Forum ogólne - Polecacie auto z mocnym silnikiem do 30 tyś. zł.
vendetta - 10-11-2012, 19:00
Polecam poczytać mój temat z zeszłego roku Szukałam auta do 28 tyś. Stanęło na Seacie Ibizie w wersji Cupra 160 KM , konie można podbić do 190 bez zmiany sprzęgła, skrzyni itd. A jak się pogrzebie bardziej to ... dużo można bo to znany silnik 1.9 TDI. Ja mam serię i jestem bardzo zadowolona Do setki 7,6 s jest wartością realną
W moim temacie też masz kilka innych propozycji.
BTW auto kupiłam na stronie 5 tematu a dalej to już były dyskusje o Corolii TS
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61850
robertdg - 10-11-2012, 19:25
Cytat: | Polecam poczytać mój temat z zeszłego roku Szukałam auta do 28 tyś. Stanęło na Seacie Ibizie w wersji Cupra 160 KM , konie można podbić do 190 bez zmiany sprzęgła, skrzyni itd. A jak się pogrzebie bardziej to ... dużo można bo to znany silnik 1.9 TDI. Ja mam serię i jestem bardzo zadowolona Do setki 7,6 s jest wartością realną
W moim temacie też masz kilka innych propozycji.
BTW auto kupiłam na stronie 5 tematu a dalej to już były dyskusje o Corolii TS | Nie zmienia to jednak faktu, że osprzęt do tego diesla jest droższy od osprzętu benzynowej jednostki, czasy są takie, że diesla sie nie kupuje do jazdy rekreacyjnej, znam dosłownie margines ludzi, którzy jeżdżą dieslami robiąc średnio 15tyś rocznie, cała reszta tłucze 50+ rocznie, a używany diesle jest zawsze krotnie droższy w eksploatacji niż nowy.
xluki - 10-11-2012, 21:08
Jeżdząc MPS'em chyba każdemu LPG by się odwidziało. Nie jestem zwolennikiem LPG i zapewne nigdy nim nie będę, ale nie o tym ten temat, więc wracajmy...
Prawda jest taka, że czy to będzie Corolla TS czy Civic Type R to naprawdę ciężko będzie dorwać autko w fajnym stanie w dobrej cenie... osobiście kupując takie autko nastawiłbym się na rynek zachodni, ponieważ większość Polaków wszędzie szuka oszczędności. W takim przypadku najlepiej byłoby kupić egzemplarz od jakiegoś forumowicza, osoby któa naprawdę dba o auto.
Co do Hondy Civic Type R to trzeba pamiętać, że VTEC też wymaga dobrej instalacji gazowej, żeby przy wyższych obrotach nie przełączał się na benzyne, bo wtryski będą za wolne...
Olivia - 10-11-2012, 21:12
Nie ukrywam że auta będę używała codziennie. Ale nie będą to przebiegi idące w dziesiątki tysięcy. Obecnie miesięcznie robię około 800 km. Być może po kupnie świeższego auta przebiegi się zwiększą. A gdybym założyła LPG to może jeszcze więcej by się kilometrów robiło
Celica kompletnie mi się nie podoba.
Bardzo przypadł mi do gustu Ford Focus ST. I przyznaję że chętnie bym go kupiła w tym momencie. Pytanie tylko czy łatwo znajdę interesujący mnie egzemplarz w bardzo dobrym stanie ?
W chwili obecnej rozglądam się za takimi autami :
1. Ford Focus ST.
2. Opel Astra OPC.
3. Toyota Corolla TS.
4. Honda Civic Type-R.
5. Renault Megane Cabrio (ten ze sztywnym dachem 2.0 Turbo 165KM).
6. Seat Ibiza/Leon Cupra.
7. Hyundai Coupe - ostateczność.
Co sądzicie o gazowaniu tych aut ? Co najważniejsze. Co sądzicie w ogóle o zakładaniu instalacji gazowej do tego typu samochodów ? Czy to dobry pomysł ?
i9i - 10-11-2012, 21:15
xluki napisał/a: | Co do Hondy Civic Type R to trzeba pamiętać, że VTEC też wymaga dobrej instalacji gazowej, żeby przy wyższych obrotach nie przełączał się na benzyne, bo wtryski będą za wolne... |
Ta sama reguła dotyczy Corolli TS z VVTL. Variable Timing bryluje w tej klasie aut
xluki napisał/a: | Nie jestem zwolennikiem LPG i zapewne nigdy nim nie będę |
Oj tam, oj tam. Za stówkę do pełna zawsze cieszy
Olivia napisał/a: | Co sądzicie o gazowaniu tych aut? Co najważniejsze. Co sądzicie w ogóle o zakładaniu instalacji gazowej do tego typu samochodów? Czy to dobry pomysł? |
Zdania są podzielone: Ci co gaz mają na porzadnych gratach i nie oszczędzają na naprawach bardzo sobie chwalą, ci co mają byle jaki chwalą średnio bo przy wyższych obrotach nie wyrabia no i jak ktoś szczędził na gratach to z naprawami zapewne też zwleka. No i Ci co gazu nie mają mawiają, że to profanacja i w ogóle żal, przeważnie mają jakiś podświadomy kompleks LPG co przejawia się ogólną niechęcią do aut gazowanych, jednak bardzo często zmieniają zdanie jak sytuacja obyczajowo-ekonomiczna (zwiększona liczba obowiązkowych kilometrów) zmusza ich do montażu LPG. Karierę zawodową zaczynałem od tankowania LPG i przeróżne cudeńka tankowałem więc dla mnie taki Type-R w gazie to żaden wstyd. Oczywiście jak korek wstydu jest schowany za klapką paliwa.
Morfi - 11-11-2012, 00:48
Przy przebiegach 800 km miesięcznie nawet bym nie myśłał o gazie bo czas zwrotu byłby 4 lata a nie 8 miesięcy przy takim aucie. Gra nie warta świeczki z tym lpg.
Juiceman - 11-11-2012, 01:26
Morfi napisał/a: | Przy przebiegach 800 km miesięcznie nawet bym nie myśłał o gazie bo czas zwrotu byłby 4 lata a nie 8 miesięcy przy takim aucie. Gra nie warta świeczki z tym lpg. |
Raczej kwestia stylu jazdy
i9i - 11-11-2012, 09:14
To zależy na jak długo koleżanka kupuje auto, jeśli na dwa lata to zabieg mijający się z celem, ale jeśli na dłużej to LPG można zamontować. Kwestia rocznych przebiegów i zasobności portfela. Jak ktoś szuka wrażeń to LPG mu nie potrzebne, bo auto robi się cięższe, mogą pogorszyć się osiągi, gdyż tak wyżyłowane silniki są kapryśne jeśli chodzi o gaz, no i czas zmarnowany na strojenia i poprawki. Że o przeglądach już mnie wspomnę. Ale jako auto do jazdy na codzień i tylko chwilowymi depnięciami, LPG może być. Nie zapominajmy, że VR-4 ludzie też "hańbią gazem" i nie narzekają. Jak ktoś nie ma napiętego miesięcznego budżetu to jemu to rybka czy wyda na wódkę, pizzę, kebaba czy na benzynę to stwierdzi, że LPG to dla niego zbędny gadżet w takim aucie.
Olivia - 11-11-2012, 18:54
Autko chce aby pojeździło u mnie jak najdłużej, czyli minimum 5,6 lat. Nie należę do osób które lubią częste zmiany.
LPG troszkę się boję. Szczególnie jeżeli chodzi o tak wysilone jednostki napędowe o jakie mi chodzi. Jak na razie skłaniam się ku jednostce benzynowej. Tak jak pisał robertdg obawiam się kosztów utrzymania zaawansowanego technicznie dieselka.
vendetta fajna Ibiza. Sąsiad posiada taki model ale w benzynie. Użytkuje od nowego.
Będę powoli rozglądała się za jakimś Fokusikiem ST lub Corollą TS. Jak na dzisiaj najbardziej mi pasują pod względem estetyczno - dizajnerskim Chociaż Civic Type-R też trafia w moje gusta.
madź - 11-11-2012, 19:42
http://otomoto.pl/hyundai...-C26804048.html
Hyundai Coupe 2.7V6 - silnik V6 , stosunkowo prosty jak na obecne czasy, nie wysilony, podobno bardzo dobrze znosi gaz
ewentualnie diamenty
http://otomoto.pl/mitsubi...-C24488274.html
Marcelinho - 11-11-2012, 19:51 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Taka anegdotka na temat gazu w takich samochodach:
Znajomy kilka lat temu chciał kupić Opla Omegę MV6 211KM,po około miesięcznych poszukiwaniach znalazł super zadbany egzemplarz.Zadzwonił do gościa i rozmawia,gość zachwala stan karoserii,skóry,dobrego utrzymania wnętrza i na koniec mówi "I wie pan,oszczędna bo w gazie". Znajomy jak to usłyszał to myślałem że wyjdzie z siebie.Zapytał sprzedającego że jak było go stać na zakup i utrzymanie takiego samochodu to po co pakuje gaz żeby tanio jeździć.Omegi nie kupił od niego.
robertdg - 11-11-2012, 20:20
Marcelinho napisał/a: | Taka anegdotka na temat gazu w takich samochodach:
Znajomy kilka lat temu chciał kupić Opla Omegę MV6 211KM,po około miesięcznych poszukiwaniach znalazł super zadbany egzemplarz.Zadzwonił do gościa i rozmawia,gość zachwala stan karoserii,skóry,dobrego utrzymania wnętrza i na koniec mówi "I wie pan,oszczędna bo w gazie". Znajomy jak to usłyszał to myślałem że wyjdzie z siebie.Zapytał sprzedającego że jak było go stać na zakup i utrzymanie takiego samochodu to po co pakuje gaz żeby tanio jeździć.Omegi nie kupił od niego. | Ten temat nie dotyczy lepszości pomiędzy Pb a LPG
Marcelinho - 11-11-2012, 20:33 Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt Ja nie mówię o lepszości tylko chodzi po co?!Kupić Subaru Imprezę Wrx lub Lancera Evo i wkładać gaz???!!!Jak kupujesz coś takiego to nie patrzysz ile pali,to ma jeździć.Takie mam zdanie.
robertdg - 11-11-2012, 20:44
Marcelinho, jakby auta fabrycznie produkowali jako zasilane LPG, a alternatywą było Pb tez byś miał takie zdanie, pozwól więc ludziom na swobodne decyzje, byleby słuszne
inq - 12-11-2012, 05:48
Nie wiem czy miałaś styczność z Focusem z bliska, ale w środku to jak Matiz. Zgadzam się, że z zewnątrz wygląda apetycznie, jeździ też nieźle, ale wnętrze jest fatalne jeśli chodzi o materiały. Kobietom zazwyczaj bardziej podobają się Civici, Ibizy, ale nie Corolle czy Astry. No, ale widać, że masz własny gust. Co do Astry to mogę tylko powiedzieć, że do szybkiej, torowej jazdy się nie nadaje - nie skręca. Jeśli te koszty paliwa (LPG) są, aż tak ważne to rzeczywiście ja bym szukał Corolli, Civica bo tylko tam gaz będzie jeździł, ewentualnie 1.8T w Seacie.
|
|
|