[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Tuning mechaniczny V6
Owczar - 22-10-2012, 16:41
Tak profilaktycznie, bo u Ciebie to raczej niemożliwe, ale czy filtr powietrza był w dobrym stanie?
Ciężko wróżyć ale ja bym zaczął od monitorowania czujników, sprawdzenia szczelności dolotu i kompresji na cylindrach. Przynajmniej na tym banku od strony przodu. To proste czynności a dadzą już jakiś trop. Potem ew analiza spalin. Możliwe, że przepływka coś przekłamuje i masz słaby nieoptymalny AFR w pętli otwartej.
MKV - 22-10-2012, 16:53
Owczar napisał/a: | Tak profilaktycznie, bo u Ciebie to raczej niemożliwe, ale czy filtr powietrza był w dobrym stanie?
Ciężko wróżyć ale ja bym zaczął od monitorowania czujników, sprawdzenia szczelności dolotu i kompresji na cylindrach. Przynajmniej na tym banku od strony przodu. To proste czynności a dadzą już jakiś trop. Potem ew analiza spalin. Możliwe, że przepływka coś przekłamuje i masz słaby nieoptymalny AFR w pętli otwartej. |
Mam wkładkę K&N która jest czysta, kompresję trzeba będzie sprawdzić - sam już o tym myślałem (ile powinien mieć zdrowy 6A13 tak poza tym??)
Analizę spalin robiłem kilka dni temu - wartości było powyżej tego co być powinno (niestety nie pamiętam dokładnie które ale spadały cały czas i diagnosta nie miał zarzutów.
Aha i oleju mi nie ubywa...
Owczar - 22-10-2012, 17:07
MKV napisał/a: | Mam wkładkę K&N która jest czysta, |
Osobiście podchodzę sceptycznie do tego typu wkładek.Sprawa pierwsza to konserwacja oliwką. Ta oliwka potem osiada na MAF-ie zmieniając częstotliwość rezonansową blaszek. Druga kwestia, to przebieg powietrza może być gorzej uregulowany i powodować przekłamania. O ile w tzw pętli zamkniętej ECU skoryguje dawkę na podstawie sond, o tyle z gazem w podłodze- czyli pętli otwartej dawkuje paliwo na podstawie czujnika temp i odczytów z przepływki- a głównie z tej ostatniej. Jeśli będą przekłamania to będzie lał mniej paliwa, co będzie skutkowało słabym AFR-em i w rezultacie niższą mocą.
To można zweryfikować logując odczyty z przepływki. Przy danej prędkośći obrotowej i temp powietrza wskazania w identycznym aucie powinny być zbliżone. Ew. można włożyć fabryczny filtr i porównać. Wystarczy elm do tego.
MKV napisał/a: | kompresję trzeba będzie sprawdzić - sam już o tym myślałem (ile powinien mieć zdrowy 6A13 tak poza tym??) |
Manual podaje 11,77 atmosfery. Min 8,7. Różnice maks 0,98 między cylindrami.
Marcelinho - 22-10-2012, 18:43 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt A jak myślicie co można zyskać dzięki sportowemu układowi wydechowemu???Robota idzie od złączki elastycznej.Rura 2,5 cala kat. sportowy potem sama rura i końcówka Apexi N1.Z tego co wyczytałem po necie można zyskać do około 5-8KM.Podobno dużo daje to na NM,nawet do 8-10%.
Robotę wykonuję mój spec Adam Kyriła vel Vega (608383817) ul.Podleśna przy Gwiaździstej.
MATTNATTS - 22-10-2012, 19:00
MkV a swap z sohc-->dohc (vr-4 lub fto mivec)+strojenie?
Ta opcja nie byłaby lepsza niż obróbka głowic i dłubanie w wydechu?
Wydaje mnie się że o wiele więcej informacji na temat modzenia 6a13 znajdziesz na zagranicznych forach.
Tutaj chyba nikt nawet nie pokusił się o zmianę kompletnego wydechu,z drugiej strony na samym wydechu nie ugrasz tyle by czuć różnice.
Wiem że gość o ksywie Mitsiman modził 6a13 z jakimś pozytywnym skutkiem,
u ruskich gdzieś też widziałem 190 konnego 6a13...
Cytat: | A jak myślicie co można zyskać dzięki sportowemu układowi wydechowemu???Robota idzie od złączki elastycznej.Rura 2,5 cala kat. sportowy potem sama rura i końcówka Apexi N1.Z tego co wyczytałem po necie można zyskać do około 5-8KM.Podobno dużo daje to na NM,nawet do 8-10%. |
Dałoby na 100% jakieś przyrosty ale trzebaby zacząć od kolektorów.[/quote]
Marcelinho - 22-10-2012, 19:45
MATTNATTS napisał/a: | MkV a swap z sohc-->dohc (vr-4 lub fto mivec)+strojenie?
Ta opcja nie byłaby lepsza niż obróbka głowic i dłubanie w wydechu?
Wydaje mnie się że o wiele więcej informacji na temat modzenia 6a13 znajdziesz na zagranicznych forach.
Tutaj chyba nikt nawet nie pokusił się o zmianę kompletnego wydechu,z drugiej strony na samym wydechu nie ugrasz tyle by czuć różnice.
Wiem że gość o ksywie Mitsiman modził 6a13 z jakimś pozytywnym skutkiem,
u ruskich gdzieś też widziałem 190 konnego 6a13...
Cytat: | A jak myślicie co można zyskać dzięki sportowemu układowi wydechowemu???Robota idzie od złączki elastycznej.Rura 2,5 cala kat. sportowy potem sama rura i końcówka Apexi N1.Z tego co wyczytałem po necie można zyskać do około 5-8KM.Podobno dużo daje to na NM,nawet do 8-10%. |
Dałoby na 100% jakieś przyrosty ale trzebaby zacząć od kolektorów. | [/quote]
Czy ja wiem,z tego co słyszałem to i bez kolektora można zyskać z 5-8KM i około 8-10% na NM.Ale czy to prawda to kwestia sprawdzenia.
Misiek :) - 22-10-2012, 19:56
A czy głowica z 6a12dohc pasuje p&p i czy da jakieś wyraźne różnice?
Ja planuje do mojego lancera włożyć, więc i tak będę musiał wydech i dolot robić od nowa
Marcelinho - 22-10-2012, 20:14 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Misiek jak wydech to do Adama.
Misiek :) - 22-10-2012, 20:24
Marcelinho napisał/a: | Misiek jak wydech to do Adama. |
Napewno Maretzky będzie mi wsio składał i wkładał
Teraz czekam na reszte... na możliwośći modów. Jak przekłądać silnik, to wszystko za jednym razem, nie ma sensu grzebać kilka razy
Teraz właśnie zbieram kasę i fajnie było by jak było ze 190 KM i ponad 260 Nm przy tym zachowane dolne obroty, żeby były mocne, mocniutkie
Wtedy nie będzie mi schodził banan z mordki misiowe
A teraz nie chce zaśmiecać i robić OT, tylko czekam na konkrety.
Tak samo było z colte 4g63t awd. Mówiono dużo rzeczy, aż ktoś nie zrobił samemu...
Ja tu czekam na konkrety!
Marcelinho - 22-10-2012, 22:09 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Ok,ja najpierw hamownia i sprawdzam czy mnie poprzedni właściciel nie ściemnił z mocą (160KM i 230NM),potem wydech u Adama i następnie badanie jaki efekt.Potem Krasnobrodzka-Racing.
Tomek - 23-10-2012, 08:18
MKV, niska moc w twoim Galu zarówno na PB jak i na LPG niekoniecznie musi mieć jedną przyczynę
problemu na PB wynikają najprędzej z padniętych wtrysków, co pokazali Ci Japani na zlocie
dziwi mnie, że jeszcze nie poszedłeś tą drogą, bo wymiana wtrysków to chwila roboty, a używki można kupić za grosze
jak chcesz to mam kompletne 2 listwy z anglika o przebiegu ok 115 kkm, oddam niedrogo
problemu na LPG to już wynik po prostu słabej instalacji
Owczar napisał/a: | Osobiście podchodzę sceptycznie do tego typu wkładek.Sprawa pierwsza to konserwacja oliwką. Ta oliwka potem osiada na MAF-ie zmieniając częstotliwość rezonansową blaszek. Druga kwestia, to przebieg powietrza może być gorzej uregulowany i powodować przekłamania. O ile w tzw pętli zamkniętej ECU skoryguje dawkę na podstawie sond, o tyle z gazem w podłodze- czyli pętli otwartej dawkuje paliwo na podstawie czujnika temp i odczytów z przepływki- a głównie z tej ostatniej. Jeśli będą przekłamania to będzie lał mniej paliwa, co będzie skutkowało słabym AFR-em i w rezultacie niższą mocą.
|
po 1. konserwacja oliwką następuje dopiero po przejechaniu 80kkm (tak zaleca producent), nowa wkładka chyba nie jest nasączona oliwą, przynajmniej tak to wyglądało u mnie
na pewno nie w takim stopniu, żeby z niej ciekło
po 2. wielu ma KN i nie narzeka, m.in. KN siedzi i u mnie, i jakoś z tego tytułu zaniżonej mocy nie ma
komarsnk - 23-10-2012, 09:21
Też mam K&N od kilku tygodni i nie odczuwam różnicy in minus.
Niemniej nie wydaje mi się, żeby nasączanie oliwką aż do jej wyciekania z filtra było prawidłowe. Wtedy mają miejsce takie historie jak pisze Owczar, że oliwę wsysa do dolotu i osiada gdzie chce.
Owczar - 23-10-2012, 09:41
tomek84 napisał/a: | po 1. konserwacja oliwką następuje dopiero po przejechaniu 80kkm (tak zaleca producent), nowa wkładka chyba nie jest nasączona oliwą, przynajmniej tak to wyglądało u mnie
na pewno nie w takim stopniu, żeby z niej ciekło
po 2. wielu ma KN i nie narzeka, m.in. KN siedzi i u mnie, i jakoś z tego tytułu zaniżonej mocy nie ma |
Żeby to sprawdzić należałoby zmierzyć moc z wkładką i ze standardowym filtrem. To że lepszy przepływ powietrza przez przepływkę niekoniecznie ma dobry wpływ może świadczyć wynik deejay-a. Pytanie także jaki przebieg ma już Twoja przepływka? Być może nie przepuszcza już tak powietrza, dzięki czemu przebieg jest bardziej laminarny. MKV napisał, że jego wkład był nowy. A odczuwanie różnicy... Ciężko będzie zauważyć bez pomiaru taką różnicę. Tym bardziej, że musisz się zatrzymać zmienić filtr i pojechać dalej.
Oczywiście nie twierdzę, że to ma negatywny wpływ i na pewno MKV-a wypluł przez to mniej, bo Derpinowi też wypluł mało KM.
tomek84 napisał/a: | problemu na PB wynikają najprędzej z padniętych wtrysków, co pokazali Ci Japani na zlocie |
Ale wtedy na LPG wypluł by więcej. Instalacja już jest znacznie poprawiona i jedyne czego jej brakuje to miedzi 8mm, ale to może si e objawić niedomaganiem przy maks obciążeniu, a tutaj i poniżej tego progu nie jest lepiej.
I z całym szacunkiem do Japan-ów. Chłopaki nie są z serwisu i widać było że z interpretacją wyników mieli problem. Znają się na swojej robocie, ale diagnostyka nie należy do ich codziennych obowiązków. Rok temu z nimi rozmawiałem i generalnie nic się nie dowiedziałem o wynikach mojego. Tylko liczby....
Marcelinho napisał/a: | sprawdzam czy mnie poprzedni właściciel nie ściemnił z mocą (160KM i 230NM) |
A na jakiej podstawie podawała taką moc? Coś zmieniał? Hamował go?
swinks_UK - 23-10-2012, 14:08
Owczar napisał/a: | To że lepszy przepływ powietrza przez przepływkę niekoniecznie ma dobry wpływ może świadczyć wynik deejay-a. |
Piszesz o zlotowym dyno??
Proszę cie, tylko nie to, bo na zlocie to raczej był pokaz jak nie należy hamować aut.
Wynik deejaya zupełnie nie kalkulował strat na konwerterze...
No dobra... wy sobie dalej piszcie a ja sobie z boku bedę podziwiał i "zawijał papierki"
Owczar - 23-10-2012, 14:16
swinks_UK napisał/a: | Proszę cie, tylko nie to, bo na zlocie to raczej był pokaz jak nie należy hamować aut. |
Zgodzę się, że wyniki nie muszą mieć wiele z rzeczywistością, ale jako kryterium porównawcze dwóch takich samych aut już mogą służyć.
swinks_UK napisał/a: | Wynik deejaya zupełnie nie kalkulował strat na konwerterze... |
W przypadku AT to możemy sobie mierzyć moc na kołach, bo tak jak napisałeś strat na konwerterze nie da rady skalkulować. Ale czy uważasz, że wyjęcie filtra doda jakieś KM? :> Z ciekawości w wolnej chwili zaloguję odczyty przepływki przy wyjętym filtrze
swinks_UK napisał/a: | No dobra... wy sobie dalej piszcie a ja sobie z boku bedę podziwiał i "zawijał papierki" |
No właśnie, my sobie tutaj piszemy i piszemy, a nikt się za ten tuning nie zabrał Gdziekolwiek się nie zapytam, to mi piszą, że to bez sensu. Bo mając możliwość swapu na VR-4 pewnie tak jest, ale chodzi o satysfakcję, że coś się zrobiło innego
|
|
|