Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Podświetlenie pokreteł nawiewu
radzi23 - 09-02-2016, 12:21
elektryk napisał/a: | Trzeba poczuć wewnętrznie wezwanie ciemnej strony mocy |
dobre
elektryk napisał/a: | A tak na serio to podważasz zatrzaski i wyciągasz płytkę drukowaną. |
Sory może moje pytanie jest trywialne, ale wolę dopytać. Czy zawiasy, o których piszesz to są te białe części ze zdjęć?
elektryk - 09-02-2016, 13:11
Musiałbym mieć w ręku, ale jak pamiętam to płytkę mocuje ten zatrzask w prawym górnym rogu. Nawet tam widać kawałek laminatu. Powinny być 4 zatrzaski, dwa "sztywniejsze" tak jak na zdjęciu i chyba dwa bardziej elastyczne. To białe to chyba podpórka płytki. W obudowie są dwie płytki, połączone elastyczną tasiemką z przewodów. Tylko nie urwij tych kabli.
radzi23 - 09-02-2016, 13:23
elektryk napisał/a: | Obrazek
Musiałbym mieć w ręku, ale jak pamiętam to płytkę mocuje ten zatrzask w prawym górnym rogu. Nawet tam widać kawałek laminatu. Powinny być 4 zatrzaski, dwa "sztywniejsze" tak jak na zdjęciu i chyba dwa bardziej elastyczne. To białe to chyba podpórka płytki. W obudowie są dwie płytki, połączone elastyczną tasiemką z przewodów. Tylko nie urwij tych kabli. |
Zgadza się! Już rozbroiłem płytkę .
Zatrzasków jest 6 (po 2 na dłuższych bokach i po 1 na krótszych).
Teraz tylko muszę znaleźć odpowiednie żarówki i męka się skończy
[ Dodano: 09-02-2016, 13:28 ]
PS. czy mógłby ktoś podesłać link do żarówki, jaką muszę zakupić?
[ Dodano: 11-03-2016, 07:44 ]
[ Dodano: 11-03-2016, 07:45 ]
elektryk napisał/a: | radzi23 napisał/a: | A napiszcie jeszcze jak się dostać do "drugiej strony“ :: |
Trzeba poczuć wewnętrznie wezwanie ciemnej strony mocy. A tak na serio to podważasz zatrzaski i wyciągasz płytkę drukowaną. |
Panowie,
Mam jeszcze mały problem. Wkładając płytkę drukowaną z powrotem niestety zrobiłem to na tyle nie uważnie, że ułamałem kawałek płytki drukowanej. Nie mogę teraz włączyć podgrzewania tylnej szyby/lusterek.
Czy jest na to jakaś mądra rada?
qlka2 - 11-03-2016, 21:46
Jeżeli pękły ścieżki to musisz je odtworzyć za pomocą jakiegoś druta.
Patrz tylko żeby jego przekrój nie był mniejszy niż przekrój przerwanej ścieżki.
radzi23 - 12-03-2016, 14:56
qlka2 napisał/a: | Jeżeli pękły ścieżki to musisz je odtworzyć za pomocą jakiegoś druta.
Patrz tylko żeby jego przekrój nie był mniejszy niż przekrój przerwanej ścieżki. |
Dzięki.
Totalnie się na tym nie znam, ale wybiorę się z płytką do jakiegoś elektryka, może mi pomoże.
Rozumiem, że gdyby nikt mi nie pomógł nigdzie takiej płytki nie dokupię?
elektryk - 12-03-2016, 22:00
radzi23 napisał/a: | Totalnie się na tym nie znam, ale wybiorę się z płytką do jakiegoś elektryka, może mi pomoże. | Spróbuj najpierw sam, to nie rocket science. Nie wiem do końca co zepsułeś, ale skoro to przycisk szyby to chyba poważna sprawa, bo on jest w plisko środka płytki.
radzi23 napisał/a: | Rozumiem, że gdyby nikt mi nie pomógł nigdzie takiej płytki nie dokupię? | Nie, fabrycznie elektronika jest w komplecie ze wszystkim włącznie z panelem frontowym konsoli. Ale na szrocie czy allegro w cenie poniżej 100zł da się znaleźć.
qlka2 - 13-03-2016, 19:14
Najlepiej cyknij zdjęcie z jednej i drugiej strony.
Jak to będziemy widzieć może coś poradzimy.
Nie takie rzeczy się drutowało ze szwagrem po pijaku
radzi23 - 19-03-2016, 12:17
qlka2 napisał/a: | Najlepiej cyknij zdjęcie z jednej i drugiej strony.
Jak to będziemy widzieć może coś poradzimy.
Nie takie rzeczy się drutowało ze szwagrem po pijaku |
Przesyłam zdjęcia:
lewy górny róg zdjęcia:
prawy górny róg zdjęcia:
jeszcze zbliżenie:
Bizi78 - 19-03-2016, 15:57
A nie idzie zrobić pajączka i zalać to ułamanie, powiedzmy klejem na gorąco.
Jaro1974 - 19-03-2016, 22:38
Ja bym połączył te wyjścia za pomocą przewodu (najlepsze są druty telefoniczne - wiem bo przerabiałem to w radiu samochodowym i działa do dziś) i zmontował. Chodzi mi o połączenie tego wyjścia przy ułamanej części z wyjściem górnym po prawej stronie. Tutaj widać ewidentnie uszkodzoną ścieżkę i trzeba ją zrekonstuować, ot cała filozofia.
elektryk - 19-03-2016, 23:02
Jeśli mikroprzycisk od przycisku nie ma śladów pęknięcia obudowy to polecam naprawianie ścieżki przewodem. W sumie przewód może być dowolny, przekrój nie gra roli. Nie polecam drutów miedzianych, np ze skrętki komputerowej, bo jeśli końce są odizolowywane zwykłymi narzędziami, to drut lubi po jakimś czasie pękać w okolicy końca izolacji. Dla pewności można oblać z zewnątrz mikroprzycisk klejem epoksydowy, żeby podczas naciskania nie wyrywał się z jedynego "padu". Tylko oblać nie znaczy zalewać go od góry !!!
qlka2 - 20-03-2016, 11:18
Tak jak wyżej piszą.
Mikrostyk pewnie się trochę dyla więc pewnie trzeba go usztywnić za pomocą gorącego kleju tylko tak żeby do środka nie nalazło. Najlepiej złapać go naokoło do płytki.
Trzeba tylko zobaczyć jak tam przycisk przychodzi żeby nie przesadzić z tym klejem.
Jak będzie złapany ja bym odtworzył tą ścieżkę kawałkiem drutu. Faktycznie ścieżka w tym miejscu jest cieniutka więc jakiegoś monumentalnego przekroju tam nie trzeba.
rav.11 - 28-10-2016, 19:35
Witam. U mnie tez nie świeci pokrętło rodzaju nawiewu. Wyjąłem radio z kieszenią i widzę 4 krzyżakowe złote wkręty po rogach, niestety są zasłonięte plastikiem panelu i nie mam jak ich odkręcić bo brak do nich podejścia. Czytałem wypowiedź elektryka: ,,Wyciągasz panel razem z radiem metodą "na wyrwę", zdejmujesz pokrętła, od spodu są 4 wkręty i oddzielasz panel przedni od pudełka z elektroniką. później wystarczy odgiąć trochę chyba 4 albo 6 zatrzasków i wyjąć płytkę z pokrętłami." i nie bardzo to rozumiem, a nie chce żeby panel popękał. Mam ciągnąć na siłę środkową część konsoli? Wytłumaczcie to bardziej łopatologicznie
W@sio - 28-10-2016, 23:23
Chyba prościej się nie da jakbyś potrzebował pomocy pisz śmiało, codziennie jestem w lublinie
rav.11 - 29-10-2016, 13:28
Pomoc manualna będzie jeszcze lepsza niż wskazówki pisane Możemy się spotkać nawet dzisiaj. Info na priv.
|
|
|