To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Amortyzatory - Lancer CYxA

megauchuch - 20-03-2016, 15:59

jeśli w zimie jeżdżę na 16", a w lecie na 18" to jakie amortyzatory powinienem wybrać, te do 16, czy 18?
brylekVFR - 20-03-2016, 16:59

Ja bym brał te do 18, jeżdżąc na 16 im nie zaszkodzisz, a jeżeli te to 16 są troszkę słabsze to 18 się szybko dojedzie.
Te z linku powinny być ok, KYB339083 wychodzi że są do felg 18.

pentional - 04-08-2016, 17:36

Witam,

Jakie amortzatory przód/tył do CY4A8U004711 (auto z USA) dla 18cali?
Czy będą pasować wersje europejskie dla sedanów?

tyku - 05-08-2016, 12:19

Z KYB są takie same do 18"

KYB Amortyzator Excel-G
Rozmiar obręczy koła: 18 cal
Miejsce zabudowy: oż przednia, z lewej, dwururka, cisnienie gazu, Amortyzator teleskopowy, parzyste numery artykułów: 339082

KYB Amortyzator Excel-G
Miejsce zabudowy: os przednia, z prawej, dwururka, cisnienie gazu, Amortyzator teleskopowy, parzyste numery artykułów: 339083

KYB Amortyzator Excel-G
Miejsce zabudowy: os tylna, cisnienie gazu, dwururka, górny trzon, dolne oko. Numer: 341425

Anonymous - 08-12-2016, 23:34

W moim Mitsu 2010 1,8 benzyna po 115tys. km padły wszystkie amortyzatory. Zaczęło się od stukania pojedynczego w zawieszeniu. Przedni wręcz się wylał i działał jak zwykła pompka do roweru. Do tego wszystkie gumy przy amorach popękane i rozbite w 100%. Wymieniłem komplet amorów przód i tył, gumy i przednie łączniki stabilizatora. Tylne były ok. Amortyzatory kupione w iparts Kayaby wg ich katalogu. Wszystko pasowało bez problemów. Generalnie po 6 latach odświeżyłem miśka i wymieniłem opony zimowe na Nokiany, akumulator, żarówki h3 i h4 bo były od nowości. Jeszcze czeka mnie zakup opon letnich...Do ww. przebiegu wlewalem tylko benzynę i robiłem przeglądu w ASO.
Bartulo250 - 11-01-2017, 09:47

W moim sportbacku padł lewy przód przy 94k brzebiegu. Czytając temat już kilka razy był poruszany temat amortyzatorów do kół 18 calowych a 16 calowych. Panowie Jaka jest różnica pomiędzy nimi ?

Zimówki mam na 16, letnie na 18. Auto wyszło oryginalnie na 16. Ktoś może wie które mam założyć amorki? dzięki z góry za pomoc.

brylekVFR - 11-01-2017, 10:16

Załóż od 18, będą mocniejsze.
Bodzio922 - 24-08-2017, 12:13
Temat postu: Amortyzatory wymiana
Chcę wymienić amortyzatory z tyłu w Miśku( jeden 43% drugi coś koło 60%) i chciałem spytać jakie polecacie z własnego doświadczenia oraz czy wystarczy wymiana samych amortyzatorów czy sprężyny itp. też musze od razu wymieniać?

Pozdrawiam
Łukasz

komajaro - 14-12-2017, 19:50

Dolaczam sie do pytania Bodzio922 i dorzucam swoje:
-ile na oko trwa wymiana obu amortyzatorow tylnej osi, plus tuleje czy te gumowe elementy tlumiace (na wszystkich kołach tutaj) - no i jaki koszt byly z tym zwiazany, kupujac amory ze sredniej półki (albo jakie polecacie) ?
Przebieg 160k

kamilox4 - 02-01-2018, 15:24

Chciałbym kupić amortyzatory tylne do 1.6, koła 16 cali. Z katalogu części wynika że amortyzator ma numer OEM 4162A207. I tu pojawia się problem bo nigdzie nie ma takiego numeru. Są podobne tyle że 3 ostatnie cyfry inne są. No i trochę zgłupiałem :|
komajaro - 14-01-2018, 20:39

Z braku odpowiedzi, sformuluje pytanie inaczej:

- chce wymienic amory z przodu i tylu + tuleje z przodu i tylu

Jakie amory / tuleje (firma / model) polecacie na przod
Jakie amory / tuelej (firma / model) polecacie na tyl
Jakich nie kupowac

Ile orientacyjnie wyniesie taka wymiana ( czas / koszt)

[ Dodano: 20-01-2018, 08:29 ]
Na stacji diagnostycznej wyszlo

przod: 82, 80
tyl, 70 71

Czyli nie trzeba nic wymieniac.
Naczytalem sie a internetach, ze tymi pomiarami roznie bywa i nie sa miarodajne.
Wiec, wierzyc mechanikowi, ktory chce mnie skasowac i sie nie narobic, czy w "falszywe" wyniki badania technicznego ?

muka997 - 20-01-2018, 15:23

a jaki miałeś początkowy powód wymiany?? samochód pływał/źle się prowadził?? czy amortyzatory masz wylane?? pukało stukało w zawiasie?? czy tak sobie mechanik powiedział??

jeśli nie wierzysz stacji albo mechanikowi to podjedz do innego niech sprawdzi jak to wygląda itp

komajaro - 24-01-2018, 05:17

"a jaki miałeś początkowy powód wymiany?? "
- nie bylo jeszcze wymiany, powod jaki podal mechanik, to po prostu: amortyzatory do wymiany
"samochód pływał/źle się prowadził?? "
- na moje oko nie
"czy amortyzatory masz wylane??"
- nie jestem w stanie tego stwierdzic, bo nie wiem jak wygladaja niewylane"
"pukało stukało w zawiasie??"
- cos puka z tylu

umowie sie do innego, ale sprawdzanie w trzech miejscach jednej (potencjalnej) usterki, bo sie nie posiada kolegi co ma warsztat, nie jest normalne.

Pytanie odnosnie ceny / modelu / czasu nadal aktualne, bo tutaj tez mnie moga naciagnac.

muka997 - 24-01-2018, 07:45

no nie jest normalne, ale to co wyprawiają niektórzy mechanicy to też jest kosmos, byle zarobić, podkreślam że NIEKTÓRZY, ale nie drążmy dalej tego tematu lepiej :P

no ale skoro pukało to coś się tam działo więc albo uważasz że mechanik był na tyle rzetelny albo szukasz innej przyczyny i jedziesz do innego mechanika który potwierdzi poprzednią diagnozę albo nie

komajaro - 02-02-2018, 16:09

Inny miechanik - inna diagnoza.

Auto na podnosniku i mowi:
- amorow nie jest w stanie sprawdzic, bo z tylu cale zabudowane i sprezyny przeszkadzaja itp
- trzeba rozkrecic wahacz, potem po rozkreceniu, moze sie okazac, ze zamiast glownej tulei (ktora do wymiany wg. niego), okaze sie, ze jeszcze 7 innych trzeba dokupic
- badanie wahacza / tulei glownej wykonal łomem (lol ?), lekko odchylajac w miejscu mocowania wahacza -> co to za metoda ?
- pouderzal reka w kolo i okazalo sie ze sworzen z zacisku luzny i trzeba go wymienic, ale moze sie okazac, ze bedzie zapieczone i trzeba bedzie ciac

Prosze o komentarz, ktory mechanik najmniej chce sie nażreć i najmniej syfu mi przy aucie zrobi.