To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [ALL] Coś nie tak z odpowietrzeniem baku w Cj0.

herr_flick - 09-08-2010, 15:44

Gratulacje dla brata :D , tylko u mnie przed zimą wszystko było ok, tankowałem bez problem a w trakcie zimy wyskoczył problem z odbijaniem. To jest problem odpowietrzania tylko za co się zabrać żeby było jak dawniej. Ten typ tak ma pasuje do innych samochodów i tu nie powinno odbijać, mało tego, mój lancer ma 12lat a to nie jest nówka i ciągle muszę sobie o tym przypominać :D

[ Dodano: 08-09-2010, 16:31 ]
Zajrzałem już wcześniej, ale dopiero teraz podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Do baku idą dwie rurki jedna gruba i jedna cienka. Ta cienka powinna być połączona z tą grubą, niestety u mnie lata sobie obok. Oczywiście w zamiennikach nie ma, używane póki co też nie ma a jak się trafi to pewnie w podobnym stanie, natomiast nowa w ASO ok 750zł. W związku z obcowaniem rurek w niesprzyjających (warunkach woda z piachem) polecam sprawdzenie swoich wlewów paliwa bo szkoda pompy i wtrysków.

kolej - 02-10-2010, 10:23

W Colcie też są dwie rurki, cieniutka i grubsza. Dobrze je widać jak rdzewieją podczas nakładania konserwacji samodzielnie, na nadkolach. Więc proponuję szczotkę drucianą, odrdzewiacz i konserwacja, żebyśmy mieli spokojne życie.
herr_flick - 05-10-2010, 20:41

Wlew paliwa zrobiony i zabezpieczony, niestety wersja ekonomiczna bo na oryginalną rurę mnie nie stać. Paliwo normalnie leci, pistolet na maksa wciśnięty i nic nie odbija. Żadne europejsko-azjatyckie normy i kombinowanie z dziwnym wkładaniem pistoletu. Winę ponosi niedrożna rurka odpowietrzająca bądź jak w moim przypadku jej odłączenie. Polecam sprawdzenie a skoro to poleciało to i podłużnice tylne też sprawdźcie, właśnie je naprawiam.

[ Dodano: 10-08-2014, 14:18 ]
Problem z odbijaniem podczas tankowania powrócił, znów muszę się zająć wlewem i rurą idąca do baku.
Natomiast syczenie miałem przez pierwszy rok użytkowania przeze mnie auta, ale zniknęło z pierwszymi problemami z wlewem lub założeniem gazu.
Może nie mam syczenia właśnie dlatego że mam gaz a może dlatego że układ jest nieszczelny.
Czy jest ktoś na forum mający lpg, ale z wciąż występującym syczeniem z baku?

fso1600 - 18-08-2014, 21:18

Nie mam LPG i syczenie występuje, może masz gdzieś nieszczelności.
Jak założyłeś LPG to miałeś syczenie?

herr_flick - 18-08-2014, 21:52

Jestem pewien, że przed założeniem LPG miałem syczenie, ale po już nie pamiętam. Dlatego chce sprawdzić jak to wygląda u innych i czy ma jakikolwiek związek.
Brak syczenia zauważyłem jak się zaczęły problemy z tankowaniem a potem zapchały się wtryskiwacze tzn zardzewiał wlew paliwa, syf poleciał do baku i zatrzymał się na wtryskiwaczach powodując szarpanie na PB.
Wtryskiwacze wymieniłem zaczął jeździć.
Wlew został zreanimowany bo nie naprawiony i znów miałem tankowanie bez odbijania.
Syczenie nie wróciło.

krzysieg - 18-08-2014, 22:15

Ta cienka rurka dochodzi do góry wlewu paliwa jest to zasysanie oparów benzyny (ekologia) dlatego występuje syczenie przy otwieraniu wlewu - zapowietrza się tylko wlew a nie bak -tak ma być .
Rurka od wlewu idzie aż pod maskę do filtra węglowego ( okrągła plastikowa obudowa po prawej stronie ) a z filtra do węża między filtrem powietrza a przepustnicą .
Lpg nie ma nic wspólnego z tą rurką .

Zawsze się mogę mylić ;)