Space Star Ogólne - [MSS DID] Jak osiągnąć możliwie niskie spalanie na trasie
JCH - 03-01-2013, 14:52
Faraday napisał/a: | Bredzisz! | Kolego... może trochę spuść z tonu. Jestem zupełnie trzeźwy, świadomy i zdolny do czynności prawnych.
Faraday napisał/a: | Skąd w ogóle masz takie bzdury? Ja o niczym takim nie pisałem | To ja Ciebie pytam.
W takim razie jeszcze raz zacytuje Twoją wypowiedź i proszę o odpowiedź:
Faraday napisał/a: | Jeżeli jedziesz stałą prędkością przy powiedzmy 2500obr/min, to silnik cały czas generuje moc i moment obrotowy znacznie wyższe niż niezbędne do przezwyciężenia oporów powietrza, toczenia i innych. Czyli część energii idzie bezsensownie w powietrze. | (Pogrubienie moje gdyż na razie o tę sytuację pytam).
Pytanie:
Którędy ta część energii idzie bezsensownie w powietrze
Faraday napisał/a: | Wziąłeś w ogóle pod uwagę to, że część drogi pokonujesz bez paliwa? | O tym nie musimy dyskutować bo to prawda ogólnie znana. Tak więc zwroty typu: Cytat: | To wszystko jest chyba dla Ciebie za trudne | sobie daruj.
plecho1 - 03-01-2013, 15:49
Moim zdaniem jest to możliwe w aucie którego moc o moment obrotowy są stosunkowo wysokie w stosunku do masy własnej i w tym aucie nie ma szóstego biegu. Delikatne przyspieszanie w momencie kiedy silnik ma duży moment potrzebuje podobną ilość jak utrzymanie stałej prędkości przy podobnej prędkości zatem w takiej sytuacji oszczędza się podczas hamowania silnikiem.
|
|
|