Forum ogólne - Sprowadzenie samochodu z UE
pawlos - 28-02-2013, 11:04
Co do przeglądu wprowadzasz w błąd, nigdy nie reflektują nasi urzędnicy ich badań technicznych,i zawsze musisz robić nasze Polskie badanie. Stąd wszędzie są kpiny że jesteśmy w UE a mimo wszystko trzeba robić mimo że ma to na nowo. Chyba że naprawdę w twojej miejscowości tak to przechodzi.
Co do tak 60euro a wliczyłeś opłaty w zulassung?? - na 100% nie
wczoraj byłem w wydziale komunikacji i jezeli by był wazny przegląd bez vat-25 i uc mógłbym złozyc dokumenty a pozostałe z us i uc dostarczyc przy odbiorze
w tej chwili sa 3 mozliwosci rejstracji w zaleznosci własnie od waznego przeglądu
co do opłat za zółte szyldy to zalezne sa głownie od ubezpieczenia jak tanio kupisz
manieklakmech napisał/a: | Wprowadzasz w błąd jeśli wliczasz akcyze + vat to masz racje nie możesz odjąć sobie ponad 25% popieram. Ale jak wliczasz vat skoro najpierw zgłaszasz do celnej nie posiadając vatu?? |
vat odliczasz 23% bo taki w pl obowiązuje a nie opłate za papier który mówi ze Niemcy są w UE i nie musisz płacic vatu (vat-25)
a i jeszcze jedno urząd rejstrujący samochody nazywa się Verkehrsamt a zulasung to jest rejestracja
Anonymous - 28-02-2013, 11:30
Nie ważne co i jak, twierdzisz tak czyli ok... lecz pamiętajcie wszystko jest zależne od wydziału kom i i agencji celnej. Po tym co widzę jaki rejon tyle "innych przepisów znając to ich wewnętrznych" nie będę robił z siebie najmądrzejszego na ponad 200 samochodów miałem tak, bynajmniej tak jest w Łodzi.
tablice, tak wychodzą ok 60e ale tam są te chore opłaty nawet za ten czerwony znaczek który naklejają musisz zapłacić(płacisz w aparacie)
u nas np US idioci robią inaczej, bo Pani kierownik powiedziała...... I musisz mieć tłumaczenia, umowę, i przegląd. A przyglądają się tak na to tłumaczenie i oryginał jakby znały język.
Ja napisałem jak jest w Łodzi. wiem że np w Łasku jest też dużo prościej.
Co do przeglądu to było jeszcze tak że jak właśnie miałeś rok ważny to i tak musiałeś zrobić dodatkowe badanie techniczne tańsze bo za 100zł ale musiałeś, jak nie było to 160zł.
A większość aut przyprowadzanych na żółtych i tak nie ma TUV.
Verkehrsamt----> Strassenverkehrsamt
Zulassung przeważnie mówią Polacy Potocznie
pawlos - 28-02-2013, 11:43
tu nie chodzi o kłótnie tylko o pomoc
ten wzór do wyliczenia minimalnej wartosci samochodu stosuje UC
jedz z Niemcem to wyrejstruje i moze wezmie Ci żółte tablice,da Ci duży i mały brief,jak nie to tam Cie pokierują co gdzie i jak ,zakładasz na auto i do pl
i tutaj w zaleznosci czy ma przegląd czy nie- tłumaczenia,uc ,us , wydział komunikacji lub jeszcze przegląd przed wydziałęm komunikacji jak sie skonczą tablice to najpierw przegląd zerowy bez tablic a pozniej z tablicami cząstkowy
cns80 - 09-04-2013, 10:50
Jeszcze jedno pytanie:
Co mam wpisac w mały brief (różowy) ?
|
|
|