[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Problem z obrotami na zimnym silniku i nowe cud
tnalag - 03-01-2013, 22:34
Sprawdziłem przed chwilą w ciemnym garażu z płynem do szyb w ręce puściłem lekką mgiełkę i na jednej cewce są przebicia (kupione miesiąc temu już raz na gwarancji były) jak obeschła nie ma przebić, ale i tak nie powinno tak być. Czy to normalne, że jak ruszam przewód WN ręką "błyska się" w miejscu gdzie go dotykam ? Te przekroczone normy czegoś tam w spalinach to pewnie wina nieprzepalonego paliwa od uszkodzonej cewki i kabla..
Jeszcze zauważyłem że z pod jednej fajki przy kablu WN wypływa trochę oleju..
cichy1124 - 04-01-2013, 00:04
W moim przypadku problemem były przepuszczające uszczelnienia świec przy pokrywie zaworów, przez co świece miały przebicia.
Gdy wymieniłem te uszczelki i świece wszystko wróciło do normy.
Hugo - 04-01-2013, 07:58
tnalag napisał/a: | Czy to normalne, że jak ruszam przewód WN ręką "błyska się" w miejscu gdzie go dotykam ? | Tak, ręce są zawsze tłuste. tnalag napisał/a: | Jeszcze zauważyłem że z pod jednej fajki przy kablu WN wypływa trochę oleju.. | No to są przebicia na fajce już napewno.
tnalag - 04-01-2013, 12:19
Przewody tak czy tak miałem wymieniać, ale z tymi cewkami jest problem. Jakiej marki wybrać cewki? na allegro dostępne są tylko od: Japan, Roco, Mobiltron, Oyodo a na intercarsie beru po 250 za sztuke
Hugo - 04-01-2013, 13:21
tnalag napisał/a: | Jakiej marki wybrać cewki? | Moim zdaniem tylko sprawdzone oryginały.
m6riano - 04-01-2013, 17:05
tnalag napisał/a: | Mobiltron, Oyodo |
to ponoć to samo;Mobiletron to producent a Oyodo pakowacz...tak słyszałem...
po za tym według mnie to nie cewki a fajki mogą być problemem bo praktycznie nikt przy zmianie przewodów nie zmienia fajek a to przecież te same części układu WN.
tnalag - 04-01-2013, 22:22
m6riano napisał/a: | tnalag napisał/a: | Mobiltron, Oyodo |
to ponoć to samo;Mobiletron to producent a Oyodo pakowacz...tak słyszałem...
po za tym według mnie to nie cewki a fajki mogą być problemem bo praktycznie nikt przy zmianie przewodów nie zmienia fajek a to przecież te same części układu WN. |
Czyli przebicie na cewkach może iść od fajki? mam jeszcze dwie fajki ze starych cewek jutro je podmienie i zobaczę. Ale i tak efektu nie będzie widać bo do tego jeszcze jeden przewód ma przebicie na fajce. A co do cewek Mobiletron kosztuje 200 zł za sztuke a OYODO 128zł to chyba nie to samo. A co do ori cewek Diamond ile kosztują w ASO ktoś się orientuje może? warto się bawić w używki? jest tego trochę od gala i carismy 1.6
m6riano - 05-01-2013, 04:40
tnalag napisał/a: |
Czyli przebicie na cewkach może iść od fajki? |
nie spotkałem sie u mnie żeby przebicie było gdzieś w okolicach cewki czy na samej cewce..jeśloi już to na brudnej od oleju fajce pod cewką(można ją wyjąć,wyczyścić nitro,psiknąć kontaktsprejem i założyć...ale na ile to pomoże tego ci nie powiem..)
tnalag napisał/a: | mam jeszcze dwie fajki ze starych cewek jutro je podmienie i zobaczę. |
przeczyść je najpierw nitro na samej końcówce oraz wewnątrz.
tnalag napisał/a: | A co do cewek Mobiletron kosztuje 200 zł za sztuke a OYODO 128zł to chyba nie to samo |
nie jest wcale powiedziane....patrz np. łożyska KOYO(w pudełku japan line czy jakoś tak bywały dużo tańsze niż w pudełkach KOYO)
tnalag napisał/a: | warto się bawić w używki? |
padła ci że chcesz brać nową?
ja sie przynajmniej nie spotkałem żeby padła sama cewka..po za tym używke już kupisz za 30-50zł a one nie padają...
[ Dodano: 05-01-2013, 04:41 ]
ps.pamiętaj też żeby przeczyścić miejsce styku w tym kołnierzu w cewce z fajką(tam jest taka jakby śrubka i ona lubi przyrdzewieć,ja ją brałem kontaktsprejem)
tnalag - 05-01-2013, 10:02
tnalag napisał/a: | warto się bawić w używki? |
padła ci że chcesz brać nową?
ja sie przynajmniej nie spotkałem żeby padła sama cewka..po za tym używke już kupisz za 30-50zł a one nie padają...
[ Dodano: 05-01-2013, 04:41 ]
ps.pamiętaj też żeby przeczyścić miejsce styku w tym kołnierzu w cewce z fajką(tam jest taka jakby śrubka i ona lubi przyrdzewieć,ja ją brałem kontaktsprejem)[/quote]
Padły mi dwie cewki jakieś 3 tyś km po tym jak kupiłem Gala przy przebiegu 174 tkm. Widoczne przebicia gołym okiem między cewką a tym uzwojeniem. Obie cewki miały przebicia w identycznie tym samym miejscu. Faktycznie ta śrubka przy starych cewkach była przyrdzewiała, ale i tak nie będę jej czyścić bo jak napisałem są uszkodzone. Zaraz zrobie to co mi doradziłeś zobaczymy efekt.
Coś mi cytat nie wyszedł
[ Dodano: 05-01-2013, 11:54 ]
Poczyściłem fajki nitrem popsikałem kontaktsprajem, przy obydwu przewodach WN przy tych uszczelkach dużo oleju a fajki oblepione czymś czarnym podobnym do tawotu. Wszystko obczyściłem popsikałem na stykach i nic wciąż to samo. Ale mnie tknęło coś i się zabrałem za zawór EGR odłączyłem wężyk od zaworu i go zatkałem i jest dużo lepiej szarpania przy dodawaniu i puszczaniu gazu ustały jedynie delikatnie na trójce przy stałej prędkości ale prawie nie wyczuwalne, nie telepie budą na postoju i lepiej odpala na ciepłym. Jak silnik ostygnie zobaczę jak pali na zimnym.
I teraz tak: mogę tak zostawić czy wyczyścić EGR i podłączyć tak jak było ?
m6riano - 06-01-2013, 04:05
Lepiej chyba wyczyścić..ale zapytaj Owczara...
tnalag - 06-01-2013, 12:32
Można EGR wyczyścić nitrem ? nie mam chwilowo nic innego pod ręką..
predatorix - 15-01-2013, 14:37
Ok podepne się pod temat. W moim aucie występuje pewien kłopot a mianowicie. Gdy auto jest zimne odpala ok na ssaniu obroty koło 1800. Natomiast jak jestbcieply i go odpalam to zero skoku obrotów. Tylko koło 600. Dodam że nie jest tak zawsze. Dziś mi dał psikusa bo stałem na biegu jalowym o on mi zgasl falowaly przy tym obroty . Odpalilem go ale ciężko było.
Mam pytanie co to może być ? Czy to w/w czujnik ? Dodam że przepustnica czyszczona byla.
Prosze o rade
Zimny RDK - 16-01-2013, 13:27
To ja też się podepnę, mam problem z zawieszaniem się obrotów na 2500 rpm i falowaniem, szarpaniem podczas jazdy. Wszystko opisane w tym poście:
http://forum.mitsumaniaki...1149109#1149109
gdyby ktoś miał chwilkę to proszę zerknąć.
Pozdro
tnalag - 22-01-2013, 21:54
Witam znów mam problem z Galem. Dokładnie chodzi o cewki. Dwa razy wymieniałem nowe zamienniki i raz używane oryginalne Diamond i na każdych po przejechaniu kilkuset km pojawiają się przebicia. Myślałem że to idzie tandetnymi zamiennikami i kupiłem oryginały używane po zamontowaniu wszystko elegancko chodzi, żadnych widocznych przebić, a tu dziś zaglądam pod maskę a na cewkach się iskrzy. Dlaczego cewki przepalają się po zrobieniu kilku km? Dodam że iskra skacze w tym samym miejscu na wszystkich cewkach które montowałem.
Jeszcze pytanie odnośnie przepływki. Męczy mnie długie kręcenie na zimnym podczas odpalania i dziś odłączyłem przepływkę przed odpaleniem i odziwo zaskoczył od strzała lecz w ogóle nie trzymał obrotów. Po podłączeniu obroty w normie ale znów trzeba było długo kręcić silnikiem. Czy przepływka się już kończy ?
|
|
|