Nasze Miśki - Galant by Metoda3
Tomii - 23-05-2013, 21:23
Metoda3, a o dystansach nie myślałeś ? tylko wtedy też szpilki dłuższe musiał byś dać
Metoda3 - 25-05-2013, 08:23
Myślę, że za dużo musiałbym odsadzić tą felgę i to raczej nie wypali, bo aż tak długich szpilek chyba nie robią. Najchętniej to znalazłbym jakiegoś właściciela pojazdu do którego pasują plug and play i sprzedał je a wtedy kupię drugie. Tylko tym razem to już bym je przymierzył do fury. Z doświadczenia już wiem, że nie pasują do Galanta, Hondy Accord i Volvo S40 też już wykluczyłem.
5eba - 25-05-2013, 12:04
sveno napisał/a: | Metoda3 napisał/a: | Tylko nie wiem czy to bezpieczne jest | nie jest i nie rób tego!!!
Metoda3 napisał/a: | w sensie czy nie osłabi konstrukcji felgi na tyle, że może się złamać. | oczywiście, że osłabi, nawet jak tylko trochę ją zbierze, co gorsza jeżeli zrobi to szybko i na odwal się, to może zapomnieć o zaokrągleniu krawędzi, to oprócz zmniejszenia przekroju dojdzie to tzw. efektu działania karbu, który tylko potęguje naprężenia. Aha no i o ile wytrzymałość doraźna może się niewiele zmniejszyć o tyle zmęczeniowa poleci na łeb, czytaj taka felga duzo obrotów nie wytrzyma. Wszystko zależy od "zapasu" jaki przewidział producent. Takie działania powinny być zakazane. |
Fajnie sie radzi na sucho przez monitor nie widzac danej felgi i jej ksztaltu w tym miejscu
Moje jezdzily w ciezkim Pajero w rajdach i jakos nic im sie nie stalo.
Tomek84 tez ma racje , mozna obejrzec zacisk - w vitarze wlasnie zacisk trche zebralem bo felga stalowa nie chciala sie zmiescic.
Ja tylko mowie jak ja bym zrobil/obejrzal co mozna zrobic i nikt nie musi sie tym sugerowac
sveno - 25-05-2013, 23:34
5eba napisał/a: | Moje jezdzily w ciezkim Pajero w rajdach i jakos nic im sie nie stalo. | Dziękować Bogu, czy innym w których wierzysz.
5eba napisał/a: | Fajnie sie radzi na sucho przez monitor nie widzac danej felgi i jej ksztaltu w tym miejscu | rozumiem, że Ty widziałeś felgi Metoda3, nie tylko na zdjęciach i że ręczysz za to, że taka operacje w jego przypadku będzie równie bezpieczna co i w Twoim?
Czy weźmiesz odpowiedzialność, za to co się może stać po takiej operacji? Polecasz coś komus, ktoś Ci wierzy, że będzie ok, wykonuje to, bo u Ciebie było i jest ok, ale on może nie mieć tyle szczęścia. Co jeśli taka felga pęknie przy pokonywaniu łuku na autostradzie przy prędkości 140km/h? Zastanów się 2 razy zanim drugi raz polecisz komuś podobną operację?
5eba napisał/a: | i nikt nie musi sie tym sugerowac | amen.
Metoda3 - 26-05-2013, 09:02
Nie uskrajniajmy. Ja na zimówkach nie będę raczej latał 140km/h bo już sama taka prędkość zimą może solidnie szkodzić zdrowiu. Poza tym raczej chcę sprzedać te felgi komuś kto ma furę do której będą pasować bez przeróbek.
5eba - 26-05-2013, 12:53
sveno, widze, ze nalezysz do ludzi ktorzy lubia potyczki slowne rzez internet - ja nie, wiec nie mam zamiaru dyskutowac z Toba i smiecic komus watku, przeczytaj raz jeszcze co napisalem, ochlon i nie wymyslaj ideologi do czegos czego nie ma.
Nawet oststniego cytatu w calosci nie dales tylko koncowke wyrwana zacytowales, jako moderator powinienes uczyc kultury na forum a nie prowadzic pyskowki.
sveno - 26-05-2013, 22:46
ehh.
Żeby nie pozostać dłużnym:
Nie widzę tu żadnej pyskówki, ale skoro twierdzisz, że takowa jest to myślę, że zaczęła się tutaj:
5eba napisał/a: | Fajnie sie radzi na sucho przez monitor nie widzac danej felgi i jej ksztaltu w tym miejscu |
5eba napisał/a: | sveno, widze, ze nalezysz do ludzi ktorzy lubia potyczki slowne rzez internet | mylisz się.
5eba napisał/a: | i nie wymyslaj ideologi do czegos czego nie ma. | to nie żadna ideologia, to podstawy nauki zwanej mechaniką.
5eba napisał/a: | Nawet oststniego cytatu w calosci nie dales tylko koncowke wyrwana zacytowales, jako moderator powinienes uczyc kultury na forum a nie prowadzic pyskowki. |
przepraszam.
Metoda3 napisał/a: | Poza tym raczej chcę sprzedać te felgi komuś kto ma furę do której będą pasować bez przeróbek. |
słuszne wyjście.
AteC - 26-05-2013, 23:59
Metoda3 napisał/a: | Ja na zimówkach nie będę raczej latał 140km/h bo już sama taka prędkość zimą może solidnie szkodzić zdrowiu |
W sumie to nawet latem może A na zimówkach też jeździmy późną jesienią/wczesną wiosną kiedy drogi nie są oblodzone, zaśnieżone zdarzają się autostrady, ekspresówki etc i 140 km/h nie robi wrażenia. Generalnie jestem tego zdania co sveno, nie piłuje się gałęzi na której się siedzi albo jak kto woli "safety first"
ps. bardzo ładny galancik
Metoda3 - 28-05-2013, 18:08
AteC napisał/a: | ps. bardzo ładny galancik |
A dziękuję też go lubię.
sveno - 28-05-2013, 18:53
140 to tak rzucone, wystarczy mieć trochę wyobraźni, by wiedzieć, że do tragedi może dojść przy 50km/h: niech Cię rzuci na drugi pas prosto pod ciężarówkę..... o jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=4h0fqjA1QKo.
Podejrzewam, że więcej jak 90 nie jechał, a i tak: była Navara i nie ma Navary. R.I.P
Metoda3 - 28-05-2013, 19:40
Sveno nie chcę cię martwić, ale już po temacie. Napisałem że chcę sprzedać te felgi. Nie będę w nich rzeźbił i może jakoś przeżyjemy wszyscy bez kolizji.
Tak przy okazji wczoraj zamontowałem sobie rozpórkę kielichów. Staffa (na zdjęciach producenta wygląda lepiej niż na żywo, ale i tak mi się podoba.
Jakby ktoś wpadł kiedyś na rozbitka VR-4 sedana z lotką na sprzedaż, lub samą lotkę z VR-4 to dajcie znać, będę zobowiązany.
Juiceman - 28-05-2013, 20:15
szukaj całych klap czasami tam masz lotke w cenie klapy.
Hugo - 28-05-2013, 20:32
Metoda3 napisał/a: | Tak przy okazji wczoraj zamontowałem sobie rozpórkę kielichów. Staffa (na zdjęciach producenta wygląda lepiej niż na żywo, ale i tak mi się podoba | Daj fotkę jak możesz. Jak się jeździ?
Juiceman - 28-05-2013, 21:45
taka lotka :
http://www.ebay.com/itm/J...c4ef4fb&vxp=mtr
sveno - 28-05-2013, 21:48
dokładnie taka 188$ z przesyłką
|
|
|