratuluję zakupu!! :) Niech się sprawuje. Ja wolałbym za taką kasę kupić 2-5 letni model Lexusa, który z całym szacunkiem jest co najmniej 2 klasy nad skodą superb.

Pełna zgoda z powyższym, dodam tylko że za 115 tys kupiłbym mega wypasionego new Lancera i jeszcze by mi zostało. :roll:

No a Skoda jak to Skoda nijaka, a że części tańsze niż w Mitsubishi to raczej nie dziwne (przecież tego na ulicach jest od groma).

A żeby nie było tak za różowo o Skodzie i o przedstawicielstwie tej marki....... To w ostatniej turbo kamerze było o złamanym :shock: kluczyku po zdaję się rocznej eksploatacji. I zarówno dealer jak i przedstawiciel marki na Polskę umywają ręce. :doubt:
A takich kwiatków w wykonaniu Skody jest dużo więcej. Oczywiście ceny części do Mitsubishi są za wysokie (ale gwarancja ma być wydłużona do 4 lat i 300 tys przebiegu). I tak wolę o milion razy Mitsubishi (zresztą sam piszesz że Outlander to najbardziej niezawodny samochód z pośród tych które miałeś do tej pory). Trzy diamenty mają to coś, w Skodzie tego niema (tak kwestia gustu ale....), np Fabia sedan to straszna szkarada. Mimo wszystko życzę niezawodnego użytkowania nowego (bezdusznego) nabytku. :mrgreen:

moniaquba - 23-09-2012, 16:49

Dj Lexus dzięki za podobne zdanie :)
rezon - 23-09-2012, 18:59

Dj Lexus napisał/a:
Pełna zgoda z powyższym, dodam tylko że za 115 tys kupiłbym mega wypasionego new Lancera i jeszcze by mi zostało.
Mega wypasionego Lancera możesz porównać co najwyżej do Octavii, a ponieważ miałem okazję jeździć i Octavią i wypasionym Lancerem, to nawet porównanie do Octavii jest naciągane np. z uwagi na komfort jazdy. Do Superba, jeszcze 4x4 to jakby powiedzieć - możecie się pocieszać, porównajcie listę wyposażenia mega wypasionego Lancera i gołego Superba, a u mnie trochę dodatków się nazbierało. Gdybym kupił sobie MEGA wypasioną Dacię Logan zostałoby mi jeszcze więcej.
Dj Lexus napisał/a:
... To w ostatniej turbo kamerze było o złamanym kluczyku po zdaję się rocznej eksploatacji. I zarówno dealer jak i przedstawiciel marki na Polskę umywają ręce
Gdyby Mitsubishi sprzedawało 50% ilości sprzedanych Skód to w Turbokamerze gościło by równie często - sam chętnie bym tam pojechał z Outlanderem i gratisowym lakierem, chętnie pokazałbym im tarcze tylne po wymianie klocków w Outku zrobionej przez ASO, ale powiedziałem mechanikowi aby wyrzucił. Wolę mieć złamany kluczyk niż wadliwe hamulce. Ale i tak mam Keyless
Bulbo napisał/a:
Rezon a skoda uporała się już z tym cieknącym dachem , bo parę aut wymienili na gwarancji po zalaniu i wycofali go na jakiś czas z oferty ,teraz widzę że wrócił , ale ciekawe czy dalej z problemami
nikt z posiadaczy panoramicznego nie narzekał - czas pokaże. Też dawniej słyszałem o przeciekaniu, ale to dobrych kilka lat temu i dlatego teraz się zdecydowałem.
Komandor napisał/a:
Popieram wybór nowego samochodu zamiast składanych u pana Waldka dwulatków z prestiżowym logo. Zajrzyj jeszcze czasem do Mitsumaniaków.
wciąż zaglądam, chociaż w dziale Outków coraz rzadziej są nowe wpisy. Czasami można jeszcze komuś coś podpowiedzieć z diagnostyki, bo na ASO to często trudno liczyć. A odnośnie zakupu kilkulatków - też mógłbym napisać " W życiu nie kupiłbym nowego BMW X6 (bardzo podoba mnie się jego sylwetka), bo: a/tym tylko dresiarze i złodzieje jeżdżą (uzasadnienie prestiżowe), b/ gdybym kupił sobie Dacię Duster to za cenę X6 miałbym 6 albo i więcej (uzasadnienie ekonomiczne). Niestety prawda jest taka, że na nowe X6 mnie po prostu nie stać - tylko nie wstydzę się do tego przyznać. Tak samo jak nie wstydzę się tego, że jeździłem 15 letnim maluchem czy 18-sto letnią Ładą 2106, czy tego, że zaczynałem karierę jako przedstawiciel handlowy kończąc wcześniej prestiżowe studia techniczne z wyróżnieniem. Stać mnie na nowego, nawet mega wypasionego Lancera, ale szukałem czegoś wyższej klasy i koniecznie z AWD (to po Outku) - taka przyjemność jak AWD kosztuje w Skodzie 9kzł, a Lancer nawet w opcjach tego nie ma - jest chyba tylko w EVO. Odejmijcie sobie jeszcze kilka ekstrawagancji i będzie jak w Lancerze, ale wtedy będzie - no tak tanio, bo to Skoda. A w ogóle to żadne Mitsubishi nie ma parasolki na wyposażeniu i dlatego kupiłem Superba :) o kapelusz się upomnę przy najbliższej wizycie w serwisie. Na razie poraża mnie komfort jazdy i cisza, Outek znacznie mocniej dawał odczuć dziury i progi, a walory akustyczne Outka bezcenne ;) .
Bulbo napisał/a:
Bardzo dobry wybór , łatwo z tego 1,8 zrobić 300 kuca i jest bardzo bezawaryjny setup .
nie planuję - 9s do setki i 211 Vmax wydaje się wystarczające, dlatego też dopłacałem do 4letniej gwarancji. Ale tą O podkręcili pięknie :) Pełny szacunek - musiałbym wymienić cały napęd.
Jak ktoś szuka prestiżu:
śmigło z Bawarii, Aston Martin czy Jaguar też mają to coś, czego żadne Mitsubishi nie ma i długo mieć nie będzie
Dj Lexus napisał/a:
a że części tańsze niż w Mitsubishi to raczej nie dziwne (przecież tego na ulicach jest od groma).
Łatwiej spotkać Lancera niż Superba 4x4, a części do Skody są tańsze bo centrala i dealerzy są mniej pazerni. Wystarczy wspomnieć kratkę do Outka - ASO Mitsu wyceniało za ponad 1200zł, a kupiłem identyczną w ASO Citroena za niespełna 700zł. Nawet psy na zdjęciach w instrukcji były identyczne. Posiadacze Outków wiedzą doskonale, że niektóre części kupuje się w innych ASO - komplety rozrządu do 2.0DiD ASO VW, części do 2.2 Citroen albo PUG, itd.... Nie da się tego uzasadnić marką - części pochodzą z tych samych fabryk i różnią się pudełkami
JCH - 23-09-2012, 20:58

Dj Lexus napisał/a:
Trzy diamenty mają to coś....
.... czego nikt nie potrafi określić :lol:
Dj Lexus napisał/a:
w Skodzie tego niema (tak kwestia gustu ale....)
To nie kwestia gustu, to kwestia zaślepienia ;)
Dj Lexus napisał/a:
np Fabia sedan to straszna szkarada.
A to tak, zgadzam się szkarada. I to jest kwestia gustu ale o tym przecież nie dyskutujemy.

Ale powiem Ci co ta szkarada ma a czego Mitsubishi nie ma (i być może mieć nie będzie). Np. światła. Fabia (ten poprzedni model) ma tak fantastyczne światła mijania, że mój były już Space Star i wszystkie Carismy z Forum razem wzięte mogły tylko o takich pomarzyć 8)

rezon - 23-09-2012, 22:41

JCH napisał/a:
A to tak, zgadzam się szkarada. I to jest kwestia gustu ale o tym przecież nie dyskutujemy.
jeśli chodzi o urodę Skody to za wyjątkiem Octavii, która akurat mnie się podoba, to każdy model włącznie z Superbem podoba mnie się znacznie mniej i czasami zastanawiam się czy nie jest to świadome działanie właścicieli koncernu ;)
Bulbo - 24-09-2012, 02:06

Tia skoda jest nijaka a lancer wyjatkowy :lol: chyba przez maske na patyk , 12h zegarek jedno strefowa klime , nie dzialajace radio w trasie nie wspomne o braku mozliwosci zmiany stacji radiowych z kierownicy i jej samej regulowanej w jednej osi , brak podswietlania przyciskow od szyb , brak lampek do czytania , schowek podwietlany jedna dioda i tak w sumie moge jeszce dlugo wymieniac , niestety ale z .... bata nie ukrecisz , poza tym co za smieszne silniki sa w tych lancerach to juz nie wspomne
Trzeba sie z tym pogodzic ze zadna japonska marka nie moze konkurowac z europa pod wzgledem wysposazenia i wykonania .
Wystarczy popatrzec na chocby Infiniti ,ktore tutaj przytaczacie , lusterko samosciemniajce sie ma gustowny kabel na wierzchu , brak wentylacji foteli , brak HUDa , dwa czujniki parkowania z przodu ,brak elektrycznej klapy :biggrin: itd . Gdzie tutaj do premium jak glupie F30 za 150 klockow ma takie wlasnie rarytasy dostepne pewnie w japonczykach za 30 lat.

stary alfer - 24-09-2012, 08:04

Bulbo napisał/a:
Tia skoda jest nijaka a lancer wyjatkowy :lol: chyba przez maske na patyk , 12h zegarek jedno strefowa klime , nie dzialajace radio w trasie nie wspomne o braku mozliwosci zmiany stacji radiowych z kierownicy i jej samej regulowanej w jednej osi , brak podswietlania przyciskow od szyb , brak lampek do czytania , schowek podwietlany jedna dioda i tak w sumie moge jeszce dlugo wymieniac , niestety ale z .... bata nie ukrecisz , poza tym co za smieszne silniki sa w tych lancerach to juz nie wspomne

Bulbo, masz Lancera? ;)

rezon - 24-09-2012, 08:45

Bulbo napisał/a:
nie dzialajace radio w trasie nie wspomne o braku mozliwosci zmiany stacji radiowych z kierownicy
stary alfer napisał/a:
Bulbo, masz Lancera?
chyba ma. Na takie szczegóły też zwróciłem w Outku uwagę dopiero kilka dni po zakupie w pierwszej trasie, ale myślałem, że już poprawili w ciągu pięciu lat. Nawet ROF Audio produkujący zamienniki zmienił już tuner bo klienci skarżyli się na jego jakość, a nawet stary lepiej trzymał stację niż ori Rockford by Mitsu. Pod względem radia i BT Superba - nie ma porównania do Miśków. Radio w trasie Krk-Rz nawet nie zatrzeszczało, zmiana stacji i częstotliwości z kierownicy i panela, a jakość dźwięku w zestawie głośnomówiącym (oczywiście wbudowanym) jest lepsza niż w iPhonie. Takie drobiazgi jak import książki telefonicznej każdego z czterech możliwych do sparowania telefonów, wyświetlanie dzwoniącego na wyświetlaczu kompa oraz navi, wybieranie osoby do której dzwonimy wyłącznie za pomocą przycisków na kierownicy, wybieranie głosowe bez żadnych problemów (w Outku słynne było "two" niemal niemożliwe do wybrania) to tylko kilka różnic, które zaobserwowałem. O ile w Outku byłem zadowolony po zmianie ori na "chińczyka", to tu mam poważny dylemat czy to zrobić, bo z jednej strony brakuje mi Automapy z fotoradarami i bardzo dokładną mapą PL oraz kamery cofania, a z drugiej jakość radia i łatwość obsługi ori Amundsena+ jest naprawdę o kilka klas wyżej niż "chińczyk", a ori radio Mitsu to tu trudno porównywać. A nie brałem Sound Systemu tylko mam zwykły zestaw 8 głośników i dwie ori anteny radiowe - oczywiście bez "bata". "Rekin" na dachu to montują z uwagi na navi, chyba że też podpinają zamiast innej. Ale powiedzmy wprost - radio nie jest najważniejsze w samochodzie.
Pod maską - oczywiście siłownik gazowy.
Bulbo napisał/a:
zadna japonska marka nie moze konkurowac z europa pod wzgledem wysposazenia i wykonania
z tym nie do końca się zgadzam. Camry jest fajnie zrobiona, Accord też mnie się podobał - tylko nie mają 4x4 w opcjach, a to dla mnie po Outku ważna cecha.
Na razie mam przetestowaną współpracę iPhona4, Nokii 500 i jakiegoś SE z BT. Łączenie i praca żadnego nie sprawiała problemów, może dlatego, że wybrałem prostszy GSMII. GSMIII z rSAP, możliwym Internetem, przejmowaniem obsługi SIM itp. jest podobno bardziej wybredny i nie z każdym telefonem obsługuje wszystko, m.in. na pewno nie zapewnia internetu do iPhona, z którym łączy się jak zwykły zestaw GSMII.

stary alfer - 24-09-2012, 08:48

rezon napisał/a:
chyba ma.

A jak kupował, to o tym co napisał wiedział? ;)

rezon - 24-09-2012, 09:01

stary alfer napisał/a:
A jak kupował, to o tym co napisał wiedział?
Jak kupujesz i jedziesz na jazdę testową - tak było przynajmniej w moim przypadku - to jedziesz w kilku-kilkunastokilometrową trasę. W pobliżu dużych miast i nadajników nie sposób przyczepić się do jakości odbioru ori radia Mitsu - jest OK. Zmiana częstotliwości - ja nie zmieniałem w Outku, bo nie przypuszczałem, że w jakimś samochodzie może być inaczej niż zmiana stacji - okazało się, że może. A nawet gdyby wyszło przeszukiwanie, to zintepretowałbym to, że po prostu nie zapamiętano żadnej stacji to szuka.
Problemy z ori radiem Mitsu można odkryć tylko w trasie, kiedy sygnał jest słabszy. wtedy zaczyna gubić falę, nie trzyma RDS itp. Wtedy chcielibyśmy zmienić na inną stację o lepszym sygnale - a tu radio szuka :oops: Chińczyk jak niemal każde inne radio też z kierownicy przerzucał stacje, a nie częstotliwości - jest to znacznie wygodniejsze rozwiązanie - przynajmniej dla mnie. Na trasie Sandomierz - W-wa było ok. 30-40km, gdzie radio Mitsu miało poważne problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek stacji oprócz jedynej słusznej czyli RM - ta była wszędzie idealna :wink: Nie sposób było słuchać bez przerwy RadiaZet czy RMF nawet na trasie Rz-Krk, którą robię często. Trzeba było ręcznie przełączać się, bo sygnał sąsiednich nadajników był za słaby dla RDS by Mitsu w okolicach Ropczyc czy Pilzna. W ROF'ie było odrobinę lepiej - trzymał RMF, ale ZET'ki dalej nie. Teraz jak pisałem - nawet nie zatrzeszczało, zmiany nadajników są niezauważalne - przynajmniej na razie ich nie zauważam.
12h zegar nie stanowił dla mnie problemu - ale fakt, teraz mam wybór czy chcę 12 czy 24h czyli połączono Mitsu wyłącznie 12h z "chińczykiem" wyłącznie 24h.
Warto jeszcze dodać, że sprzedawcy samochodów - i tu Mitsu nie wyróżnia się specjalnie - najczęściej pomijają w prezentacji niedociągnięcia sprzedawanych samochodów. Zakup Superba był pod tym względem wzorowy - nie kupiłem m.in. GSMIII dzięki sugestii sprzedającego, który otwarcie powiedział, że w iPhonie nie będzie różnicy, więc po co przepłacać. Zwrócił mi uwagę jeszcze na kilka innych rzeczy, które warto lub nie warto mieć.

moniaquba - 24-09-2012, 11:10

Bulbo głupoty opowiadasz odnośnie wykonania. Przestudiuj sobie wyposażenie Lexusa i Mercedesa. Niemcy mają bardzo daleko do tej marki. Ponadto weź pod uwagę bardzo ważną rzecz - kupujesz Accorda 1995 r. elektryka działa wszytko, galanta - działa. Kup bmw, audi - nie działa pół rzeczy.. Zamontować niedopracowany bajer - żadna sztuka najlepszy przykład auta francuskie. Poza tym nie porównujcie Lancera z Superbem bo trochę to niemądre. Prawda jest też taka jak już pisałem. Prócz marek luksusowych auta po 2000 r. są wykończone tragicznie!!!