To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Lancera! - Kupię Lancera X 1.6 lub 1.8

lurek - 02-08-2013, 12:52

dodam od siebie, że też ostatnio oglądałem lancera z jednym tylko wpisem w książce (zakupiony w 2010, serwis w 2011 i potem cisza). Reszta serwisów nie była już aso bo samochód został poważnie uszkodzony, odklepany przez blacharza i puszczony dalej....

no ale nie chcę straszyć ;) zadzwoń i spytaj się czemu tak.

Maelen - 02-08-2013, 14:39

Szczerze, to po moich poszukiwaniach ma uraz do ogłoszeń od handlarzy z Poznania.Ogłoszenie na otomoto wogóle nie pokrywało sie z prawdą. Co do tego miśka.
1. W tym roczniku w wersji instense można było dokupić navi. Tym akurat bym się nie martwiła:).
2.Moje auto miało dwa przeglądy , data i pieczątka drugiego były na innej stronie w książce, więc może zadzwoń i poproś o podanie wszystkich przeglądów.
3. Mimo wszystko warto zainwestować 300 zl w przegląd autka w autoryzowanym salonie. Ja tak zrobiłam i zaoszczędziłam w Poznaniu 40k.
BTW. Porozglądaj się po autoryzowanych salonach, maja tam komisy i można u nich dostać auta ( co prawda w podstawowej wersji inform) oddawane po umowach leasingowych. Mnie się tak udało kupić auto z roczniak 2010 z przebiegiem 15k:) w stanie pachnącym nowością jeszcze i na gwarancji...

domel90 - 21-08-2013, 14:49

A co myślicie o tym egzemplarzu?

http://otomoto.pl/mitsubi...-C30334125.html

Chociaż przy ciągle galopujących cenach paliw raczej rozejrzę się za 1.6, a satysfakcję z lepszego "kopyta" zostawię na lepsze czasy.

Luk - 21-08-2013, 16:09

domel90 napisał/a:

Na zdjęciu z przodu coś nie tak ze zderzakiem - krzywo (szczelina przy masce).
Wysoka wersja, webasto (!), bardzo mały przebieg i coś niska cena jak na to wszystko.
Masz blisko z Łodzi do Warszawy, możesz obejrzeć.

RalfPi - 21-08-2013, 21:44

Luk napisał/a:
domel90 napisał/a:

Na zdjęciu z przodu coś nie tak ze zderzakiem - krzywo (szczelina przy masce).
Wysoka wersja, webasto (!), bardzo mały przebieg i coś niska cena jak na to wszystko.
Masz blisko z Łodzi do Warszawy, możesz obejrzeć.

Luk - dobrze wiesz, ze nie warto - no chyba, żeby jeszcze zbić cenę :P
Ja bym się wystrzegał rozbitka - ale zawsze można zagrać w otwarte karty i temat wyjaśnić (z potrójnie wzmożoną czujnością).
gość napisał:
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania:
Pytanie dlaczego przebieg strasznie mały.. i cena też co najmniej 5kzł za niska.

Luk - 21-08-2013, 23:09

RalfPi napisał/a:
Luk - dobrze wiesz, ze nie warto - no chyba, żeby jeszcze zbić cenę :P

Ja też w cuda i okazje z komisów i netu nie wierzę, ale po pierwsze to cofam uwagę na temat krzywego zderzaka - przyjrzałem się u siebie i też mam krzywo :) a po drugie, to jak jest blisko, to można obejrzeć. Czasami spotkanie z właścicielem wiele wyjaśnia :)

Trik - 22-08-2013, 00:13

Tylny zderzak, w okolicy otworu do holowania, wygląda na uszkodzony.
domel90 - 22-08-2013, 08:03

Widzę, że już dwa lata temu kolo chciał go sprzedać

http://archiwumallegro.pl...1564016493.html

Wczoraj oglądałem stary odcinek Automaniaka, gdzie porównywali Lancera SD 1.5 do Cruze.

http://tvnplayer.pl/progr...03E15,8996.html

W pewnym momencie prowadzący twierdzi, iż gdyby miał wybierać pomiędzy 1.5 a 1.8 wybrałby UWAGA 1.5 :shock: .

Więc ja raczej zacznę szukać 1.6 - spalanie jest na poziomie toyoty Yaris ;)

W zasadzie to za jakieś 53 tyś można już kupić nówkę w salonu z rocznika 2012 tyle że inform - niestety mi się nie podoba.

Lucas123w - 22-08-2013, 15:20

W tym całym Automaniaku mówią to co im producent każe. Słaby program i mało miarodajny. Nie ma sensu się tym sugerować.

Już niejednokrotnie robili absurdalne testy nie mające nic wspólnego z testowaniem aut.

Trik - 22-08-2013, 17:26

Ciekawe że 2 lata temu miał 40000km :lol: Sporo na wstecznym nalatane.
BTW
A Top Gear to miarodajne testy robi? Czepiasz się :biggrin: . 1.5 to dobry silnik.

Lucas123w - 22-08-2013, 19:03

Top Gear przynajmniej testuje auta z sensem i nie zostawia suchej nitki na ekskluzywnych autach nie mówiąc już o zwykłych tyłkowozach. Robią sobie jaja od czasu do czasu to fakt a Automaniak na siłę próbuje to naśladować ale za grosz to nie wychodzi :D

Z TVN Turbo testy dobre robi Kornacki ma człowiek pojęcie o autach i widać że nie promuje jednej słusznej marki.

Wracając do tematu to 1.5 dobry silnik ale i 1.8 jest tak samo dobry. Nie ma sensu wywyższać jednego nad drugim ponieważ i jeden i drugi w swojej klasie ma swoje plusy i minusy. Trzeba trochę forum poczytać i wszystkiego się dowiedzieć na temat jednego i drugiego. Taki test 5 min z telewizorni nic nie wnosi i nic nie mówi.

RalfPi - 22-08-2013, 21:10

domel90 napisał/a:

W zasadzie to za jakieś 53 tyś można już kupić nówkę w salonu z rocznika 2012 tyle że inform - niestety mi się nie podoba.

1) Przejedź się w te i we wte wszystkimi samochodami (1.5, 1.6 i 1.8) skalkuluj co Ci się opłaca..
2) do 53kafli dołóż jeszcze 5 i już masz 1.6 w Invite'cie, a jak powalczysz, to pewnie jeszcze coś dorzucą...
3) Rzuć sobie okiem na Rapida (bodajże 1.4 TSI) i np. Volkswagena Jettę - wypasione furki jak dla mnie .

Przede wszystkim na chłodno i spokojnie..
Pozdrowienia!

[ Dodano: 22-08-2013, 21:12 ]
Trik napisał/a:
1.5 to dobry silnik.

pewnie, że dobry, ale coś koło 300cm^3 mniejszy jak 1.8 ;)
I za te kunie się płaci (a z tego co pamiętam, to chyba w 1.8 jest lepsze przeniesienie napędu)..

domel90 - 22-08-2013, 21:42

RalfPi napisał/a:
domel90 napisał/a:

1) Przejedź się w te i we wte wszystkimi samochodami (1.5, 1.6 i 1.8) skalkuluj co Ci się opłaca..
2) do 53kafli dołóż jeszcze 5 i już masz 1.6 w Invite'cie, a jak powalczysz, to pewnie jeszcze coś dorzucą...
3) Rzuć sobie okiem na Rapida (bodajże 1.4 TSI) i np. Volkswagena Jettę - wypasione furki jak dla mnie .

Przede wszystkim na chłodno i spokojnie..

Pozdrowienia!

[ Dodano: 22-08-2013, 21:12 ]
Trik napisał/a:
1.5 to dobry silnik.

pewnie, że dobry, ale coś koło 300cm^3 mniejszy jak 1.8 ;)
I za te kunie się płaci (a z tego co pamiętam, to chyba w 1.8 jest lepsze przeniesienie napędu)..

Jetta w podstawowej wersji jest w 1.2 TSI. Generalnie te silniki 1.4 TSI miały sporo problemów z rozrządem. 1.4 TSI 122KM całkiem fajnie jedzie z dołu, ale przy prędkościach 130km/h ponad 10 litrów wciąga.
Jednym z powodów dla którego chcę Lancera to (niezawodny) silnik benzynowy bez turbo.
Teraz mam sedana i teraz chciałbym jakiegoś dużego hatchbacka albo kombi (podoba mi się nowy Auris Touring).

Całkiem fajna też jest astra 4 touring. Silnik bez turbo blachy ocynk.

Ale najbardziej kręci mnie Misiek SportBack ;) Dla mnie to takie auto z charakterem.

Jeździłem 1.8 i 1.6. Jak dla mnie 1.8 duuużo lepiej się zbierał i był sporo cichszy, ale na jeździe testowej nie udało mi się zamknąć w 11 litrach. Za to 1.6 spokojnie w 7 się zamknąłem. Więc dla tej różnicy jestem w stanie "przeboleć" to 1.6 ;)
W zasadzie boję się tylko o lakier a właściwie to o korozję.

I generalnie wolałbym jakąś używkę za 40 - 45 tyś, niż nówkę za 60. Raz, że 15 tyś do przodu a dwa, że nie denerwuję się tak bardzo przy każdej nowej rysie.

A tak na marginesie to jestem bardzo ciekaw czemu jeszcze nigdy nie było lancera w Zakupie Kontrolowanym na TVN Turbo ???

Pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków :)

Lucas123w - 22-08-2013, 21:50

domel90 napisał/a:
dla mnie 1.8 duuużo lepiej się zbierał i był sporo cichszy, ale na jeździe testowej nie udało mi się zamknąć w 11 litrach

Albo go ostro kręciłeś non-stop, lub krótka trasa i cały czas ruszanie i hamowanie.

domel90 napisał/a:

O korzji jeszcze w żadnym temacie nie wyczytałem a i na moich 5 odpryskach nie ma ani krztyny korozji.

domel90 napisał/a:
Raz, że 15 tyś do przodu a dwa, że nie denerwuję się tak bardzo przy każdej nowej rysie.

15tyś ale nie martwisz się przez trzy lata o nic, lakier jak chcesz mieć w b.dobrym stanie to wszystko tylko nie czarny :D (do czarnego trzeba mieć specjalne podejście :P )

domel90 - 22-08-2013, 22:25

domel90 napisał/a:

O korzji jeszcze w żadnym temacie nie wyczytałem a i na moich 5 odpryskach nie ma ani krztyny korozji.
)[/quote]

Czytałem, że dwóch userów miało problemy z korozją w dwuletnich autach.

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

alfiq i lukas1

W ASX też się pojawia.
Niestety jestem na to bardzo wyczulony, gdyż w obecnym aucie też mam ten problem - ale dopiero po 10 latach ;) I to jest taka walka z wiatrakami.