Gadzety - kalendarz MM AD 2008 - propozycja Grześka - co Wy na to:)
Anonymous - 18-01-2007, 21:29
tomusn napisał/a: | a nie może być coś prostszego, taki z odrywanymi 12 kartkami na 3 miesiące?
z ładnym obrazkiem na górze?
słyszałem że takie tanio wychodzą...
albo taki do postawienia na monitorze? moge nawet sklejać i rozsyłać.
pisze tak, bo nie mam gdzie powiesić innego... |
moge zrobic nawet ksiazkowy kalendarz... wszystko kwestia nakladu :]
tomusn - 18-01-2007, 21:37
borecki napisał/a: | moge zrobic nawet ksiazkowy kalendarz... wszystko kwestia nakladu :] |
mistrzu nie chcę wydziwiać, ale w moim domu i w pracy nie mam miejsca na kalendarz duży, a taki na monitorek by mi się przydał w pracy, a trójdzielny (miesiąc bieżący, poprzedni i następny) z jednym ładnym zdjęciem jak najbardziej w domku.
Anonymous - 18-01-2007, 21:54
hehe ja mowie powaznie ze moge taki zrobic ;]
a co do tego jaki kalendarz bedzie to jeszcze rok mamy na wykonanie wiec sprawa jak najbardziej otwarta ja sie nie upieram na konkretny rodzaj chociaz jakbym mial glosowac to bym glosowal na B2 bo taki wielki kalendarz robi wrazenie a jeszcze zobaczyc 12 z naszych miskow na takim kalendarzu to juz wogole ;]
tomusn - 18-01-2007, 23:14
a zobaczcie kalendarze na helyo, może z nimi trzeba pogadać?
Anonymous - 19-01-2007, 00:30
Prosze bardzo:
Podstawowy model - format A3+, pełnokolorowe tło, kalendarium zdzierane pojedyńcze - 15 zł / szt. przy zamówieniu 10 sztuk.
ja zrobilem 20 szt. A2+ (czyli 2xA3+ jakby ktos nie wiedzial) po 20 zl / szt. w czym przesylka jest gratis i dodatkowo kalendarz jest foliowany i listwowany
wasz wybor :]
Grześku - 19-01-2007, 08:23
tomusn napisał/a: | mistrzu nie chcę wydziwiać |
a jednak ...
ale to nawet dobrze, bo każda dyskusja na temat będzie konstruktywna. Ale moim skromnym zdaniem większe/lepsze wrażenie robi kalendarz
a) plakatowy
b) 12 stronicowy
BTW, w tym roku nie masz miejsca na duży kalendarz ale z drugiej strony masz niespełna rok na znalezienie takiego na rok przyszły
Anonymous - 19-01-2007, 08:55
Też jestem za dużym kalendarzem 12 stronicowym - przedstawiona cena dla mnie do zaakceptowania (w końcu te 50zł rozlożone na 12 miesięcy daje po 4,16zł/miesiąc).
Pozostała by tylko kwestia zdjęć....
akbi - 19-01-2007, 09:12
slo_mo napisał/a: | Pozostała by tylko kwestia zdjęć.... |
proponuję, aby chętni wstawili do "konkursu" fotki swoich Miśków i na zasadzie ankiety (tygodniowej) będziemy wybierać.
Proponuję 11 różnych modeli spośród naszych Miśków + 1 fotę ze Zlotu 2007
Anonymous - 19-01-2007, 13:15
Ja bym po prostu wstawił przegląd wszytskich modeli osobowych Miśków w fabrycznych najbogatszych wersjach. Na środku byłby ori model, a po bokach ewentualnie mogły by się znależć wytypowane auta z klubu z danego modelu.
Anonymous - 19-01-2007, 14:12
slo_mo napisał/a: | Ja bym po prostu wstawił przegląd wszytskich modeli osobowych Miśków w fabrycznych najbogatszych wersjach. Na środku byłby ori model, a po bokach ewentualnie mogły by się znależć wytypowane auta z klubu z danego modelu. |
bardzo ciekawy pomysl ale poszedl bym kroczek dalej i na glowne zdjecie wybral zdjecie klubowego miska (z najwieksza iloscia glosow) i powiedzmy 3-4 male zdjecia po rogach czy gdzies indziej, nie chcialbym zeby zaraz rozgorzala walka np na temat modelu nadwozia colta ktory ma sie pojawic na kalendarzu bo wiadomo sa gusta i gusciki i jednemu podoba sie bardizej CA0 a innemu CJ0 itp...
do tego tak jak zaproponowal akbi na sierpien zdjecie ze zlotu + 3-4 mniejsze ze zlotow ktore juz sie odbyly
niedlugo postaram sie przysiasc i zaproponowac jakis prowizoryczny uklad takiego kalendarza
swoja droga jesli mialbym sie decydowac to tez wybral bym B2
stanik - 19-01-2007, 15:05
a jak tak czytam propozycje tych zdjęć klubowych miśków to zaczynam się obawiać o profesjonalizm tych zdjęć. A zdjęcia muszą być pierwsza klasa jeśli ma ładnie wyglądać na ścianie. Zarówno jeśli chodzi o jakość jak i o samą kompozycję, użycie jakiś filtrów itd itp. Pytanie więc się nasuwa ile osób ma sprzęt i umiejętności pstryknąć takie profesjonalne foto aby się nadawało na kalendarz przyciągający wzrok. Ale to trzeba poczekać do pokazu propozycji zdjęć.
Pozdrawiam
Anonymous - 19-01-2007, 16:15
to sie nie obawiaj bo przed drukiem ja bede akceptowal te zdjecia poza tym koszty zrobienia foty dobrym sprzetem o ile ktos nie bedzie mial takiej mozliwosci mozna wrzucic w koszt kalendarza
Gene - 19-01-2007, 17:29
No tak, przepraszam, ze marudze ale to wszystko o czym piszecie nie jest dobrym rozwiazaniem. Moze nie precyzyjnie wyrazilem swoje obawy odnosnie projektu. Jesli ma to choc troszke przypominac powazny kalendarz, koncepcja i opracowanie graficzne, bo o realizacje sie nie boje (nikt przy maszynie nie bedzie majstrowal) powinno byc wykonane przez jedna osobe (grafika) ewentualnie zespol. Dajcie popracowac Boreckiemu (rozumiem, ze to On bedzie sie mordowal z cala banda chcacych przeforsowac swoje wizje laikow). Oczywiscie wszelkie sugestie sa jak najbardziej porzadane ale boje sie sytuacji kiedy zawodowiec wbrwe zasadom, bedzie musial realizowac jakies chore wizje klubowiczow. To ma byc dzielo uniwersalne i profesjonalne. Chcialbym przestrzec przed sytuacja kiedy ktos urazony strzeli focha. Moj Misiek jest ladniejszy a z jego samochodem to ja kalendarza nie kupie... czy cos w tym stylu.
To ma byc kalendarz dla duzej czesci naszej spolecznosci. Musimy chciec sie nim chwalic (wiekszosc, bowszystkim i tak sie nie dogodzi). Powtarzam - niech wzgledy estetyczne decyduja, nie towarzyskie!!!
Dla przykladu: czemu w sierpniu ma byc fotka ze zlotu? Bo ktos tak wymyslil? Rety, to nie jest uzasadnienie. Dajmy na to, koncepcja ma opierac sie na prezentacji 12 waszych aut. Grafik wymysla do tego uklad typograficzny kalendarium, dobiera i komponuje poszczegolne elementy. Jednym slowem projektuje kalendarz. Nagle bach, musi w sierpniu zmienic wszystko(bo ma byc fota ze zlotu). Porazka! Tak sie nie robi! Moze okazac sie, ze ona nijak nie pasuje a co gorsza jakosciowo odbiega od reszty materialu. Ja bym sie nie podpisal po takim dzielem.
Ok, niech bedzie, ze warunkiem gwarantujacym sukces i powodzenie calej operacji jest umieszczenie foty ze zlotu. Mozna to rozwiazac na inne sposoby. To wszystko zalezy od kreatywnosci i swobody dzialania tworcy. Dodajmy 14 strone (13 okladka) i zaprojektujmy specjalna karte z taka fota, z lista plac, opisami, wstawkami klubowymi itp. Wydaje mi sie, ze drukowanie na odwrocie okladki tez jest wyjsciem tylko chyba drozszym w produkcji. Ale jesli to mala maszyna, a drukarnia zaprzyjazniona to wszystko da sie zrealizowac.
uuuuuf... przepraszam jeszcze raz za moj dlugi post
a z ta fotka ze zlotu to tylko przyklad
Anonymous - 19-01-2007, 17:45
...zalezy co uwazasz za mala maszyne :]
My drukujemy na dwuzespolowym dominancie. Dodanie okladki powiekszylo by koszt o ok 3-4 zł / szt. (taka moja luzna kalkulacja). Na zlocie byl np. Krzyzak ktory z tego co pamietam ma calkiem niezly aparacik i pstrykal sobie fotki wiec moze cos z tego sie wybierze. Pomysl fotki ze zlotu w sierpniu wzial sie zapewne z tego ze zloty sa organizowane w sierpniu :]. Ogolnie masz racje w swoim poscie i rowniez boje sie sytuacji kiedy ktos urazony powie 'nie kupie kalendarza bo mojego samochodu tam nie ma' a po przeczytaniu tego to znajdzie inna wymowke . Generalnie mam pewien pomysl, ktory zaczal by sie tym zeby wszyscy zainteresowani przesylali do mnie zdjecia swoich autek a z tych co ja przebiore pod wzgledem jakosci i estetyki zdjecia (oczywiscie na zyczenie make-up sie zrobi ) zostana przedstawione do wyboru na plansze konkretnych miesiecy. To tak zeby juz bylo troche demokratycznie.
Co prawda dalej podtrzymuje ze 100 osob sie nie zbierze ale jako niepoprawny optymista trzymam kciuki :]
Gene - 19-01-2007, 18:00
Polformatowka to jest mala maszyna jak dla mnie. Myslalem raczej o pelnoformatowej takiej jak Roland czy Heidelberg. Tak naprawde na tym etapie to bez znaczenia ...he he nie bedziesz drukowal kalendarza Pirelli.
|
|
|