Carisma - Techniczne - Cari 1.8 GDI - kontrolka silnika i vmax 120km/h
nashkarol - 19-03-2013, 22:12
Mnie jeszcze nerwy nie zjadły, bo na razie mam czym jeździć, ale nie mam pojęcia co z tym robić ...
Jutro skoczę do garażu i pokręcę śrubką od regulatora ciśnienia w pompie WC (czytałem, że to czasami pomaga). Posprawdzam od razu wszystkie wtyczki ...
Mam jeszcze jeden trop, mianowicie jak już pisałem na początku jak pojawiły się pierwsze problemy na trasie, po dotarciu do domu wyjąłem pompę NC z baku oraz sprawdzałem fajkocewki. Jedna z nich naprawdę wyglądała niepokojąco ... Próbując oczyścić sprężynkę z nalotu ułamał mi się kawałek trzpienia na którym na sprężynka siedzi ... Jakoś udało mi się ją wsadzić z powrotem, ale mam dwa pytania:
- czy przy objawach opisanych i pokazanych na filmiku, może to być problem z cewkami ? Może ta jedna ma jakieś przebicie ? Może świece ?
- czy końcówka fajki, którą nasadza się na świecę, musi być przyklejona do reszty fajki, bo u mnie dwie są przyklejone na jakiś klej, a dwie mogę spokojnie zdjąć i tym samym dostać się do sprężynek.
plecho1 - 19-03-2013, 22:22
Jakby któraś świeca, cewka czy fajka niedomagały, to szczególnie na zimnym silniku powinno być czuć szarpanie bo auto nie chodziło by na tym cylindrze.
nashkarol - 19-03-2013, 22:53
Też mi się tak wydaje, chciałem jutro odłączać każdą cewkę po kolei i odpalać auto, ale to raczej inne objawy ... Auto by się telepało, a tego nie ma ... Pracuje normalnie, gdyby nie te spadki obrotów.
[ Dodano: 19-03-2013, 23:07 ]
Jutro ostatnia bitwa przed odstawieniem budy do elektryka ...
Sprawdzę ten regulator napięcia i może uda mi się wyciągnąć filterki z pompy WC.
Pytanka na szybko, czy mogę podkręcić śrubkę na regulatorze ciśnienia na chwilę ? Nic się złego nie stanie ?
i pytanie nr 2 czy dobierając się do filterka na zasilaniu w pompie WC nie strzeli mi ciśnieniem to twarzy ? Trzeba odczekać, czy coś ? Czy jedyną atrakcją będzie wyciek paliwa ?
plecho1 - 19-03-2013, 23:08
Najpierw pokręć regulatorem przy wtryskach, możesz też sprawdzić ciśnienie lub wydatek pompy w baku. Chyba na forum gdzieś było ile taka pompa powinna przepompować w określonym czasie. Możesz też sprawdzić jakimś manometrem jakie daje ciśnienie, na pewno ktoś podpowie jakie minimalnie powinno być. Jeśli wykluczysz pompę w baku to zostanie albo regulator albo pompa wysokiego ciśnienia.
nashkarol - 19-03-2013, 23:26
A gdzie jest ten regulator przy wtryskach ? O tym jeszcze nie czytałem
Wkład pompy w baku już zmieniłem (chyba że dobrali mi nie taki jak trzeba). Ale objawy przed i po wymianie są takie same, więc raczej wymieniłem dobrą na dobrą
Czytałem jedynie o tym "rozruszaniu regulatora ciśnienia" ... Kilkukrotnym wykreceniu i wkręceniu śrubki imbusowej. No i sprawdzeniu filterków w pompie WC ... i stąd moje pytania, czy mogę spokojnie odkręcić przewody z pompy ? Czy może coś tam wystrzelić ?
No i czy po rozruszaniu regulatora mogę go delikatnie podkręcić w prawo, czyli zwiększyć na chwilę ciśnienie ?
Jeśli to nie pomoże, to poproszę o sprawdzenie woltomierzem napięcia i manometrem ciśnienia na pompie WC
[ Dodano: 20-03-2013, 13:05 ]
Panowie, Panie, po trzecim dniu walki z Cari - przełom !
Jak poszedłem rano, było naturalnie bez zmian - nie chciała zapalić, jak złapała to zaczęło strasznie telepać silnikiem. Po unormowaniu obrotów, reakcja na gaz taka sama - dławienie się, spadki obrotów, bulgot w tłumiku itp
Wziąłem się za ostatnią operację, którą byłem w stanie wykonać sam bez przyrządów - rozruszanie regulatora ciśnienia w pompie WC oraz wyciągnięcie filterka z tejże pompy.
Śrubka imbusowa w regulatorze na max w lewo, w prawo i jeszcze raz, na koniec ustawiłem tak jak było ...
Odkręciłem przewód zasilający pompę WC i próbowałem wyjąc filterek, niestety z marnym skutkiem chyba się zapiekł, a nie chciałem go uszkodzić, bo nie mam nowego na zmianę ... Fakt, pogmerałem w nim trochę wkrętem i założyłem przewód z powrotem.
Po poskładaniu wszystkiego do kupy i odpaleniu auta, odżyło ! Poczekałem aż się nagrzeje i na postoju wkręca się pięknie do odcięcia !
Próba poza miasto wypada wyśmienicie ... Na każdym biegu kręci równomiernie pod czerwone pole (trochę się bałem tak kręcić, żeby coś nie strzeliło )
Nie wiem, czy poprawa sytuacji jest krótkotrwała, ale jak na razie jest OK ... Dzisiaj na noc planuje podłączyć akumulator do ładowania i jutro nauczyć auto obrotów.
Na chwilę obecną chciałbym wszystkim podziękować za rady, podpowiedzi i ogólnie za pomoc przy bitwach z moim autem bez Was z pewnością auto wylądowałoby od razu u elektryka, a o kosztach nie chcę na razie myśleć
Cari idzie do testów (codziennej eksploatacji). Za kilka dni napiszę jak się miewa.
Jeszcze raz - WIELKIE DZIĘKI CHŁOPAKI
volve - 23-03-2013, 19:49
Ustawiłeś ciśnienie z voltomierzem ? Zwykły multimetr(fakt, fajnie byłoby mieć dokładny, ale...), podpinasz się pod wtyczkę i ustawiasz regulatorem. Nic trudnego, a lepiej to dobrze ustawić
nashkarol - 23-03-2013, 21:47
No właśnie nie miałem pod ręką dostępnego takiego urządzenia auto poszło do ruchu, jeżdżę już trzeci dzień i żadnych kłopotów ... No może poza tym, że dalej po dłuższym postoju rozrusznik musi trochę pokręcić zanim zapali i jak auto jest zimne, to jest trochę mułowate na pierwszym i drugim biegu no i lubi poklepać popychaczami, ale to raczej nie tylko u mnie ... Klepie, nagle ustaje, za chwile znów klepie
Pytanie do znawców - co może się stać jeśli ciśnienie na pompie będzie niewłaściwie ustawione ?
gigant87 - 24-03-2013, 08:02
Jeśli będzie za małe to wtryski będą się dłużej otwierały >> spalanie na kompie będzie zawyżone.
Jeśli będzie za duże to wtryski będą się krócej otwierały >> spalanie na kompie będzie zaniżone.
To takie skutki krótkotrwałe. Co do dłuższego okresu eksploatacji - ciężko przewidzieć.
nashkarol - 24-03-2013, 10:54
Jesli chodzi o spalanie wyswietlane, to faktycznie jest zawyzone (wczesnien w okresie zimowym po miescie pokazywal ok 8, teraz jest ponad 9), ale czy to w praktyce oznacza wyzsze spalanie ?
Jak bede mial chwile, to zajade do elektryka na pomiar, zeby miec pewnosc ...
W ktora strone sie podkreca cisnienie do gory ? Wkrecajac glebiej regulator (krecac imbus w prawo), czy wrecz przeciwnie ?
|
|
|