To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Nadal wysokie spalanie w Carisma 1,8 GDI

saphire - 12-04-2007, 16:31

gutier napisał/a:
saphire: napinacz hydrauliczny? nigdzie nie widziałem tak tanio, wiele było postów na temat, czy przy wymianie rozrządu wymieniać również najdroższą częśc-napinacz hydrauliczny. Niektórzy twierdzą że tak, niektórzy, ze tylko wtedy gdy cieknie. najtaniej jak widziałem-1800za całość, o ASO nie wspominając.

No kurcze mówię że robiłem rozrząd w ASO przy okazji przymusowego postoju gdy przód po ataku parkingowym mi robili no i ceną na napinacz to była 4 (słownie cztery) stówy - aczkolwiek nie wymieniałem napinacza bo mój ledwie 80k miał niemniej za 4ry stówy w ASO w Boguchwale koło Rzeszowa mi proponowali wymianę. Zadzwoń do nich i zapytaj jak chcesz. Nie sądzę żeby aż taką promocję dla mnie zrobili z racji zarobku jaki mieli na całości naprawy mojego przodu :finga:

facho - 09-02-2011, 17:39

Witam. Może mi się uda przywrócić temat :wink:
50 km/h 4.7l/100km
90 km/h 6,7l/100km
jazda bez najmniejszego przyśpieszenia lub zwolnienia. dane z kompa W praktyce to wygląda tak że jak ciągnę się za tirem na długiej trasie 7-8 litrówd to absolutne minimum
na przeglądzie powiedzieli mi że normy spalim mam przekroczone dziesięciokrotnie i kazali zmienić lambdę. Takteż zrobiłem ale nic nie pomogło. Później sprawdzałem sondę i jest raczej ok.
Ciśnienie na pompie mam ok.
Zauważyłem że jak dam mu wycisk to przez kilka następnych minut pali mi mniej. Myślicie że to nie dogrzana sonda.
Kiedy samochód wchodzi w tryb eco spalanie jest w miarę ale kiedy nie jeżdzi się jazdą bezlitośnie jednostajną to katastrofa w spalaniu
Ciśnienie na pompie wc ok.
Świece i fajki ok.
Filtr pow wymieniony
Kompresja też bardzo dobra
Nie pali się żadna kontrolka
Dodam że po odpaleniu nie zagra od razu na wszystkie gary. Dopiero po jakichś 2 sekundach.
Auto stało długo w komisie nie odpalane może to jest przyczyna?
I jeszcze jedno. Katując auto na rużne sposoby nie da się zejść poniżej 12 sekund do 100km/h w dwie osoby także dość słabo przyśpieszaZauważyłem jeszcze że po zresetowaniu kompa pali jekby trochę mniejNiezależnie czy silnik jest zimny czy gorący jadąc z prędkością np 70 na 5 biegu po wciśnięciu gazu na max komp. po kilku sekundach stabilizuje się na poziomie 17-18l spalania chwilowego. Nie rozumiem. A gdzie ssanie? Jakie spalanie chwilowe Wy macie?
Proszę o pomoc!!!

Anonymous - 09-02-2011, 19:38

Już kiedyś podawałem tego linka:
http://www.youtube.com/watch?v=lPnFB6lNtYE

Spalanie chwilowe w mojej Cari 1.8GDI przy stałej jeździe ok. 90 km/h. Myślę, że jakby tylko wziąć taki "urywek" z jazdy, to byłoby spokojnie poniżej 5l/100km.

Saqu - 09-02-2011, 20:48

ssanie wyłącza się dosyć szybko, możliwe, że zanim osiągniesz tą prędkość, wyjazd z parkingu czy coś to może masz już osiągniętą wymaganą temperaturę ;)

Z drugiej strony może coś z katem jest nie halo?

plecho1 - 09-02-2011, 21:01

A może jest coś nie tak z wtryskami i dają za dużo paliwa i dlatego może na tych cylindrach zalewać przy odpalaniu.
facho - 10-02-2011, 08:45

Z drugiej strony może coś z katem jest nie halo?[/quote]

kat. nie jest zapchany jeśli o to Ci chodzi. Rozłączałem tłumik przed katem i żadnych zmian.
Z wyglądu też jest nieżle

[ Dodano: 10-02-2011, 09:08 ]
Ok. Skupiając się na wtryskach.
1. Jakie będą objawy? Ciężki rozruch. Większe spalanie. Co jeszcze?
2. Dalej pozostaje kwestia niedostatku mocy. To chyba nie wina lejących wtrysków?
3. Gdyby to były wtryski to wszystkie czy jeden lub dwa bo jeżeli jeden lub dwa to powinien być inny kolor świecy tak? U mnie wszystkie świece są tak samo czarne (suchy nalot)
4. Jeżeli wtryski by kulały to spalanie byłoby wyższe tylko w realu a nie na kompie bo komp. oblicz spalanie na podstawie czasu wtrysku. Komp. zaniża spalanie o jakieś 10%. ciśnienie na pompie (3v) :) non stop

[ Dodano: 10-02-2011, 09:13 ]
Dodam że od kilku dni jeżdzę z odpiętą sondą lambda i chodzi nie gorzej i pali nie więcej

[ Dodano: 10-02-2011, 09:44 ]
A czy to jest możliwe że poprostu gdzieś tam w okolicy zaworów jest tyle nagaru że kiedy silnik potrzebuje więcej powietrza tj. pod obciążeniem i na wyższych obrotach nie dostaje go. To by się zgadzało z wysokim spalaniem i brakiem mocy. Żeby udowodnić moją tezę potrzebuję Waszej pomocy. Chodzi o to żeby spisać spalanie chwilowe przy rozpędzaniu się na możliwie jak największej róznorodności obrotów. tzn. jadę 30 wrzucam 4 bieg gaz do oporu i tak np do 130km/h. Jeśli jest tak jak mówię to przy niższychprędkościach obrotowych powinienem mieć takie spalanie jak Wy a przy wyższych prędkościach obrotowych powinienem mieć niższe spalanie niż Wy bo przepływomierz widzi że powietrza przechodzi mniej i ustali mniejszą dawkę. Co o tym myślicie? Czy to ma sens? Proszę napiszcie że tak :D

maxblink - 27-02-2011, 18:23

TO i ja się podepnę do tematu.

Dawno mnie nie było przy Necie... patrze ze wspominacie o czyszczeniu egr, przepustnicy i dolotu -> macie jakies namiary na firmy w ktorych cos takiego mozna wyczyscic? Najlepiej w okolicy Olsztyna, chodz jakby to byla Wa-wa i okolice, tez nie bylo by zle. Aaa i ajkie to sa koszta?;)