Space Star Ogólne - MSS 1.6 Olej
arczi4 - 25-08-2015, 16:12
Producent zaleca olej 5w30 wiec po co kombinować z innymi rodzajami olejów?
apg2312 - 25-08-2015, 16:46
5W30 to olej energooszczędny. W wyższych temperaturach ma mniejszą lepkość, dzięki czemu zmniejsza tarcie, co przekłada się na mniejsze opory silnika = mniejsze zużycie paliwa.
Z drugiej strony przy stosowaniu oleju 5W30 (czy innych z niską drugą cyfrą) przy wysokich temperaturach zewnętrznych i żyłowaniu silnika istnieje możliwość zerwania filmu olejowego, co może skutkować nawet całkowitym zatarciem silnika.
Tak w ogóle, to producent jeśli już zaleca jakiś olej, to albo wg klasyfikacji jakościowej API :
http://www.adwa.pl/index....akociowe-wg-api
albo wg klasyfikacji jakościowej ACEA
http://www.adwa.pl/index....kociowe-wg-acea
Oznaczenia 5W40, 5W30, 0W20 itd. to oznaczenie oleju wg klasyfikacji lepkościowej wg SAE
http://www.adwa.pl/index....pkociowa-wg-sae
i tutaj powinniśmy dobierać olej dla warunków klimatycznych, w których będziemy używać auto - czyli dla Polski odpowiedni jest olej 15W40, 10W40, 5W40.
Wiadomo, jeśli ktoś wybiera się na wycieczkę do Afryki, powinien zastosować inny olej, tak samo, jadąc w rejony podbiegunowe.
AidsD - 08-09-2015, 23:01
Mam takie nietypowe pytanie ile dolewacie oleju w swoich autach bo ja zauwazam ze po kazdej dluzszej trasie brakuje mi sporo a dowiaduje sie o tym bo silnik zaczyna "klekotac". Zdarzylo mi sie to juz drugi raz. Wczesniej trasa 1600km i po powrocie bagnet suchy i wlalem 1,5 litra oleju i wskaznik pokazywal polowe stanu. Teraz trasa 900 km i znowu na bagnecie sucho.jutro musze kupic znowu olej bo zostalo mi tylko 250 ml co wlalem ale wiem ze na bagnecie i tak mi tego nie pokaze.
Hugo - 09-09-2015, 08:05
Mój SS 1,6 z przebiegiem 260 000 km coś tam wciąga, ale w sumie niewiele. Max. 1,5l/10 000 km. Olej to ELF 10W40.
Bizi78 - 09-09-2015, 09:47
AidsD, sporo ci wciąga tego oleju, choć wg instrukcji 1L/1000km jest w normie .
W moim 1.3 dolewam około 1L/10000km.
Sprawdź czy nie masz jakiś wycieków, np. miska olejowa, jeśli to nie wyciek to grubsza sprawa .
RaVciO - 09-09-2015, 16:19
Czy masz LPG a dłuższe trasy są po autostradach?
AidsD - 09-09-2015, 22:27
RaVciO napisał/a: | Czy masz LPG a dłuższe trasy są po autostradach? |
Nie mam podtlenku. Dluzsze trasy faktycznie sa po ekspresowkach i autostradach.
Cytat: | AidsD, sporo ci wciąga tego oleju, choć wg instrukcji 1L/1000km jest w normie .
W moim 1.3 dolewam około 1L/10000km |
Mniej wiecej to tak wychodzi litr na tysiac. Spod uszczelki na pokrywie zaworow jest sucho. Swiece jak wymienialem tez mialy prawidlowy kolor i tamtedy tez nie ucieka bo bylo raczej sucho tylko w jednym gniezdzie bylo troche oleju.
Miske olejowa poogladam jutro za dnia ale pod autem raczej nic nie kapie bo parkuje w tym samym miejscu.
Nie zwrocilem dzis uwagi na plyn chlodniczy czy ma swoj poziom zeby wykluczyc uszczelke pod glowica. Ale to tez jutro.
Dolalem litr oleju i obecnie nie wybieram sie w dluzsza trase wiec bede obserwowal. Choc mysle ze ten litr to i tak bedzie malo zeby stan byl w polowie.
RaVciO - 10-09-2015, 18:16
Pytałem o LPG i długie szybkie trasy, ponieważ u mnie ubywa trochę oleju właśnie w takich warunkach - co prawda nie jest to litr na 1000km, ale przy codziennej normalnej jeździe dużych ubytków nie zauważam.
Jeśli wszystko wykluczysz to zaobserwuj czy przy normalnym użytkowaniu po 1000km też będziesz musiał tyle dolać.
AidsD - 11-09-2015, 12:51
RaVciO napisał/a: |
Jeśli wszystko wykluczysz to zaobserwuj czy przy normalnym użytkowaniu po 1000km też będziesz musiał tyle dolać. |
Poogladalem sobie silnik i nie wyglada zeby gdzies kapalo i lecialo. Miska olejowa czysta. Brudny od oleju jest caly dolot lacznie z wtryskiwaczami ale to raczej stara sprawa bo nie doszedlem tam ze szmatka i nie wyczyscilem po zakupie. Musze poprosic kogos o uruchomienie przy zimnym silniku czy dymka puszcza.
Bede obserwowac czy olej ucieka w takim samym tempie
SpaceLookita - 11-09-2015, 18:08
Panowie.NIebawem w moim ''szrociaku''SStarze,mignie 170 kkm.Podjalem decyzje,ze zaleje go AGIPem 10W40.Teraz jezdzi na Platinum 10w40,co mnie dziwi,wqrza,ale coz,z takim go kupilem....
Edit by MOD.
Proszę używać polskie znaki podczas pisania, bo ciężko się to czyta .
AidsD - 12-09-2015, 22:39
U mnie na dolewki idzie Lotos bo był najtańszy w markecie oprócz Venola. Swoją drogą w serwisie wlali mi LM ale od wymiany wlałem już 3 opakowania więc z niego nic nie pozostało.
Chyba jednak czeka mnie generalne rozbieranie silnika. Był już temat o tym na naszym forum?
SpaceLookita - 03-12-2015, 10:56
No i zalałem Spacestara Agipem,10W40,wymienilem olej w ukl. wspomagania,tez Agipu.Uff,mam juz spokoj ducha,ze powoli auto ma w sobie,to co ja chce,a nie poprzednik......
RaVciO - 06-12-2015, 11:06
W czym Agip 10w40 jest lepszy od Platinum 10w40?
Janq - 06-12-2015, 17:17
RaVciO, jakość oliwy. Różnice też można zauważyć w ilości spalanego paliwa.
SpaceLookita - 08-12-2015, 21:07
Panowie,sila reklamy,ale i sprawdzone jakosciowo produkty.W moje auta lalem zawsze oleje dobre,sprawdzone,majace renome.Wierze,ze jakosc idzie w parze z cena,do pewnej granicy.
Agip to firma,a Platinum,to wybryk produktowy,moze i dobry,nie bede sie nad tym zastanawiac.Wiem,ze moj Spejsiak chla mi benzyne,nie bede go winic za to bardzo,bo swoje 170 kkm zjechal,ale pali mniej troszke od mojego 2-litrowego Legacy,gdzie osiagi i komfort sa z innej polki
Dodoam,ze zastanawialem sie nad Mobilem,lalem go w Corolce,odszedlem od Castrola,mialem niepodwazalne wady tamtego i po prostu nigdy wiecej.Podobnie z oponami.Sparzylem sie na Bridgestony,lubilem i mialem b.dobre odczucia z Debica,cholerne z Kormoranem,obecnie Nokiany i Micheliny.Swoje wybory popieram doswiadczeniem swoim i czyims.Warto.Swiata nie zbawimy.
|
|
|