Chcę kupić Lancera! - Kupno lancera IX kombi
Hornet - 10-10-2013, 21:38
juar_78 napisał/a: | Bo 1.6 w Cari i Lancerze to chyba inne silniki? |
Zależy w którym Lancerze, 4G92 był montowany w Lancerach CBO/CBW i tam miał 113 kucy. Ale do Cari raczej nie bedzie pasował, bo jest lustrzanym odbiciem.
Orz3ch - 11-11-2013, 15:39
Umowiony jestem na srode...
Lancer
MKV - 03-02-2014, 14:20
Orz3ch napisał/a: | , gazu nigdy nie zaloze. Zbyt lubie swoje auta by im to robic
|
Wybacz ale dla mnie ktoś kto tak pisze jest hipokrytą nie mającym zielonego pojęcia o LPG, bo rozumiem, ze np silnik lubi olej roźcieńcozny benzyną?? Bo przy LPG np nie ma tego problemu Poza ceną LPG ma tez pewne zalety. Nie wszystkie sinik się nadaja do LPG ale jeśli się nadaje a nie chce się LPG to może być tylko kilka powodów ale na pewno nie "lubienie" silnika:
- lubię przepłacać typu "Szastam kasą bo mnie stać na benzynę"
- nie chce tracić miejsca w bagażniku przez koło zapasowe (butla zamiast koła)
- boję się jeździć bez koła zapasowego
Innych logicznych wytłumaczeń przeciwko LPG nie ma - wybierz które Ci pasuje ale jeśli chesz samochód rodzinny który mało pal ito się nawet nie zastanawiaj i bierz silnik który jest dobry do LPG i montuj ;P
Rozglądam się teraz za takim Lancerem dla brata i LPG to podstawa
krzychu - 03-02-2014, 14:36
MKV - i tak i nie.
- wiele tematów o problemach jest przez LPG... to samo jest alarmami.
- wiele złego w temacie jest przez kowali, a nie specjalistów którzy to montują
- wiele wpływa też kwestia ceny czyli kryteria wyboru instalacji/warsztatu - taniość ma być
- rozjazdy map benzynowych z gazową jest normą i czymś naturalnym więc dodatkowe przeglądy/regulacje zawsze jakieś się trafią
Ja tam też leję benzynę i nie dam wiertać kolektora i przecinać oryginalnych wiązek.
Kuzyn niby poszedł do jakiegoś mega renomowanego warsztatu zamontować do nowej Alfy. Niby wszystko ok, a po pół roku auto przestało palić, albo na 3 garach. 3 razy ASO po tygodniu trzymało auto. W końcu odpięli instalkę i powiedzieli, że to przez to (faktycznie miesiąc bez problemu pojeździł na benzynie). To kolejny tydzień u speca od gazu (dystans 100km) i powiedział, że w sumie nie jest przekonany że usunął problem bo go nie powtórzył... Zrobił nowe mapy mówi, że może przez rozjazd map (wtryski benzynowe się dotarły)... Na razie jeździ ale w sumie nowe auto, a 4 tygodnie się bujał przez gaz... Gazownik podobno świetne opinie, nie tani, certyfikaty producentów instalacji, instalacja dopuszczona przez producenta samochodu...
MKV - 03-02-2014, 14:39
krzychu napisał/a: | MKVJa tam też leję benzynę i nie dam wiertać kolektora i przecinać oryginalnych wiązek.
Kuzyn niby poszedł do jakiegoś mega renomowanego warsztatu zamontować do nowej Alfy. |
Alfy słuyną z usterek elektryki jeśli się nie mylę - ich silnik iteż do LPG chyba najlepsze nie są.
Tak jak pisałem dobry silnik do LPG i montować - po pół roku koszt instalacji Ci się zwraca i tlyko zarabiasz. Jakaś poprawka map paliwa to jest kilka minut i przeważnie gratis jak u tego co montowałeś
krzychu - 03-02-2014, 14:44
No akurat ten silnik jest dostępny ponoć z fabryki z instalacją. Wejdź sobie do nich na stronę. A to nie było podobno właśnie usterka... Nic nie naprawiło ani ASO ani gazownik. Mówi, że tylko ją ustawił jeszcze raz...
cefaloid - 04-02-2014, 12:43
MKV napisał/a: | Orz3ch napisał/a: | , gazu nigdy nie zaloze. Zbyt lubie swoje auta by im to robic |
Wybacz ale dla mnie ktoś kto tak pisze jest hipokrytą nie mającym zielonego pojęcia o LPG (...)
Rozglądam się teraz za takim Lancerem dla brata i LPG to podstawa |
Nie - nie jest hipokrytą tylko inaczej traktuje auto. Ty jako narzędzie: jak młotek albo taczki. Zużyje się to wyrzucisz i kupisz inny - doceniasz za to spore oszczędności na LPG które wystarczą i na awarie instalcji i nawet na nowe auto kiedyś tam. Kolega Orz3ch traktuje samochód emocjonalnie - i zapewne koszta paliwa są dla niego drugorzędne.
LPG mimo niezaprzeczalnej zalety w oszczędnościach pieniędzy ma wady takie jak Krzychu wymienił.
Dodatkowo:
- w podziemnych garażach nie wolno parkować aut z LPG a to czasem jest istotne
- butla zabiera miejsce na koło zapasowe a nasz bagażnik to gigantycznych nie należy
- jak ktoś dużo jeździ za granicę może tam nie mieć stacji i po co mu to
- jak jeździ krótkie odcinki to auto ledwo przejdzie na LPG a on dojechał, wtedy się nie zwróci
Ale dla mnie przeważa ta jedna zaleta
pero - 04-02-2014, 13:37
Oczywiście obie strony tej dyskusji mają swoje argumenty i swoje racje. Mam wrażenie jednak, że wielkimi przeciwnikami gazu są osoby które LPG w swoim aucie nigdy nie miały. Też kiedyś byłem przeciwnikiem i nie mogłem sobie tego wyobrazić, żeby jeździć na LPG ale w swoim Lancerze mam instalacje od 6-ciu miesięcy (12k km) i w tym momencie instalacja już mi się zwróciła. Od teraz mam rocznie darmowe zagraniczne wakacje. Dodam jeszcze, że w aucie nic się nie działo. Ktoś powie, że nie mogę emocjonalnie podchodzić do auta bo założyłem gaz? A co to znaczy? Dbam o auto, nawet ma swoje imię. Ale rachunek ekonomiczny w tym przypadku mówi sam za siebie.
krzychu - 04-02-2014, 13:39
cefaloid napisał/a: |
- w podziemnych garażach nie wolno parkować aut z LPG a to czasem jest istotne |
Zależy od garażu. Jak jest wentylacja mechaniczna to można. Powinien być stosowny znak przed wjazdem jeśli nie można.
pawel_lancerCS0 - 27-03-2014, 08:22 Temat postu: Re: Kupno lancera IX kombi Jeśli to aktualne to po wielu latach zamieniam na większy, i sprzedaję CS0 2.0 kombi sport. Fotka z tyłu ale tam jest ładniejszy Proszę o kontakt. Paweł
|
|
|