Forum ogólne - Nowe prawo jazdy - zobacz, czy zdasz...
cns80 - 31-01-2013, 09:10
JCH napisał/a: | Oj czepliwy jesteś
Ale zgodzisz się, że zdrowy rozsądek tu nie przeszkadza | Wiesz... Jestem urzędnikiem. Każda kontrolujaca mnie łajza woła "pokaż przepis dlaczego tak zrobiłeś. W sądach też mam doświadczenie. Juz raz przegrałem za zdrowy rozsądek. Więc jak mi ktoś zamierza przyłożyć karę administracyjną lub postępowanie o wykroczenie za niehałasowanie pod szpitalem (zwracam uwagę że jest to pojęcie niemierzalne bo nie określono pozimu decybeli) to pytam o podstawę prawną.
JCH napisał/a: | A jak chcesz mieć oparcie na konkretnym przepisie to ...... to sobie poszukaj w przepisach może coś znajdziesz | No własnie szukałem i nie znalazłem stad moje pytanie.
pamar - 31-01-2013, 09:42
Rys. 5.2.21.1. Znak D-21
Znak D-21 „szpital" (rys. 5.2.21.1) stosuje się w celu oznaczenia bliskości szpitala. Znak ten oprócz charakteru informacyjnego zawiera także nakaz zachowania szczególnej ostrożności i niepowodowania nadmiernego hałasu.
Zastosowanie znaku D-21 czyni zbędnym umieszczanie w rejonie szpitala znaku B-29. Znak D-21 umieszcza się na wszystkich ulicach przylegających do szpitala położonych w odległości nie większej niż 25 m od granicy tego obiektu. W celu oznakowania szpitala oddalonego od drogi głównej stosuje się oznakowanie przedstawione na rysunku 5.1.1.6.
Nie widzę jednak podstaw prawnych dla podanych wyżej informacji:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.
w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.)
W tym rozporządzeniu nie ma ani słowa o obowiązku niepowodowania nadmiernego hałasu.
Misiek :) - 31-01-2013, 10:04
volve napisał/a: |
Egzamin teoretyczny nie sprawdzi zdolności do parkowania Niby na praktycznym jest parkowanie, ale jak ktoś nie wyczuwa auta większego niż te na egzaminie to cóż... |
ja uważam, że w wordzie powinny być losowane auta segment b, d i e, oraz może suv
I każdy przed egzaminem ma losowane jakim autem będzie jechał, podobnie powinno być z motocyklami i egzaminem. Losowany typ motocykla i są 3 w word, np cruiser, turystyk/ścigacz/naked oraz terenowy
cns80 - 31-01-2013, 10:15
pamar napisał/a: | Nie widzę jednak podstaw prawnych dla podanych wyżej informacji:
ROZPORZĄDZENIE
z dnia 31 lipca 2002 r.
W tym rozporządzeniu nie ma ani słowa o obowiązku niepowodowania nadmiernego hałasu. | No właśnie. Też tam szukałem.
Misiek napisał/a: | a uważam, że w wordzie powinny być losowane auta segment b, d i e, oraz może suv
I każdy przed egzaminem ma losowane jakim autem będzie jechał, podobnie powinno być z motocyklami i egzaminem. Losowany typ motocykla i są 3 w word, np cruiser, turystyk/ścigacz/naked oraz terenowy | Misiek, bo mi się zajady ze śmiechu porobią. Wyobrażasz to sobie ?
Misiek :) - 31-01-2013, 10:20
Cytat: | Misiek, bo mi się zajady ze śmiechu porobią. Wyobrażasz to sobie ? |
a teraz sobie wyobraź moją Joasie, która prosto z yaris wsiada do gala e33a? Początek będzie ciężki
W cywilizowanym kraju kurs uczy jak dobrze i bezpiecznie jeździć, a egzemin sprawdza, czy umiesz jeździć... a u NAs musi być na odwrót. Dlatego jak ktoś się się nauczy jeździć na kursie kilkoma autami, to będzie mu łatwiej w życiu
cns80 - 31-01-2013, 10:28
Misiek napisał/a: | a teraz sobie wyobraź moją Joasie, która prosto z yaris wsiada do gala e33a? Początek będzie ciężki | Ale to jakiś przymus wsiadania od razu do Gala ?
Tak pytam, bo jakoś srednio sobie wyobrażam robienie tej samej koperty Yarisem i Superbem, albo garaż tyłem Mitsubishi Canterem i Mercedesem Actrosem, a już zwłaszcza slalom przy 50 km/h nekedem i cruiserem
W innych krajach jeśli ktoś zrobi egzamin na Punto a pierwsze co zrobi po odebraniu prawka to wsiądzie w Land Crusera raczej ma duże szanse skonczyc się kolizją i licznymi obcierkami w pierwszym roku użytkowania. To zależy od głowy kierowcy ew. od tego kto go w jaki samochód wsadzi. Tak więc decyzja należy do Joasi i do Ciebie i to wy poniesiecie jej konsekwencje. Egzamin ma między innymi sprawdzić:
- czy przy założonej proporcji (pojazd do wielkości miejsca manewrowego) egzaminowany potrafi wykonywac manewry,
- czy zna i potrafi zastosować przepisy PoRD
- czy jest w stanie analizować wiele zmiennych podczas prowadzenia pojazdu.
I w tym kontekście to krok w dobrą stronę.
swinks_UK - 31-01-2013, 10:59
cns80 napisał/a: | pamar napisał/a: | Nie widzę jednak podstaw prawnych dla podanych wyżej informacji:
ROZPORZĄDZENIE
z dnia 31 lipca 2002 r.
W tym rozporządzeniu nie ma ani słowa o obowiązku niepowodowania nadmiernego hałasu. | No właśnie. Też tam szukałem.
|
Patryk, zobacz, czy nie ma norm w przepisach ochrony środowiska. Chodzi o dopuszczalne normy hałasu w róznych typach zabudowy i lokalizacji.
Przynajmniej w UK wszystkie decybele są określone w środowiskowych przepisach, te szpitalne i te na drodze też.
Misiek :) - 31-01-2013, 11:19
cns80 napisał/a: | Ale to jakiś przymus wsiadania od razu do Gala ? |
bo Galant jest już kupiony, i to z powodu okazji kupna dobrego auta w przystępnej cenie a nie dlatego, że gal. Poza tym auto było potrzebne nie tylko dla Asi a Asia je dostanie.
cns80 - 31-01-2013, 11:25
Misiek napisał/a: | cns80 napisał/a: | Ale to jakiś przymus wsiadania od razu do Gala ? |
bo Galant jest już kupiony, i to z powodu okazji kupna dobrego auta w przystępnej cenie a nie dlatego, że gal. Poza tym auto było potrzebne nie tylko dla Asi a Asia je dostanie. | Jak sobie okazyjnie kupię Kamaza to tez mam na nim robić egzamin ? To chyba nie jest problem wydającego uprawnienia tylko Twój ?
To ty podjąłeś decyzję powodowaną przesłankami finansowymi nie biorąc pod uwagę pozostałych konsekwencji jak praktyczność użycia czy bezpieczeństwo użytkowania. No to teraz sam się martw tym problemem i płać zwyżki ubezpieczycielowi po ewentualnych kolizjach. Twój cyrk twoje małpy - czego oczekujesz od organu wydającego uprawnienia ? Szkolenie dla Asi też się powinno odbyć na twoim Galu ? Bo nie bardzo rozumiem takie roszczenia
Abstrahując od tego że publicznie robisz z Joasi łamagę
swinks_UK napisał/a: | Patryk, zobacz, czy nie ma norm w przepisach ochrony środowiska. Chodzi o dopuszczalne normy hałasu w róznych typach zabudowy i lokalizacji.
Przynajmniej w UK wszystkie decybele są określone w środowiskowych przepisach, te szpitalne i te na drodze też. | Tego się domyślam. Tylko że tam są głównie normy dla lokalizacji obiektu, a nie normy wymuszające określone zachowania, a już zwłaszcza na kierujacych pojazdami. Do tego Min OŚ nie jest ministrem właściwym do wydawania przepisów z zakresu transportu. Dlatego nie bardzo mi to współgra i tak szukam żeby wiedzieć na czym stoję.
Misiek :) - 31-01-2013, 11:32
cns80 napisał/a: | Abstrahując od tego że publicznie robisz z Joasi łamagę |
pamiętam mój pierwszy miesiąc galem e33a jak się przesiadłem z ca0.
Nie mówię, że będą obcierki, tylko będzie trudno...
A Asia sobie nieźle radzi w manewroaniu na placu w e33 czy przestawianiu na działce
Tomek - 31-01-2013, 12:57
Misiek napisał/a: | np cruiser, turystyk/ścigacz/naked oraz terenowy |
nie masz kat. A, co nie ??
ciekaw jestem jak cruiserem, turystykiem i ścigaczem robisz "ósemkę"
nie może być też tak, że jeden wylosuje to, drugi tamto, jeden ma łatwiej, drugi trudniej
cns80 - 31-01-2013, 12:59
tomek84 napisał/a: | nie masz kat. A, co nie ??
ciekaw jestem jak cruiserem, turystykiem i ścigaczem robisz "ósemkę" |
pamar - 31-01-2013, 15:05
A tymczasem, w temacie znaku D-21 uzyskałem odpowiedź od jednego z ekspertów nadzorujących test na prawko:
Kod: | Pytanie w teście:
"Czy widoczny po prawej stronie znak D-21 szpital zobowiązuje kierujących do zachowania szczególnej ostrożności i niepowodowania nadmiernego hałasu?
Zgadza się, w "Rozporządzeniu w sprawie znaków i sygnałów drogowych" próżno szukać dokładniejszych informacji na temat tego konkretnego znaku, a także wielu innych.
Bardzo dużo szczegółowych informacji o znakach i sygnałach drogowych umieszczono w zupełnie osobnym dokumencie. Niestety, w niektórych przypadkach takie rozdzielenie prowadzi do zmniejszenia czytelności przepisów i wielu nieporozumień.
Przytoczona przez Pana informacja to dosłowny cytat fragmentu załącznika 1.5 (znaki informacyjne) do "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach".
Właśnie to rozporządzenie i przytoczony przez Pana fragment stanowi podstawę prawną dla omawianej tutaj sytuacji" |
Czyli jednak nie ochrona środowiska Tomku Zwykły załącznik 1,5
cns80 - 31-01-2013, 15:16
pamar napisał/a: | Czyli jednak nie ochrona środowiska Tomku Zwykły załącznik 1,5 | Dzięki za wyczerpujące info pamarku I skąd ten biedny kierowca ma to wiedzieć
Trzeba będzie to poczytać, bo tam pewnie więcej takich kwiatków. Chociaż sam dokument mi znany (walka z warunkami dla przejść dla pieszych) to tej części nie znam
Misiek :) - 31-01-2013, 15:50
tomek84 napisał/a: | nie masz kat. A, co nie ??
ciekaw jestem jak cruiserem, turystykiem i ścigaczem robisz "ósemkę" |
mam kategorie A i wiem jaka jest różnica w zrobieniu ósemki.
Tylko jak uczyć, to konkretnie. Tak samo nie będzie robiło tej samej koperty autem segm B i D
|
|
|