To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Rozpórka !

Zielu - 20-10-2011, 12:31

Up
Dokładnie, nie sztuka wydać kasę tylko zrobić coś własnymi "rencyma" :)
Chociaż wiadomo że nie każda ma też na to czas..

JarzynaOsw - 20-10-2011, 12:41

Ale też nie każdego stać aby coś kupić ze sklepu i każdy kombinuje jak może i jeśli komuś to wychodzi i ma sprzętu trochę w garażu to jest "gość"...

Na dniach będę robił rozpórkę do E36 i E46 i zaraz po jej zrobieniu wrzucę parę fotek mojej pracy.

fergul11 - 20-11-2011, 15:29

JarzynaOsw napisał/a:
zaraz po jej zrobieniu wrzucę parę fotek mojej pracy

jak prace nad rozpórkami ?

JarzynaOsw - 23-11-2011, 05:17

W czwartek robię ponieważ wcześniej zachorowałem niespodziewanie i teraz dopiero mnie puściło. Cierpliwości a wszystko pokażę.

[ Dodano: 24-11-2011, 21:35 ]
Kolejna rozpórka mojego wykonania:

I jak Wam się podoba??? Proszę komentować (zaznaczam że czeka jeszcze malowanie).

demoniszcze - 28-12-2011, 20:14

profi :) Kolego a robisz rozpórki dolne? Masz może taką w aucie?
fergul11 - 28-12-2011, 20:54

JarzynaOsw napisał/a:
jak Wam się podoba?
podoba sie jak ( i tu pada niecenzuralne slowo ) !!!
zniknales na tak dlugo, na PW nie odpowiadasz :|

rosomak1983 - 31-12-2011, 01:30

ogólnie twardsza jest stal (od alu) ale i ciezsza :P
Juiceman - 31-12-2011, 08:19

Dlatego oryginalna rozpórka do legnuma ma taki kształt, a nie inny co by zwiększyć jej wytrzymałość :wink:
Pieraś - 01-01-2012, 18:42

JarzynaOsw napisał/a:

I jak Wam się podoba??? Proszę komentować (zaznaczam że czeka jeszcze malowanie).

Ten profil zamknięty to rozumiem, że spawany?
Jeśli tak, to spaw pięknie zrobiony - wręcz nie widać ale ... jak się ma kwestia naprężeń,
bo właśnie ten spaw całość ich przejmie.

Ogólnie +
Drobny - (czepialstwo) za to, że całość się prezentuje ok ale spawy przy kielichach oraz ten uchwyt mało gustowny ... ale jak w tym temacie widziałem właśnie przed chwilą inne ... to cofam ten minus :-)

p.s. być może tak gadam bo sam bym tego nie zrobił ;-) Miałem chwilowy zapał by nauczyć się spawać, bo uważam to za fajną sprawę ale żebym wiedział, że częściej miałbym z tym styczność to bym powalczył .. ale jeszcze nic straconego :)

Zielu - 02-01-2012, 16:43

No no, rozpórka jest naprawdę ładna. Zielu approved :thumbleft:
Spawy ładne, wszystko fajnie wyszło.
Niedługo będę robił rozpórkę przednią do Lancera, zobaczymy jak wyjdzie..Też wrzucę jakieś foty :)

p.s. Pieraś, spawanie jest bardzo łatwe, ja nauczyłem się praktycznie idealnego spawania na migomacie w ciągu...2 dni?
Spaw ciągły, punktowy, przerywany...duża frajda, naprawdę polecam :)

Pieraś - 02-01-2012, 17:18

A nie no ... wydaje mi się, że migomat to "pikuś", ja myślę o elektrodowym spawaniu transformatorówką :)
Zielu - 02-01-2012, 18:00

Transformatorówką można pospawać ogrodzenie, jak dla mnie najlepszy do zast. motoryzacyjnych jest migomat lub TIG :P Dobry migomat ma pełny przetop do 4-5mm, więc spokojnie wystarczy :)
fj_mike - 02-01-2012, 18:01

Pieraś napisał/a:
Jeśli tak, to spaw pięknie zrobiony - wręcz nie widać ale ... jak się ma kwestia naprężeń,
bo właśnie ten spaw całość ich przejmie.

Największe naprężenia powstają obok spawu.

Na fotach widać, że spawy zeszlifowane. Trochę to obniża ich wytrzymałość, ale jak szczelinka była dobra, prąd to i przetopik jest solidny ;)

Profi robota, zrobił bym coś dla siebie ale nie mam wzorca (tam gdzie mógłbym to zrobić nie mam ze sobą auta :P ).

Pieraś - 03-01-2012, 16:05

Zielu175 napisał/a:
Transformatorówką można pospawać ogrodzenie, jak dla mnie najlepszy do zast. motoryzacyjnych jest migomat lub TIG :P Dobry migomat ma pełny przetop do 4-5mm, więc spokojnie wystarczy :)

Zgadzam się.

JarzynaOsw - 09-01-2012, 11:40

Efekt końcowy wygląda tak:

Przepraszam za nieobecność na forum przez dłuższy czas, już tłumaczę jak to było zrobione...
Profil chyba 40x15 rozcinałem w dwóch miejscach aby zrobić dobry kąt i umocować ją odpowiednio w kielichach przykręcanych do karoserii samochodu, następnie spawałem spawarką typu MigMag w osłonie mieszaniny gazów o mocy spawania max 200Amper. Po zabiegu spawania aby ładnie i estetycznie wyglądało wyszlifowałem spoiny i wygładziłem lamelką, odtłuszczona i wyszlifowana rozpórka została pomalowana podkładem antykorozyjnym, po jego wyschnięciu nałożyłem lakier metalic zgodnie z życzeniem kolegi a w końcowej fazie położony został lakier bezbarwny i całość widoczna na zdjęciach. Następnym moim projektem będzie rozpórka trapezowa na dół samochodu Mitsubishi Carisma. Jeśli ktoś jest chętny do współpracy to zapraszam i chętnie zrobię komuś rozpórkę.

[ Dodano: 11-01-2012, 10:08 ]
Następnym moim projektem będzie coś takiego (zdjęcia poglądowe).:

Nie wiem kiedy się zabiorę za to ale już niedługo i dla Was będę na bieżąco wrzucał efekty mojej pracy. Będzie to projekt do mojej Carismy, jeśli ktoś chce podjąć współpracę i chciał by mieć coś takiego to zapraszam, chętnie pomogę i udostępnię garaż oraz sprzęt do tego potrzebny.