Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [Hamulce] Przewody hamulcowe elastyczne
cakp - 05-05-2013, 01:58
http://www.autocentrum.pl...5/strona-2/#art
""....Mitsubishi Space Star jest mocno krytykowane przez Dekra - awaryjność auta okazała się znacznie wyższa od średniej dla segmentu vanów.....Najbardziej problematyczny okazał się układ hamulcowy. Przy przebiegach 100-150 tys. km. wymaga naprawy w blisko 40% Space Starów. Specjaliści Dekra najczęściej wykrywali zużyte klocki oraz sparciałe przewody hamulcowe...."""
klocki jak klocki każde się zużywają ale widać problem z przewodami jest znany. Aż jutro pójdę i obejrzę swoje dokładnie , bo widzę że wątek nie schodzi z 1 strony forum.
bonnie77 - 17-06-2014, 21:27 Temat postu: Przewody hamulcowe Potrzebna szybka pomoc Witam
Wjechałem dziś na pewniaka na stację kontroli pojazdu i zonk ( diagnosta wjechał na rolki i pedał hamulca wpadł do podłogi).
Prawy gumowy przewód hamulcowy skończył swój żywot i teraz generuje mi się sterta pytań:
- Jakie kupić ( dobry stosunek jakości do ceny, wiem że na allegro mogę kupić szajs )
- Wymienić tylko pęknięty, czy iść za ciosem i dla bezpieczeństwa wymienić wszystkie
- rozumiem że należy odpowietrzyć układ, ale co z pompą od ABS jakieś specjalne zabiegi ???
- wymieniamy płyn hamulcowy ???
- Powinienem spodziewać się jakichś komplikacji, czy raczej swobodnie zabrać się do tematu ???
Szanowni koledzy i koleżanki proszę o poważne podejście i pomoc, ponieważ czas mi się mocno kurczy
Edit by MOD.
Proszę używać szukajki.
Bizi78 - 17-06-2014, 23:15
Najlepiej wymień wszystkie + płyn.
Odpowietrzenie: prawy tył - lewy przód - lewy tył - prawy przód.
Co do firmy to bierz jakieś markowe: np. TRW, ATE itp.
wrocek - 19-06-2014, 21:55
Witam
Właśnie ręczny zaczął reagować w połowie podnoszenia czyli duuuużo poza 3-4 stuknięciem rączki. Proszę o poradę czy to tylko linka, jak to sprawdzić, na co zwrócić uwagę.
cakp - 25-06-2014, 10:07
U mnie hamował tylko na 1 koło przy ręcznym. Także i u mnie brał jakoś tak w połowie. Byłem u mechanika wymienił gumki w zacisku, przeczyścił i działa ale nadal bierze na tej samej wysokości. Stojąc na wzniesieniu raczej muszę prawie pod samą górę zaciągnać by się nie stoczył. Nie wiem jak powinno być poprawnie. Może inni koledzy niech podpowiedzą.
wrocek - 25-06-2014, 18:13
I po kłopocie Sprawdziłem dźwignię przy kole: jedna zaciągała, druga nie. efekt brudu Warto sprawdzić przy sprężynie czy ręczny a raczej jej linka wraca do końca. Pomógł WD 40. Teraz normalnie dźwignia w kabinie trzyma się podstawy, ręczny zaciąga na 3-5 stuknięciu. Dzięki za porady
|
|
|