To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubihi Endeavor 3.8 l SUV:)

matraks - 18-09-2016, 04:20

SLAW205, nie wpadajmy w skrajność. Ten malutki rdzawy nalot w tych dwóch miejscach to raczej normalne dla 10-letniego "japończyka" :wink:
Ziemowit, ten silnik i skrzynia to raczej technologiczna prehistoria niż inżynieryjny majstersztyk :lol: Ale dość dobrze są zgrane ze sobą i wszystko jest jak należy. Spalanie rzeczywiście nawet i mnie zaskoczyło. Tym bardziej, że mam dość ciężką nogę na co dzień.

SLAW205 - 18-09-2016, 20:58

mam taki silnik w Eclipsie ,nie jest aż tak prechistoryczny a rudy zależy od dbania rzez własciciela,mam sigmę 23 letnią i nie ma na niej rdzy więc można
lobuzek - 18-09-2016, 21:32

Gnije jak nie przymierzając każdy Ford sprzed kilku lat. Mondeo MkIII, FocusI miały tak samo. Idzie to zwalczyć, ale trzeba działać szybko.
Ziemowit - 18-09-2016, 22:55

Powiedziałem, że wchodzi też opcja, że jest nieco lżejszy ;p Nie mówię, bo dalej uważam, że ten 3.8, a zwłaszcza z MIVEC(Endeavor chyba nie ma?) to ciekawa konstrukcja, ale sprawdziłem, że Endeavor jest jakieś 600-700 kilo lżejszy. To całkiem sporo, tym bardziej, że nie wygląda.
matraks - 19-09-2016, 05:12

Ziemowit, co do silnika jest to tylko SOHC. Dlatego napisałem, że jest konstrukcyjnie prehistoryczny. Równocześnie w ofercie Mistubishi był outlander II, który miał również V6 tylko, że już o wiele nowocześniejszy. Było to 3.0l 220KM DOHC MiVEC. Dlaczego nie montowali tego silnika do Endeavora tego już nie jestem w stanie pojąć. Również skrzynie biegów w outlanderach były nowsze konstrukcyjnie, 5 i 6-biegowe automaty. Może to i dobrze bo Endeavor to pancerny czołg, w którym nie ma się co za bardzo popsuć :mrgreen: Co do wagi to jest to niecałe 1900kg, więc jak na takie bydle niewiele.

lobuzek, Gnije mniej jak Lancer czy Galant. Na tle tych samochodów to i tak jest super. Mój poprzedni Lancer w wieku 9 lat miał już przegnite połowę nadkoli tylnych na wylot :P A tutaj jest tylko ledwo co rdzawy nalot na 5 centymetrów i to na samym rancie blachy. Może jest to wynik tego, że to miejsce jest narażone na piasek i błoto spod tylnego koła.

passat1 - 12-11-2016, 15:22

Witam, wpadłem dziś na ten post. Mam takiego Endeavor'a z 2006r. Czy wątek jest nadal aktualny? pozdr.
matraks - 25-11-2016, 04:57

passat1, tak jest nadal aktualny i taki pozostanie do końca świata i o jeden dzień dłużej :wink: . Bo tak długo zamierzam jeździć tym Endeavorem. Napisałem posta w Twoim temacie więc jakby co to sobie sprawdź swój wątek.
pozdrawiam

Rafek1978 - 08-10-2017, 10:43

matraks, Cześć, czy ty mieszkasz w USA?