To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - OSRAM Night Breaker Plus +90%

sampler - 14-11-2012, 12:30

Ja mialem bezposrednie porownanie Philipsa Bluevision H7 i Tungsrama Sportlight. Sa to zarowki z barwionym szklem na lekko niebiesko co daje efekt bielszego swiatla i powiem tak. Tungsram daje zauwazalnie wiecej swiatla jest tanszy i nic sie z nim zlego nie dzieje. A czytajac takie brednie sprzedawcy ze zarowka kopci chyba ta chinska pomalowana niebieska farba :)
MKV - 14-11-2012, 12:38

Krzyzak napisał/a:
a tych z tematu - osram nbp +90...
jakoś już pisałem tu o nich na forum - raz się skusiłem, ze 3 lata temu...
obecnie kupuję philips premium i wystarcza, ew. blue vision/tungsram +90

Jeśli to było 3 lata temu to nie mogły to być Night Breaker Plus a zwykłe NB - Plusy sa na rynku chyba dopiero od roku czy półtora i mają własnie okł 2 razy większa żywotność.
Ja mam u siebie H7 NBP od pół roku i narazie świecą bardzo ładnie.
Porównać mogę żarówki premium w przypadku H4 bo w Swifcie od okł 6 lat testowałem różne:
- Philips Blue Vision
- Philips POWER2NIGHT GT150
- Philips Xtreme Power +80%
- Osram Night Breaker +90%
- Osram Night Breaker Plus +90%

IMHO najlepiej świecą Philipsy Xtreme oraz właśnie Osramy Night Breaker Plus

tommyc1 - 14-11-2012, 19:54

Ja w poprzednim galancie, w przypływie szaleństwa, kupiłem raz Philipsa "jakiegoś tam super a'la NB", kupa kasy a jak dla mnie efekt ŻADEN, moze w laboratorium się róznice wykaże, ale ja jej nie widziałem. Uznałem, że zamiast żarówki za 50zł mogę kupić zwykłego Tungsrama za 12zł-efekt ten sam :)
NBP nie próbowałem i nie spróbuję, dla mnie to jest nabijanie w butelkę. Tak samo jak przekonywanie, że świetlówka 25W świeci jak 75W żarówka-różne testy robiłem i wniosek taki, że jak chcę mieć jasno, to żarówka 200W a jak nie muszę miec super jasno to świetlówka "co niby tak samo a nawet lepiej". Z żarówkami jednak jest to o tyle zrozumiałe, że jest rózny pobór mocy. Samochodowe żarówki mają zawsze tę samą ilość watów mocy, niezależnie czy kosztują 12zł czy 60zł za sztukę-czyż nie? Więc skąd niby te cudowne "+90%"? :)
Nie znam się na tym, wiec jeśli się mylę to proszę o naukowe wyjaśnienie mi tej kwestii... że dwie zarówki, działające na tej samej zasadzie, pobierajace taką samą ilość prądu mogą świecić tak różnie.

Krzyzak - 14-11-2012, 22:28

MKV napisał/a:
Jeśli to było 3 lata temu to nie mogły to być Night Breaker Plus a zwykłe NB
nie pomyślałem, ale faktycznie możesz mieć rację - da się to odkopać, bo na pewno wrażenia opisałem na forum

MKV napisał/a:
IMHO najlepiej świecą Philipsy Xtreme
mam podobne odczucia; też testowałem podobny zestaw, co Ty i tak mi wyszło; na 2 miejscu byłyby philips blue vision, potem tungsram

tommyc1 napisał/a:
Więc skąd niby te cudowne "+90%"?
sprawność panie, sprawność... mówi Ci coś to słowo?
w skrócie - w każdej z tych żarówek można zastosować inny skład żarnika i gazu wypełniającego, co spowoduje, że więcej watów pójdzie w świecenie a mniej w ciepło

SPIDER-ek - 14-11-2012, 22:37

OSRAM NIGHTBREAKER PLUS +90%
- 11 miesięcy i komplet dalej świeci
- nie narzekam na jasność świecenia
- jak ktoś ma wypalone odbłyśniki to nawet 100W by założył i nie świeciło by tak jak chce
- jak zakladając dotyka się brudnymi/tłustymi palcami bańki szklanej to każda żarowka prędzej czy później się spali, z naciskiem na prędzej ;)

bluecard88 - 14-11-2012, 22:41

Ja jezdze na Philips Premium i nie narzekam, jak za ciemno to halogeny wlaczam i elegancko ;)
Proponuje klosze przeszlifowac to też sporo pomaga.

MKV - 15-11-2012, 00:37

tommyc1 napisał/a:
Ja w poprzednim galancie, w przypływie szaleństwa, kupiłem raz Philipsa "jakiegoś tam super a'la NB", kupa kasy a jak dla mnie efekt ŻADEN, moze w laboratorium się róznice wykaże, ale ja jej nie widziałem. Uznałem, że zamiast żarówki za 50zł mogę kupić zwykłego Tungsrama za 12zł-efekt ten sam :)

Tutaj masz zdjęcie porównawcze w ojca Suzuki Lianie z 2005 roku - zwykły Tungsram oraz Phillips Xtreme.
Jak dla mnie różnica jest dość znaczna ;)

Marcino - 15-11-2012, 12:22

MKV.... jedno zdjecie mówi wiecej niż 100 słów. Brawo!!! :idea:
komarsnk - 15-11-2012, 13:03

Ideałem byłoby takie zdjęcie porównawcze nowego tungsrama sportlight i osrama NBP :D
Wtedy nie miałbym pewnie dylematu :)

tommyc1 - 15-11-2012, 17:04

Owszem, zdjecie mówi sporo, może moje Phile były oszukane, niestety nie zrobiłem nigdy zdjęcia ale parkując przy ścianie nie raz sie z żoną śmialiśmy, że nie widać róznicy. Może w Norauto kupiłem podróbki... licho wie :) Wrażeń nie zapomnę na pewno ;) .
xluki - 15-11-2012, 20:02

MKV napisał/a:
zwykły Tungsram oraz Phillips Xtreme
co tu porównywać. Gdyby to był Tungsram Megalight czy sportlight to pewnie różnicy by nie było. :wink:
krzychuzzz - 15-11-2012, 21:00

U mnie ONB+ padły po 6 miesiącach jedna po drugiej. Ale barwa i jakość światła jest moim zdaniem bardzo dobra
inq - 16-11-2012, 16:08

Ja mam takie:

Wcześniej były jakieś Philipsy i przez jakiś czas jeździłem z różnymi i różnicy widać nie było. W cenie za to jest ogromna. Za moje zapłaciłem 9,99. No i ważna rzecz - jak wymieniałem jedną to paliła się ta starsza w ciągu tygodnia. Jak wymieniłem parą to już te z fotki świecą ponad miesiąc.

MKV - 17-11-2012, 13:35

xluki napisał/a:
MKV napisał/a:
zwykły Tungsram oraz Phillips Xtreme
co tu porównywać. Gdyby to był Tungsram Megalight czy sportlight to pewnie różnicy by nie było. :wink:

Chodziło mi o porównanie zwykłych żarówek to tych o podwyższonej mocy.

[ Dodano: 17-11-2012, 13:40 ]
inq napisał/a:
Ja mam takie:
Obrazek

Wcześniej były jakieś Philipsy i przez jakiś czas jeździłem z różnymi i różnicy widać nie było. W cenie za to jest ogromna. Za moje zapłaciłem 9,99. No i ważna rzecz - jak wymieniałem jedną to paliła się ta starsza w ciągu tygodnia. Jak wymieniłem parą to już te z fotki świecą ponad miesiąc.

Tak i teraz radośnie świecisz Panu Bogu po oknach ;)
Auto Świat testował tego typu wynalazki - z krzywymi bańkami, żarnikami itp - prawie żadna też nie dawała wystarczającej ilości światła aby dostać homologację... a mimo to jakimś cudem są dostępne na rynku.

http://www.auto-swiat.pl/...wieca-najlepiej

inq - 17-11-2012, 19:49

Jeszcze mi się nie skarżył. 8)
Ogólnie świecą fajnie i na przeglądzie nie mieli zastrzeżeń. Kupowałem je do 307ki gdzie zmieniałem H7 raz w miesiącu i liczyła się taniość. Mam jeszcze z 6 takich po 10 za kpl. i trzeba je wypalić. Kolejna sprawa to wiarygodność tych testów...