To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Czerwona kontrolka oleju.

polaff - 23-12-2013, 22:07

Carollus napisał/a:
Macie może miejsce gdzie można szukać pewnego silnika?

tak.
www.allegro.pl (???) :mrgreen:
A tak serio używka to zawsze loteria. Przecież każdy sprzedawca używanych części nie wie co sprzedaje.

czapelka - 23-12-2013, 23:48

Panowie czy mówimy o tej lamce w prawym dolnym rogu liczników? Pomarańczowa od oleju? Bo i również mnie dopadło czasem na światłach się zapali po ruszeniu zgaśnie. Olej wporządku :) Czyli czujnik ? :)

Dokładnie zapala mi się:

kontrolka ostatnia ze zdjęcia:
http://fotojazzman.eu/_mi...egary_hc_01.jpg

Dodam że po przekręceniu na ON nie świeci mi się kontrolka 3 od prawej obok ladowania podejrzewam iż się przepaliła :/

polaff - 24-12-2013, 05:23

czapelka, pomarańczowa - czyli pierwsza od prawej na Twoim zdjęciu jest od poziomu oleju a nie ciśnienia. Wyciągnij bagnet i sprawdź poziom oleju w silniku.
krzysztofpak75 - 08-03-2015, 14:05
Temat postu: Czerwona kontrolka oleju - Nie działa!
Witam Wszystkich!
Od kilku dni nie działa mi kontrolka od Ciśnienia oleju. Wyjalem zegary, żarówkę zmieniłem chociaż była dobra. I dalej nic. Co mógłbym jeszcze sprawdzić?
Pozdrawiam.

deejay - 08-03-2015, 14:19

krzysztofpak75 napisał/a:
Witam Wszystkich!
Od kilku dni nie działa mi kontrolka od Ciśnienia oleju. Wyjalem zegary, żarówkę zmieniłem chociaż była dobra. I dalej nic. Co mógłbym jeszcze sprawdzić?
Pozdrawiam.

Na 99% uszkodzony przewód od czujnika ciśnienia oleju , lub sam czujnik . Dostań się do czujnika i przy włączonym zapłonie zewrzyj przewód do masy silnika i spr czy kontrolka się zapali. Koszt nowego czujnika ok 18 zł

krzysztofpak75 - 08-03-2015, 16:36

Dzięki za szybką odpowiedź , a może naprowadziłbyś mnie na miejsce gdzie go szukać ?? Silnik 2.0 .

Pozdrawiam.

robertdg - 08-03-2015, 17:27

Musisz wjechać na kanał lub podnośnik i popatrzeć na blok silnika od strony ściany grodziowej
krzysztofpak75 - 08-03-2015, 19:35

No to niestety tylko niemiecki mechanik mi pozostaje 😟.
Mam nadzieje ze nie skończy się to sumą 300 EUR....

deejay - 08-03-2015, 21:37

krzysztofpak75 napisał/a:
No to niestety tylko niemiecki mechanik mi pozostaje 😟.
Mam nadzieje ze nie skończy się to sumą 300 EUR....

Nie przesadzaj , dorwij kanał lub wiekszy najazd i spr. 20 min roboty :wink:

krzysztofpak75 - 09-03-2015, 05:57

No zobaczę, chyba że w pracy zrobię sobie najazdy... Wolałbym zobaczyć to sam. Bogdan jak mi nie działało wsteczne to mi powiedzieli ze to ok 10 godzin roboty, a godzina 50 EUR. A zrobiłem sam, także trochę zaoszczędzone.
Pozdro

michal_or - 12-07-2015, 20:13

Czesc wszystkim. Wczoraj jak podjechalem pod gazaz ( delikatny podjazd ) zaczela mi delikatnie zazyc sie kontrolka cisnienia. Olej ok dzis caly dzien bylo ok po ponownym odstawieniu samochodu znowu to samo. Zaczyna sie delikatnie zazyc tylko na wolnych obrotach i na delikatnym podjezdzie. Samochod to galant 2.5 olej gulf 5w40 co moze byc tego przyczyna ?
Pozdrawiam

Witek vel Mysza - 13-07-2015, 18:15

Wkręć manometr zamiast czujnika to się dowiesz.
michal_or - 13-07-2015, 20:03

Po dzisiejszej plukance i wymianie oleju jest juz ok

[ Dodano: 13-07-2015, 20:58 ]
Jeszcze jedno pytanie czy stary olej (miał 9000 km) moze powodowac mrugniecie kontrolki cisnienia ?

swinks_UK - 13-07-2015, 21:33

9k km to nie jest jakieś wyzwanie dla oleju, powinien trzymać specyfikacje. Jak wspomniano, pomierzyłbym ciśnienia robocze oleju, bo może coś się dziać z pompą oleju (słabieje) i wymiana na świeży olej tylko czasowo poprawiła sprawę.
Może też to być sprawka zupełnie innego objawu po stronie elektryki, np. czujnik, ładowanie altka itd. a zbiegiem okoliczności przy wymianie oleju coś tam dotknąłeś i czasowo naprawiłeś.
Zrób pomiar ciśnień na wolnych obrotach na zimnym silniku, na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku i przy obrotach coś pod 3000 przy silniku pod obciążeniem (jeśli się da :wink: ).

michal_or - 13-07-2015, 22:10

Taka odpowiedz to odpowiedz :P
Dzieki wielkie :)