[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Akumulator, alternator... problemy
jAZZMAN - 03-04-2014, 21:12
Mam problem elektryczny w VR4, zakładam, że rozwiązanie ładowania jest takie samo jak w silniku 2.5Litra.
Po odpaleniu zimnego silnika bardzo pulsują mi wszystkie włączone światła, nawet kontrolki na desce rozdzielczej.
Jak silnik trochę popracuje to pulsowanie maleje. Jak jadę na światłach mijania to pulsowanie występuje. Jak staję to prawie znika.
Ładowanie mam do 14,7V ale średnia to 13,9 - 14,4.
Podpowie ktoś, gdzie szukać rozwiązania?
Owczar - 03-04-2014, 22:52
Podejrzewam, że problem tkwi w alternatorze. Bez wizyty u dobrego elektro-mechanika się nie obejdzie. Może jakaś dioda umarła i stąd te pulsacje.
jAZZMAN - 04-04-2014, 13:41
A elementy elektroniczne alternatora podejdą z 2.0 do 2.5?
A może cały alternator podejdzie?
Owczar - 04-04-2014, 14:05
W te stronę bym nie polecał. 2,5 w AT miały miększą moc- 100A. Regulator elektronicznie jest w sumie podobny, nie wiem tylko czy w 100A przez regulator płynie dużo większy prąd wzbudzenia. Pinout jest identyczny, pozostaje jedynie kwestia tego prądu wzbudzenia...
jAZZMAN - 04-04-2014, 14:21
Dziękuję Owczar, nagram temat mojemu Elektromechanikowi.... i przedstawię Twoje sugestie.
P.S. Sprawa Motki na widelcu jest Pamiętam o Tobie.
Anonymous - 04-04-2014, 18:28
Nie bardzo wiedziałem gdzie napisać więc zrobię to tutaj. Czy da się gdzieś kupić śrubę blokującą napinacz alternatora(oprócz ASO) ?
Owczar - 04-04-2014, 20:06
Tylko aso.
jAZZMAN - 05-04-2014, 00:10
zapytaj Danino88
Marcino - 24-11-2014, 22:18
Czy konczący sie alternator może wydawać na wolnych obrotach taki sycząco/szumiący dzwięk? jest to tylko na wolnych, jak dodam leciutko gazu ten dzwięk zanika.
plecho1 - 24-11-2014, 22:26
Raczej by szumiał jak by pracował pod obciążeniem czyli np. było by w nim jakieś zwarcie lub napięcie było by zbyt wysokie z powodu uszkodzonego regulatora. A może wentylator chłodzący alternator przy niskich obrotach wydaje taki dźwięk.
Marcino - 24-11-2014, 22:35
plecho1 napisał/a: | A może wentylator chłodzący alternator przy niskich obrotach wydaje taki dźwięk |
A jak to sprawdzić....?
Jak odepnę pasek.. to bede wiedział czy to altek, no chyba ze gdzieś mi z wydechu szumi ale to na obrotach by się zwiększało:)
plecho1 - 25-11-2014, 08:21
Kiedyś w Astrze zaobserwowałem taki efekt dziwnego świstu przy około 2000 obrotów, wyżej i niżej nie było go słychać, był to właśnie wentylator alternatora. Najprościej, jak napisałeś, zdjąć pasek alternatora.
deny96 - 31-01-2015, 22:59 Temat postu: spadek napięcia?? Witam, mam problem z odpalaniem silnika, autko musi bardzo długo kręcić (10-15sekund), stwierdziłem że najwyższa pora zmienić świece, kopułkę, palec i przewody, wszystko wymieniłem i dalej bez zmian, zauważyłem że po przekręceniu stacyjki mocno przygasają mi zegary, stwierdziłem że akumulator już pada (ma swoje latka i jak radio za długo pograło na postoju to padał), kupiłem nowy WARTA 63Ah, dalej bez zmian, przekręcam stacyjkę zegary przygasają, gasną kontrolki i muszę długo kręcić, gdy przekręciłem stacyjkę i go tak zostawiłem, po chwili zegary nabrały swojego koloru i auto odpaliło od strzała, tak jakby był nagle duży pobór prądu i po chwili wszystko wracało do normy a aku się regenerował, wcześniej tego nie było, po przekręceniu stacyjki, zegary nabierały koloru i odpalał od strzała..gdzie mogę szukać przyczyny??
rozrusznik?? alternator?? dodam że zrobiłem dodatkową masę na kolektor ssący ale nic to nie zmieniło...pozdrawiam
dmi - 01-02-2015, 01:20
ładowanie ze strony alternatora było sprawdzane ?(sprawdź na jałowym oraz na obrotach 2-3k rpm), jeśli nie to miernik w ruch, klemy ok ? Sprawdź także pobór prądu na postoju.
arturj123 - 01-02-2015, 08:39
deny96 napisał/a: | dodam że zrobiłem dodatkową masę na kolektor ssący ale nic to nie zmieniło...pozdrawiam |
Po sprawdzeniu napięcia ładowania, sprawdź przewód masowy od akumulatora oraz plusowy do rozrusznika, alternatora.
Dalsza kolejność to sprawdzenie rozrusznika, pompki paliwowej.
|
|
|