ASX Techniczne - [1.8DI-D] spalone sprzęgło ASX 4X4
jurekschroda - 16-10-2012, 11:09
Hmm.. przypominam tylko, że wciąż nie wiadomo w jakich okolicznościach zostało uszkodzone sprzęgło. Opinię rzeczoznawcy założyciel tego tematu już od kilku dni powinien mieć - fajnie, gdyby się podzielił informacją, jeśli ją posiada.
Jak na razie cały ten temat to jakieś bicie piany - żadnych konkretów.
Za chwilę ktoś napisze pretensje, że ma łyse opony po 10 tys km i wredny serwis nie chce mu wymienić na gwarancji.
Wszelkie negatywne komentarze na temat jakości sprzęgła w ASX-ie moim zdaniem są jak na razie przedwczesne. Póki co wiadomo tylko, że jednej osobie się sfajczyło, ale wciąż nie wiadomo dlaczego. Dlatego poczekajmy na uzupełnienie tej informacji, a potem sądźmy - ok ?
p.s. kwestia ceny tegoż sprzęgła to już inna bajka...
krzychu - 16-10-2012, 11:14
jurekschroda napisał/a: | Dlatego poczekajmy na uzupełnienie tej informacji, a potem sądźmy - ok ?
|
E tam, ja sądzę, że to sam użytkownik spalił sprzęgło (ale postanowiłem nie wdawać się w dyskusję). A psy wieszamy na temat samej ceny sprzęgła, które trzeba wcześniej (nieumiejętność posługiwania się, brak wiedzy na ten temat itd) czy później (przez normalne zużycie) wymienić...
rezon - 16-10-2012, 19:46
jurekschroda napisał/a: | a chwilę ktoś napisze pretensje, że ma łyse opony po 10 tys km i wredny serwis nie chce mu wymienić na gwarancji. | nie tak - pretensje napiszemy, jak serwis będzie chciał je sprzedawać po 4 tys. zł za sztukę.
moniaquba - 17-10-2012, 01:42
Rezon... Ty masz skode to po co będziesz do mitsubishi pisał?
rezon - 17-10-2012, 14:33
moniaquba napisał/a: | Rezon... Ty masz skode to po co będziesz do mitsubishi pisał? | Nic nie pisałem o pisaniu do Mitsubishi - to tak jak by pisać na Berdyczów, a na forum będe pisał:
ponieważ kilka lat jeździłem Mitsubishi
ponieważ wciąż jestem członkiem klubu Mitsumaniaków
ponieważ nie lubię jak ktoś "rzeźbi" innych niemiłosiernie tylko dlatego, że mu zaufali
ponieważ od 2.5 roku ścigam w sądzie oszusta posługującego się logo Mitsubishi na dokumentach zawierających fałszywe informacje wprowadzające klienta w błąd
ponieważ chciałbym aby Wiceprezes ds. etyki Mitsubishi uczciwie zarabiał pieniądze tzn. koncern i jego zależne spółki będą postępowały etycznie
ponieważ tak mi się podoba
JCH - 17-10-2012, 22:39
rezon.... w skrócie:
- bo tak
irek911 - 18-10-2012, 21:16
do krzychu : miałem juz 10 samochodów , jeżdze od 18 lat samochodami i w żadnym nie spaliłem sprzęgła, a że kupiłem nowego ASX-a to spotkał mnie pech, rozmawiałem z jednym gościem i jemu sprzęgło padło po 8000 km!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oddałem sprzęgło do rzeczoznawcy i stwierdził uszkodzenie sprzęglika - teraz czekają mnie przepychanki z serwisem . O efektach napisze po zakończonej sprawie.
a tak przy okazji - czy prawdą jest że do mitsubishi ASX pasuje sprzęgło od OUTLANDERA 2.2 D-ID ????
jaceksu79 - 18-10-2012, 22:04
irek911 napisał/a: | miałem juz 10 samochodów , jeżdze od 18 lat samochodami i w żadnym nie spaliłem sprzęgła |
nie chcę aby to zabrzmiało złośliwie, ale to jest standardowy tekst od wszystkich użytkowników aut którym zdarzyło się spalić sprzęgło
[ Dodano: 18-10-2012, 22:06 ]
irek911 napisał/a: | oddałem sprzęgło do rzeczoznawcy i stwierdził uszkodzenie sprzęglika |
mając w/w doświadczenie motoryzacyjne nie zauważyłeś, że coś jest nie tak ze sprzęgłem, że ślizga się...?? w instrukcji gwarancyjnej jest podkreślone, że wszelkie usterki należy zgłaszać natychmiast serwisowi
Wedrowiec - 18-10-2012, 22:33
Ślizga się? Nie mam wielkiego doświadczenia, auto dopiero 4, jeźdzę 15 lat, diesel drugi - i dla mnie "ślizga" się od nowości przy zmianie biegów 1-4.
Sprzęglik to to samo co wysprzęglik?
http://www.mister-auto.pl...v33437_g47.html
jaceksu79 - 18-10-2012, 22:38
Wedrowiec, i zgłaszałeś to?
Wedrowiec - 19-10-2012, 00:15
Jutro jadę na przegląd to poproszę żeby się ze mną przejechali i posłuchali. Założyłem, że taka "uroda" auta - standardowo, 99,9% czasu mam włączoną muzykę - więc nie słychać. Podobny odgłos miałem teraz w górach - przy obrotach w okolicy 1800 (przejście z 1700 na 1900) przy podjeździe pod większą górkę - słychać "to coś".
tomekrvf - 22-10-2012, 23:46
irek911 napisał/a: | miałem juz 10 samochodów , jeżdze od 18 lat samochodami i w żadnym nie spaliłem sprzęgła |
A ile z nich było czterołapem z napedem 4WD?
irek911 napisał/a: | stwierdził uszkodzenie sprzęglika |
Co dokładnie rzeczoznawca napisał o wysprzęgłiku?
Trik - 23-10-2012, 00:51
Tak się zastanawiam. Czy w takiej sytuacji, to obligatoryjnie należy wymienić wszystko co się da w tym sprzęgle. czy nie wystarczyło by tylko wymienić spalonej terczy sprzęgła, jeśli docisk jest kolorowy/foletowy to i docisk. Jeśli dwumasa jest cała to po kiego ją ruszać. Zawsze to z 10Kpln w kieszeni zostanie. Z drugiej strony, jeśli zawiódł wysprzęglik to ciekawe jaka była przyczyna uszkodzenia?
tomekrvf - 23-10-2012, 15:30
Trik napisał/a: | Z drugiej strony, jeśli zawiódł wysprzęglik to ciekawe jaka była przyczyna uszkodzenia? |
Ja też jestem ciekawy. Pewnie rzeczocznawca wziął do łapy wysprzęglik który był cały w kłakach ze spalonej tarczy i stwierdził brak swobodnego przesuwu centralnego łożyska. Po konkretnym upaleniu sprzęgła, obudowa sprzęgła wygląda tak, jakby obdarto w niej ze 3 koty z sierści.
Haniball - 28-10-2012, 11:55
irek911 napisał/a: | (...)
a tak przy okazji - czy prawdą jest że do mitsubishi ASX pasuje sprzęgło od OUTLANDERA 2.2 D-ID ???? |
No właśnie czy zestaw sprzęgła od OUTLANDERA 2.2 DID po 2007 podpasuje do ASX 1.8 DID, ciekawe bo katalogowo do ASX pasuje: Dwumasowe koło zamachowe Mitsubishi OUTLANDER 2.2 DI-D oraz Łożysko hydr. Sprzęgła Peugeot 2.2 HDi 02/07, więc czy Zestaw sprzęgła Mitsubishi Outlander 2.2 07-, Peugeot 4007 2.4 16V 07-, Citroen C-Crooser 07 od LUK pasuje do ASX?
|
|
|