To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Będę Miał Wydatki

Anonymous - 21-10-2013, 12:46

drugi film <3 :D :D :D

diesel musi dymić! ;)

matraks - 21-10-2013, 14:14

Kierowcy Prius-ów to odrębna grupa ludzi. Wystarczy poczytać fora Toyoty Prius by przekonać się jak bardzo oni nienawidzą wszelkie duże SUV i Pickup-y. W USA mówi sie na nich "City Boys" :P Uważają, że samochody z mocnymi silnikami są przyczyną wszelkiego zła na planecie. Są tak zapatrzeni w swoje eko-pudełka, że nie przyjmują do wiadomości, że produkcja takiego Priusa pochłania tyle energii i emituje tyle zanieczyszczeń co przejechanie prawie 100 tyś. km zwykłym samochodem. Już nie wspomnę, że pózniej trzeba coś zrobić z bateriami po zezłomowaniu takiej hybrydy.
Tomek - 21-10-2013, 14:15

Cytat:

Kierowcy Prius-ów to odrębna grupa ludzi. Wystarczy poczytać fora Toyoty Prius by przekonać się jak bardzo oni nienawidzą wszelkie duże SUV i Pickup-y. W USA mówi sie na nich "City Boys" :P Uważają, że samochody z mocnymi silnikami są przyczyną wszelkiego zła na planecie.

heh,
mam kuzyna w USA
ma 4Runnera i Priusa

matraks - 21-10-2013, 17:49

tomek84 napisał/a:
Cytat:

Kierowcy Prius-ów to odrębna grupa ludzi. Wystarczy poczytać fora Toyoty Prius by przekonać się jak bardzo oni nienawidzą wszelkie duże SUV i Pickup-y. W USA mówi sie na nich "City Boys" :P Uważają, że samochody z mocnymi silnikami są przyczyną wszelkiego zła na planecie.

heh,
mam kuzyna w USA
ma 4Runnera i Priusa

Są i takie przypadki. Skoro ma 4Rannera to ekologiem nie jest. Więc zakup Priusa był podyktowany chyba względami finansowymi. Co jest jeszcze większym bezsensem jak kupno Priusa dla ekologii. Nowy kosztuje $25 tyś i to w podstawowej wersji, nawet bez felg amelinowych :rolleyes: Tak samo wyposażona Toyota Corolla kosztuje niecałe $19 tyś. Różnica $6 tyś to jak na warunki amerykańskie kosmos. Zaczniesz oszczędzać jeżdżąc Priusem po jakiś 100 tyś mil czyli 160 tyś km!!! :lol: Sam myślałem nad zamianą swojego paliwożernego SUV-a na coś bardziej ekonomicznego. Ale po prostu jest to nieopłacalne. Paliwo w USA kosztuje grosze i musiałbyś robić rocznie minimum 50 tyś km żeby miało to jakikolwiek sens. Koncerny wciskają tutaj takie kity i niektórzy dają się na to nabierać. Matematyka wśród mieszkańców USA nie jest ich mocną stroną. :ANAL:

Tomek - 22-10-2013, 08:21

tego Priusa bardzo mocno eksploatuje, na dalekie wyjazdy, wakacje, ryby, etc.
Może i masz rację z tą różnicą w cenie i km, jakie trzeba zrobić.
Ale jak już takiego priusa masz, to inaczej sobie kalkulujesz wyjazd
zresztą nie ważne

BMW zacne, przygarnąłbym takie

matraks - 01-01-2014, 00:50

Nowe zdjęcia w zimowej scenerii.

madź - 01-01-2014, 12:44

matraks napisał/a:
Derpin napisał/a:
btw biorąc pod uwagę ceny paliwa w Twoim regionie, ile teraz w jeseju kosztuje przejechanie 100km takim autem? pewnie wyjdzie tyle co tico w gazie w pl ;)

W Chicago jest najdroższe paliwo w całych USA i teraz galon (3,78l) najtańszej benzyny kosztuje ok $3,4. To wychodzi jakieś $0.90 za litr (2,8 zł/litr). Do 328i leje Premium więc płacę $1/ litr. Spali mi ok 11-12 litrów/100km. To wychodzi koszt $12/100km. Amerykanie psioczą, że maja taaaakie strasznie drogie paliwo :p

A jak u was z dostępnością LPG?
Czy Amerykanie znają coś takiego? :mrgreen:
Pytam z ciekawości. :mrgreen:

matraks - 01-01-2014, 15:13

madź napisał/a:
A jak u was z dostępnością LPG?
Czy Amerykanie znają coś takiego? :mrgreen:
Pytam z ciekawości. :mrgreen:

LPG tutaj nie ma. Widziałem kilka samochodów na rejestracjach rządowych i samorządowych zasilanych CNG. Autobusy miejskie te mają instalacje CNG. Tutaj nawet diesla nie jest tak łatwo kupić :wink: Nie na każdej stacji jest.

JCH - 01-01-2014, 15:24

matraks napisał/a:
w zimowej scenerii
A jak z zimą bo na zdjęciach to tak nie bardzo ;)
Co prawda u nas też lipa pod tym względem ale czasem bywa zimowo, że hoho :) Szczególnie jak zima zaskoczy drogowców :badgrin:

matraks - 01-01-2014, 15:32

JCH napisał/a:
matraks napisał/a:
w zimowej scenerii
A jak z zimą bo na zdjęciach to tak nie bardzo ;)
Co prawda u nas też lipa pod tym względem ale czasem bywa zimowo, że hoho :) Szczególnie jak zima zaskoczy drogowców :badgrin:

Zimą pełną gębą już tutaj jest :wink: Około 10cm śniegu wczoraj napadało i do tego prawie bez przerwy od miesiąca temperatura poniżej -15stC. Drogowcy tutaj spisuja sie doskonale. Praktycznie nigdy ich nic nie zaskakuje :rolleyes: Gdyby jeszcze tylko trochę mniej soli sypali. Drogi są potem cale w białym pyle. Aż się kurzy:)

Fragu - 01-01-2014, 17:30

matraks, ostatnio mialem okazje pojeździć nową 428i i muszę przyznać, że pięknie to jeździ, całkiem nieźle brzmi jak na 2.0T w końcu...ale i tak Twoja jakoś bardziej mi się podoba..no i jednak 6 cylindrów jakoś pozytywniej działa na świadomość :P
matraks - 01-01-2014, 22:19

Fragu napisał/a:
matraks, ostatnio mialem okazje pojeździć nową 428i i muszę przyznać, że pięknie to jeździ, całkiem nieźle brzmi jak na 2.0T w końcu...ale i tak Twoja jakoś bardziej mi się podoba..no i jednak 6 cylindrów jakoś pozytywniej działa na świadomość :P

Gdy kupowałem swoją 328i to też brałem pod uwagę nową wersje trójki. Jakoś nie moge do tej pory przyzwyczaić się do "czucia" kierownicy. To nowe elektryczne wspomaganie jest nie do przyjęcia dla stały klientów BMW :P Jest lekkie i sporo mniej precyzyjne jak w e90/e92. I do tego ten nowy 4-cylindrowiec... Jak sprzedawca podjechał 328i demo to myślałem, że się pomylił i wyciągnął jakiegoś diesla :rolleyes: Klekot i do tego straszne wibracje na biegu jałowym :-X Od razu przeszła mi ochota na F30. A szkoda bo to ładne auta. Czekam cały czas na nową M4. Podobno jest genialna. Szkoda tylko, że zamiast V8 jest tam R6 Turbo. Wiem, że po e92 kupię coś ze znaczkiem M. Najchętniej byłoby to e92 M3. Pożyjemy zobaczymy.

inq - 02-01-2014, 22:46

matraks napisał/a:
LPG tutaj nie ma. Widziałem kilka samochodów na rejestracjach rządowych i samorządowych zasilanych CNG. Autobusy miejskie te mają instalacje CNG. Tutaj nawet diesla nie jest tak łatwo kupić Nie na każdej stacji jest.

Prawie idealny kraj pod tym względem. 8) :wink:

Kiedyś ludzie wyśmiewali mnie, że podobają mi się białe samochody, a teraz co? Najbardziej luksusowe samochody w białej perle sprzedają się nie gorzej niż w innych barwach. Fajne autko matraks, :twisted: