To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawa świateł dziennych, włącznie ze światłami dodatkowymi

Lucas123w - 09-01-2014, 10:56

Teraz jest kwestią kto by to zrobił w Trójmieście :D
Czy ASO da sobie z tym radę ?

tyku - 09-01-2014, 12:15

tokyo napisał/a:
swiecenie swiatel dziennych na ~~70-80 %.

Jak światła będą świecić na 70-80% to i tak jest duże zużycie energii.
Podpięcie pod kompa + przekaźnik + robocizna = :?:
Czy to będzie opłacalne :?:

Luk - 09-01-2014, 12:46

tyku napisał/a:
Jak światła będą świecić na 70-80% to i tak jest duże zużycie energii.

A wy jeździcie samochodami elektrycznymi, że każdy Wat liczycie?? :mrgreen:

tyku - 09-01-2014, 13:09

Jak się jeździ niewiele i na krótkich odcinkach, a ma się w samochodzie dużo elektroniki, to liczy się każdy wat (nie ma nawet gdzie załączyć ładowarki pod blokiem). :(
Lucas123w - 09-01-2014, 14:06

tyku, jeśli świecą tylko dzienne, to nie świeci się cała reszta jak do tej pory. Czyli wszystkie podświetlenia, światła tylne itd. odpadają, więc jakiś sens tam jest.
Dodatkowo nie trzeba myśleć o kręceniu gałką od świateł :D tylko ustawić raz na Auto i po sprawie.

tyku - 09-01-2014, 19:04

Lucas123w, Wiem to wszystko. Ja i tak mam ledy, dlatego nie czekałem na takie rozwiązanie. To rozwiązanie było dobre 6 lat temu. Teraz są 2 rodzaje ledów do jazdy dziennej z przeciwmgielnymi. Chciałbym poznać tylko cenę takiej operacji.
morgan_p - 26-09-2014, 12:26

Czy ktoś już był w ASO żeby mu to włączyli? Jaki jest koszt tego?
Arczi89 - 26-09-2014, 12:58

napisz do kolegi tokyo
On wspominał mi, że włącza takie światła oraz, że ma jakieś inne zestawy czy coś ;)

tokyo - 29-09-2014, 14:38

Witam
Sprawa swiatel dziennych, co mozna:
1.kupic manetke z outlandera z funkcja auto - jezeli ktos ma czujnik swiatla na szybie nie dotyczy
2.kupic czujnik swiatla/naslonecznienia montowanego w centrralnym miejscu na desce - jezeli ktos ma czujnik swiatla na szybie nie dotyczy
3.podlaczyc czujnik do kompa ETACS
4. zaprogramowac
5. kupic specjalny przekaznik w serwisie koszt ~~ 54zł - dotyczy rowniez z czujnikiem na szybie

EFEKT - dla manetki w trybie AUTO dla czujnika w szybie i dla czujnika w desce:
1. w sloneczny dzien swiatlo mijania swieca na 70- 80 %
2. gdy sie robi ciemniej automatycznie zapalaja sie postojowki przod i tyl
3. gdy jest ciemno swiatla z 80% przechodza na 100%

AUTO PO TAKIEJ PRZEROBCE JEST W PELNI AUTOMATYCZNE POD WZGLEDEM OSWIETLENIA

UWAGA!!!!!!

Gday jest czujnik oswietlenia/naslonecznienia klimatyzacja chodzi o wiele mocniej niz w std poniewaz jest dodatkowa informacja dla sterownika climatronic

Pozdrawiam

P.S. ogolnie ASO nie ma mozliwosci tego zprogramowac, poniewaz MUT ma ograniczenia jest to realizowane innym interfejsem

tomala - 06-10-2014, 19:57

Witam!

Kolego Tokyo, czy te ustawienia zadziałają z biksenonami? Mnie osobiście na razie nie przeszkadza świecenie w dzień, ale nadejdzie taka chwila, że trzeba będzie naprawiać/wymieniać xenony - wiadomo koszty. Zawsze to byłaby dłuższa żywotność takich lampek. Pozdrawiam

Arczi89 - 22-12-2014, 09:30

W weekend byłem u kolegi tokyo i co prawda mam zamontowane światła dzienne w zderzaku nie mniej jednak mam włączony tryb automatyczny świateł (czujnik nasłonecznienie w desce) + DRL w zderzaku.

Podsumowując mam w/w automat lecz bez przyciemniania świateł mijania lecz z ich wyłączaniem.

Poniższy filmik prezentuje sposób działania. Akcja zaczyna się od 30s mniej więcej.
PS: proszę o cierpliwość bo ciężko przez szybę stworzyć odpowiednie warunki latarką, żeby zrobić półmrok ;)

Film - Światła automatyczne

Dodatkowo mam włączoną opcję "Welcome". Czyli autko włącza światła przy rozbrajaniu alarmu w przypadku gdy na dworze jest ciemno. Na filmiku można zobaczyć również opcję otwierania szyb z pilota.

Film - WElcome + Zdalne Szyby

Dzięki tokyo ;)

raqu - 22-12-2014, 10:02

chcialbym zapytać o jedna rzecz, bo tez mam dzienne z czujnikiem w szybie, ale zakladane w salonie Autokrak. Widzę ze u Ciebie swiecą swiatla "krótkie" oraz dzienne w zderzaku na raz, a jak swiecisz w czujnik to wylacza swiatla "krótkie" i zostają same dzienne. U mnie jak jest ciemno świecą tylko swiatła krótkie bez dziennych w zderzaku, jak się rozjaśni wyłącza światla krotkie i załącza dzienne w zderzaku. Nie ma możliwości aby swiecily na raz krotkie i dzienne w zderzaku. Jedyna mozliwoeśc to jak wlacze przeciwmgłowe bo moje dzienne maja funkcje przeciwmglowych. Czy jest to dozwolone aby swiecily na raz dzienne w zderzaku i swiatla krotkie?.
Arczi89 - 22-12-2014, 10:34

Nie, nie nie ma takiej możliwości. ;)
Podczas zapalenia mijania dzienne gasną tylko moje światła dzienne w zderzaku mają 2 funkcje. Telefon tego nie wyłapał ale w momencie zapalenia się świateł mijania gasną dzienne a zapalają się sam ringi jako dodatkowe światła postojowe.

Wyglądają tak: http://rad-sat.home.pl/sk...DRL-510L_08.JPG

Tak więc wszystko jest zgodnie z prawem. Jeżeli miałbym same DRL to zgasły by razem ze światłami mijania. (sygnał dla DRL trzeba pociągnąć ze świateł mijania).

raqu - 22-12-2014, 11:57

czyli masz tak:
- zapalaja ci sie mijania, gasna dzienne ale zostaja postojowe oringi same w zderzaku ktore nie gasna i jezdzisz normalnie na swiatlach + oringi postojowe w zderzaku? - jest to dozwolone?, bo wyglada to tak jak by byly dzienne te oringi

u mnie jest tak że albo te albo te zostają ;)

Arczi89 - 22-12-2014, 12:04

Mam dokładnie tak jak napisałeś.
Te dzienne mają homologację pod DRL + Homologacje pod pozycyjne ringi.