[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Przewody Hamulcowe
Kunek - 28-06-2014, 12:31
Postanowiłem że sam zrobię przewody hamulcowe. kupiłem zestaw do zarabiania przewodów. I teraz moje takie pytanie: czy kupić rurkę miedzianą czy stalową,
która jest lepsza,
czy miedziana nie będzie się rozciągać na boki przy hamowaniu, bo miedz jest rozciągliwa,
jaki rodzaj gwintu jest w końcówkach przewodów?
Polecam tą stronkę jak by ktoś chciał też wykonać prace typu "zrób to sam"
http://www.przewody-hamul...ane-wg-dlugosci
robertdg - 28-06-2014, 18:17
Stal czy miedź, zalezy jakie masz narzędzie to wykonywania spęczeń, ze stalą jest cięzko, nawet z miedzią nei jest latwo gdy masz kiepska praskę
10x1 lejek
Ceny sklepowe
spidernet - 12-02-2017, 12:15
Czy ktoś podpowie jakie parametry należy wpisać w kalkulator dla modelu EA2A ?? -chce wymienić tylne przewody.
Ksiao - 12-02-2017, 14:19
tu masz stronke o dlugosciach do twojego auta
http://pwpnet.pl/index.ph...f=szp&z=wmo#szu
robertdg - 12-02-2017, 19:21
spidernet napisał/a: | Czy ktoś podpowie jakie parametry należy wpisać w kalkulator dla modelu EA2A ?? -chce wymienić tylne przewody. | Jest napisane na pierwszej stronie
Hugo - 12-02-2017, 20:30
Łukasz jakby co mam takie przewody w jednym Galu. Zgnite oczywiście, ale pod koniec przyszłego tygodnia mogę je wyjąć w całości. Będą na wzór jeśli chodzi o kształt i końcówki. Wtedy poszukamy majstra, który nam dorobi 2 komplety na wzór oryginału (jeden dla mnie, bo też pewnie kiedyś przegniją). Co Ty na to?
Mateusz25 - 18-03-2017, 21:47
U mnie pękł jeden - prawy na zakręcie koło filtra paliwa. Miałem to szczęście ,że zbiornik na zupę był wyjęty(dłuższy remont). Korzystając z okazji zdemont. 2 przewody sztywne-lewy i prawy, kupiłem 10 mb rurki miedzianej 4,5 mm śr. i wygiąłem według starych, odcinek po odcinku blokując każdy poprzedni drutem, żeby wyszedł odwzorowany. U kumpla mechanika zarobiłem końce przewodów, kupiłem odpowiednie końcówki, - całe gwintowane nakładane przed zarobieniem przewodu( są również z niegwintowanym odcinkiem, ok. 4 mm i resztą gwintowaną -te są złe ).
Musiałem również zastosować łączkę do przewodów - mosiężną dla jednego i drugiego, ponieważ ich demontaż i montaż w całości był niemożliwy(ława zawieszenia). Stare trzeba było przeciąć po odłączeniu z rozdzielacza ( pod maską ).
Po montażu jest szczelnie. Roboty - sporo.
Hugo - 19-03-2017, 12:05
Zgadza się. Na uchwytem filtra paliwa jest uchwyt rurek hamulcowych do tylnych kół i rurki odpowietrzenia zbiornika paliwa. Niestety jest to taka wnęka, w której cały czas siedzi wilgoć i przewody gniją w uchwycie. Jest to najbardziej newralgiczne miejsce, w którym gniją tylne rurki hamulcowe.
Mateusz25, na pewno nie da się zamontować rurek tylnych hamulców w całości na zamontowanym wózku zawieszenia?
Robert_G2 - 25-04-2017, 22:29
U mnie też poszedł przewód w okolicy tego filtra paliwa. Czeka mnie właśnie taka robótka i zbieram wszelkie informacje na ten temat jak tego dokonać.
|
|
|