To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Chorwacja/Słowenia/Austria wyjazd.

Tomek - 27-03-2014, 14:02

Cytat:

Myślisz, że w połowie września nadal będzie tam wszystko tak obładowane?

nie, w połowie września już nie
w zasadzie od połowy września północne rejony Włoch wymierają, jeśli chodzi o turystykę wypoczynkową
wszystko się zamyka we wrześniu
w niektórych miejscowościach (jak Bibione) w ostatnim tygodniu września to już nawet niewiele jest na półkach, bo nie robią zaopatrzenia, zamykają sklepy

we wrześniu masz campingi za 30-40% ceny (w porównaniu do wysokiego sezonu) - pierwszy z rzędu - 4.40€ vs 11.40 €

we wrześniu warto też wziąć apartament na 4-6 osób, za tydzień płaciłem kilka lat temu jakoś 900 zł, we wrześniu, gdzie w sezonie ten sam kosztował koło 1100-1200 € :mrgreen: :mrgreen:

Fragu - 27-03-2014, 14:11

:shock:

no to dobre wiadomości :D ogolnie nie mam zamiaru rezerwowac niczego na zapas, wszystko na spontan, jesli chodzi o droge powrotna - czyli wlochy i austrie. Gdzies pod Wenecja bysmy chcieli z 2 noce miec, pozniej gdzies w okolicy jeziora Garda, albo dalej na polnoc, jedna lub 2 noce.

Czytalem, że w Austrii można spać w takich schroniskach przy trasach wysokogórskich.

No dobra, a jakieś atrakcje? :wink:

madź - 27-03-2014, 16:02

tomek84 napisał/a:
madź napisał/a:

- w Austrii, Słowenii i Chorwacji tankujemy samodzielnie

w AT i HR nigdy nie tankowałem sam, ale byłem ostatnio 2 lata temu

Dane z sierpnia 2013. ;-) W Chorwacji podobno samodzielne tankowanie jest zabronione, jednak na północy pytają się tylko czy pomóc - jeżeli odpowiadamy, że nie, dają tankować samodzielnie. W Austrii tankujemy samodzielnie...

tomek84 napisał/a:
madź napisał/a:

- w Austrii jedną z nielicznych całodobowych stacji LPG jest duża stacja Agip koło Wiednia (na autostradzie), 90% tankujących tam samochodów posiada polskie tablice

dokładnie :) hehe
ale tutaj też nie tankowałem sam

A nam kazano tankować samemu.

Fragu napisał/a:
..a słuchajcie, gdzieś czytałem, że gaz w HR jest jakiś "dziwny" i przejeżdża się na nim dużo mniej km....chyba brednie co? :roll:

Może przez to, że wcześniej zawór odbija mniej wchodzi do butli? ;)

tomek84 napisał/a:
Cytat:

Myślisz, że w połowie września nadal będzie tam wszystko tak obładowane?

nie, w połowie września już nie
w zasadzie od połowy września północne rejony Włoch wymierają, jeśli chodzi o turystykę wypoczynkową
wszystko się zamyka we wrześniu
w niektórych miejscowościach (jak Bibione) w ostatnim tygodniu września to już nawet niewiele jest na półkach, bo nie robią zaopatrzenia, zamykają sklepy

we wrześniu masz campingi za 30-40% ceny (w porównaniu do wysokiego sezonu) - pierwszy z rzędu - 4.40€ vs 11.40 €

we wrześniu warto też wziąć apartament na 4-6 osób, za tydzień płaciłem kilka lat temu jakoś 900 zł, we wrześniu, gdzie w sezonie ten sam kosztował koło 1100-1200 € :mrgreen: :mrgreen:

W połowie września faktycznie jest pusto. W październiku miasta typowo wypoczynkowe wyglądają jak te z horrorów - zero żywej duszy. :mrgreen:

Batmanikus - 28-03-2014, 09:45

madź napisał/a:

- na Słowenii (na stacjach Petrol) tankujemy poprzez trzymanie dużego przycisku - jeżeli go puścimy przed napełnieniem całej butli musimy iść zapłacić i rozpocząć tankowanie od początku

U nas już też jest dokładnie tak samo. Jak wprowadzili w moim mieście samodzielne pistolety to łazili i ostrzegali i narzekali, że ludzi przychodzą bo na chwilę puścili :mrgreen:
W niektórych krajach na stacjach benzynowych LPG zapisuje się jako na przykład GPL

JCH - 26-05-2014, 13:35

Fragu, jutro w Giro d'Italia masz etap właśnie przez Passo delo Stelvio. Transmisja w Eurosporcie od 14:30. Myślę, że warto obejrzeć bo widoki zacne a i pod względem sportowym jest nieźle :) Niestety akurat tego dnia nie ma powtórki wieczorem :(
Fragu - 26-05-2014, 13:40

JCH, jeśli dam radę to z przyjemnością popatrzę 8)

[ Dodano: 12-06-2014, 08:50 ]
Ostatnio ogarnąłem sobie objazd autostrady przez Słowenie....bez sensu winiete kupować na taki kawałek, a i podobno okolice ładne więc warto objechać :wink:

I tak sobie myśle....galant swoje lata ma i wiadomo, że coś może się stać - macie doświadczenia z jakimiś krótkimi ubezpieczeniami auta od nieprzewidzianych awarii?

..może kurcze chociaż zapasowy aparat zapłonowy zabiore ze sobą :P

misibiczi - 13-07-2014, 20:24

Z przykrością odnotowuję, że stan nawierzchni na znacznym odcinku tego objazdu słoweńskiej autostrady z roku na rok się pogarsza.