Outlander II GEN Techniczne - Outlander 2.0 MIVEC INTENSE CLARION NAVI - zawiesza się
tokyo - 08-08-2013, 20:38
...........to do elektryka )...............
Rainking - 11-08-2013, 00:15
Mam ten sam problem. Najpierw zgłaszałem zawieszanie się nawigacji. Clariona wymieniono, ale po wymianie po jakimś czasie przestało grać zupełnie. Radio działa tylko gdy silnik nie pracuje, a i to nie zawsze. Jak to się ma do oferty handlowej Outlander w wersji limitowanej Clarion? Pół roku nie potrafią naprawić radia w samochodzie. Szczerze nie polecam nikomu Auto GT w Warszawie na Połczyńskiej, zarówno jako dealera jak i serwisu. Poziom obsługi niestety jest tragicznie niski. Nie kupujcie tam samochodów, bo będziecie się czuć nabici w butelkę.
rpawlak1 - 20-08-2013, 09:05
Czy ktoś już wykonywał ta aktualizację? Czy rozwiązuje problem?
[ Dodano: 21-08-2013, 12:39 ]
Jestem już po aktualizacji.
Po aktualizacji nawigacja używana przez ok. 4 godz. Jak na razie (i oby tak dalej) nie występują znane problemy z zawieszaniem.
Jeżeli przyczyną było kodowanie TMC to faktycznie problem został pozytywnie rozwiązany.
[ Dodano: 21-08-2013, 12:41 ]
mitsu00 napisał/a: | tokyo napisał/a: | Witam
Jest tak:
Zawieszanie stacji jest spowodowane nowym dostawca uslugi TMC w ver kodowanej a Clarion traktuje te info jako rozkodowane.
Trzeba jechac do serwisu: nastepnie kumaty elektryk lub doradca serwisowy na karcie SD podminia 3 pliki w tym plik glowny iGO. Sprawdza ver oprogramowania i powinno dzialac.
Dzisiaj przerabialem dwie takie navi i KAZDY SERWIS MA DOSTEP DO PORZEBNYCH PLIKOW - specjalnie pogrubione i zaznaczone
Pozdrawiam | I szczerze wierzysz ze zwykly mechanik lub doradca serwisowy bedzie grzebal w plikach i cos zmienial? Bo ja nie. Odesla na bank do Clariona. |
No u mnie wyglądało to faktycznie tak, że doradca serwisowy wykonał aktualizację. Szybko i sprawnie. Miałem przygotowaną kartę, czas realizacji ok. 20 min.
WiValdiBB - 12-09-2013, 18:26
1. OPIS PROBLEMU:
Od początku roku 2013 pojawiły się problemy z zawieszaniem się nawigacji w urządzeniach Clarion NX501E. Do przywrócenia poprawnego działania konieczne było wyłączenie urządzenia i ponowne włączenie.
2. PRZYCZYNY:
Problem z zawieszaniem się nawigacji pojawił się w momencie wprowadzenia nowego dostawcy usługi RDS TMC (informacje o ruchu) o nazwie CETraffic po wprowadzeniu na rynek pierwszych zestawów NX501E. To spowodowało, że dostawca usługi (CETraffic) nie znajdował się na liście operatorów wysyłających kodowane informacje o ruchu. Urządzenie rozpoznaje takich operatorów jako FREE TMC wysyłającego niekodowane informacje. W efekcie urządzenie odbierało zakodowaną informację traktując ją jako niekodowaną, co powodowało zawieszanie się nawigacji.
Intensywność występowania problemu była zależna od ilości stacji radiowych wysyłających informacje TMC.
3. MODELE OBJĘTE PROBLEMEM:
Modele : Wszystkie wyposażone w zestaw Clarion NX501E.
VIN : Wszystkie wyposażone w zestaw Clarion NX501E.
Rynki : EU
4. ZMIANY NA PRODUKCJI:
W oprogramowaniu dodano dane operatora kodowanej usługi RDS TMC o nazwie CETraffic.
5. NAPRAWA POJAZDÓW WYPRODUKOWANYCH:
W przypadku zgłoszenia przez klienta problemów z zawieszaniem się należy postępować zgodnie z poniższą Instrukcją Aktualizacji Oprogramowania.
marioIII - 22-03-2017, 13:41
Odgrzewam temat, choć problem już dawno załatwiony, wymienili mi mojego clarionka na nowego i problem zniknął, ale ja nie o tym, mam pyt czy ktoś z Was przećwiczył wszczepienie do naszego clariona innej nawigacji np. tom tom ? bo ta jest mocno nieaktualna i generalnie niezbyt rewelacyjna, chciałbym spróbować wgrać jakąś inną. Ale nie wiem czy to spowoduje zastąpienie całego softu czy tylko tego od navi? nie chciałbym zrobić total demolki z pozostałymi elementami jak choćby audio i tunerem...
Ćwiczyliście jakiś inny soft navi?
tokyo - 23-03-2017, 15:12
automapa chodzila ale w niektorych glos sie zawieszal- problem z softem
|
|
|