Nasze Miśki - Czarna Bestia by bialy jay-z
Tomek - 17-02-2014, 14:48
bialyjayz napisał/a: | postanowiłem wbić śrubokręt i odkręcić nieco brutalniejszym sposobem |
to jest zawsze ostateczny, ale niezawodny sposób
bialyjayz napisał/a: |
Nowy filtr różnił się od starego, tzn. był krótszy ale szerszy. |
będzie OK
stary filtr, to był najpewniej MANN (ewentualnie Knecht OC196)
Ostatnie pytanie ile udaje Wam się spuścić oleju przy wymianie na nowy i ile dokładnie należy wlać świeżego. U mnie wyglądało tak: 3,5 spuściłem wlałem 5. |
coś nie tak
oleju jest w silniku 4.3 litra
spuściłeś za mało, znaczy albo za mało było, albo za mało wylałeś
po spuszczeniu zawsze mi wchodziło 4.1-4.3 litra, uwzględniając jakieś 0.1-0.2 litra na przepłukanie miski (tzn wlewasz olej na odkręconym korku spustowym, aż do momentu kiedy widzisz, że leci czysty olej),
znowu jak wlałeś 5 litrów, to bankowo masz za dużo oleju z misce !!
Tomek - 17-02-2014, 14:58
Aaaaa, i pamiętaj: olej w tym aucie najlepiej jest kontrolować i trzymać na poziomie MAX (nie więcej i nie mniej)
między wymianami (zazwyczaj 6-10 tyś) niewiele dolewałem, czasami nic, czasami 2-3 setki
w zależności od tego gdzie akurat była nieszczelność
wszystkie możliwe dziury przez te 4 lata zostały uszczelnione
jedyny słaby punkt to obecnie chyba tylko korek wlewu oleju, na walke z tym to nie miałem już siły
bialyjayz - 17-02-2014, 15:19
tomek84 napisał/a: | spuściłeś za mało, znaczy albo za mało było, albo za mało wylałeś |
odkręciłem śrubę i się wylewało ok 1 godziny specjalnie nawet stanąłem na lekkim pochyleniu przodem w górze by spłynęło wszystko
ostatnio jak patrzyłem na bagnet było minimalnie poniżej "MIN" być może dlatego tak mała ilość.
tomek84 napisał/a: | po spuszczeniu zawsze mi wchodziło 4.1-4.3 litra |
mi weszło całe 5litrów i gdy po 10 minutach sprawdzałem stan było znów troszkę na "MAX"
arturj123 - 17-02-2014, 18:56
bialyjayz napisał/a: | mi weszło całe 5litrów i gdy po 10 minutach sprawdzałem stan było znów troszkę na "MAX" |
Za dużo oleju to tez niedobrze Odlej z dobre pół litra, sprawdź gdzieś na równej powierzchni. Zawsze taka zasada, lepiej dolać jak ma być za dużo.
Ile oleju i jaki olej według książki serwisowej?
bialyjayz - 18-02-2014, 07:05
arturj123 napisał/a: | Za dużo oleju to tez niedobrze Odlej z dobre pół litra, sprawdź gdzieś na równej powierzchni. Zawsze taka zasada, lepiej dolać jak ma być za dużo. |
nie żebym chciał próbować czy coś, ale takie pytanko: czym może skutkować nadmiar oleju silnikowego, i czy silnik potrafi się wyzbyć w jakiś sposób tego nadmiaru?
z zdjęcia dołączenego wynika, że powinienem do swojego 2.5 wlewać 4.3 rozumiem tak? Jakie oznaczenie przypisane do mojego motoru. ?
Hugo - 18-02-2014, 08:00
bialyjayz napisał/a: | czy silnik potrafi się wyzbyć w jakiś sposób tego nadmiaru? | Tak, wypchnie przez uszczelki i będzie go musiał uszczelnić
robertdg - 18-02-2014, 08:12
nie żebym chciał próbować czy coś, ale takie pytanko: czym może skutkować nadmiar oleju silnikowego, i czy silnik potrafi się wyzbyć w jakiś sposób tego nadmiaru?
| Weź odessij albo spuśc nadmiar oleju, tak aby mieć poziom MAX, masz motor 6A13 przy uzupełnianiu oleju najlepiej sugerować sie miarką/bagnetem - oczywiście auto winno stac na równej nawierzchni
Tomek - 18-02-2014, 08:24
mi weszło całe 5litrów i gdy po 10 minutach sprawdzałem stan było znów troszkę na "MAX" |
moim zdaniem przyczyny mogą być takie:
- w bańce nie było 5 litrów (to się często zdarza przy rozlewaniu płynów)
- auto stało nierówno
- bagnet nie wszedł do końca
- sprawdziłeś za szybko, olej nie zdąrzył się zlać do końca (ale mówisz, że 10 minut, to powinno być OK)
weź teraz na równej powierchni sprawdź i jak jest za dużo to zlej trochę, jak jest OK, to zostaw
olej nie miał prawa nigdzie się ukryć, tak żeby go weszło więcej (poza dmuchnięciem uszczelek, ale to wykluczam, a poza tym jakby je dmuchnęło, to olej zniknąłby później, a nie tuż po nalaniu)
Tomek - 31-03-2014, 14:29
ciekawym jak po 2 zimach wyglądają zrobione nadkola?
jest już pierwsza rdza??
wrzuciłbyś jakieś fotki
Marcino - 31-03-2014, 15:14
tomek84 napisał/a: | po spuszczeniu zawsze mi wchodziło 4.1-4.3 litra, uwzględniając jakieś 0.1-0.2 litra na przepłukanie miski (tzn wlewasz olej na odkręconym korku spustowym, aż do momentu kiedy widzisz, że leci czysty olej), |
Pierwsze słyszę o takiej procedurze
bialyjayz - 31-03-2014, 17:13
tomek84 napisał/a: | ciekawym jak po 2 zimach wyglądają zrobione nadkola?
jest już pierwsza rdza??
wrzuciłbyś jakieś fotki |
niestety ale już wychodzi rudzielec, co prawda trzeba się schylić i zobaczyć głębiej ale jednak, w tym roku sobie raczej odpuszcze- cel 2015 +kielichy
się tęskni co ?
Chciałem wrzucić jak się prezentuje na lecie, jednak wstrzymam się aż do czasu polerki, wtedy oczka się Wam zaświecą
bbandi - 31-03-2014, 18:08
tomek84 napisał/a: | Aaaaa, i pamiętaj: olej w tym aucie najlepiej jest kontrolować i trzymać na poziomie MAX (nie więcej i nie mniej) |
Mit. Po to jest min/max na bagnecie żeby się trzymac w tym zakresie.
krzychuzzz - 31-03-2014, 18:33
bbandi napisał/a: | tomek84 napisał/a: | Aaaaa, i pamiętaj: olej w tym aucie najlepiej jest kontrolować i trzymać na poziomie MAX (nie więcej i nie mniej) |
Mit. Po to jest min/max na bagnecie żeby się trzymac w tym zakresie. |
Podobno poziom max w tym silniku dobrze robi popychaczom więc raczej nie mit
Tomek - 31-03-2014, 20:01
bbandi napisał/a: |
wolę pozostać przy radach człowieka, który z tymi autami (miśkami) ma 20 lat doświadczenia
Ty - rób jak chcesz
bbandi - 31-03-2014, 20:28
tomek84 napisał/a: | bbandi napisał/a: |
wolę pozostać przy radach człowieka, który z tymi autami (miśkami) ma 20 lat doświadczenia
Ty - rób jak chcesz |
Dalej twierdze że to mit, ok trzymaj sie górnej kreski żebyś silnika nie zatarł .
P.S Ja wolę się trzymać rad inżynierów Mitsubishi. Pewnie Galant był ich pierwszym autem i się pomylili ze wskazaniami poziomu oleju - bywa...
|
|
|