Galant - Ogólne - [EA5A/W 2.5] Realne koszty związane z zakupem EA5W.
Bartekkita - 15-01-2014, 02:22
wypadała, ale to trochę biały kruk i wygląda... no yyy nie wygląda
http://pl.wikipedia.org/w...ordTypCE2-2.jpg
co do kosztów Galanta to myślę, że na auto sprawne technicznie z gazem kwota 20tys. powinna wystarczyć. Nie wszystko musisz ogarniać od razu, np konserwa podwozia i opony letnie mogą spokojnie poczekać do wiosny. Reperaturki nadkoli tylynych też są bardzo łatwo dostępne i zostawiają dosyć duży margines, także spokojnie nawet rok dwa można przejeździć na bezpieczeństwo to nie wpływa(co innego kielichy). Warto też rozejrzeć się za autkami trochę starszymi a z pewnego źródła, zawsze odchodzi rozrząd i olej w skrzyni, więc ładną sumkę można przyoszczędzić. Nie napalałbym się tez na pakiet sport/avance gdyż jest on plug&play szczególnie przy kolorach srebrnym/czarnym. Cały zestaw to koszt 1500-1700(Ci co się bawili wiedzą pewnie dokładniej), w innym wypadku cena może wzrosnąć ze względu na malowanie. Nie rezygnowałbym z Gala tylko ze względu na budżet, poza tym że rdzewieje to jest to bardzo wdzięczny samochód, a koszty nie są duże.
Co zamiast Gala? Jak szukałem swojego, to po którymś kolejnym egzemplarzu miałem serdecznie dość Galantów trupów i też myślałem co innego i jeżeli upierasz się na kombi to będzie ciężko Ja myślałem, jeszcze nad C5(ale jednak jest za miękki), oglądałem też Saab'a 95(wrażenia jak najbardziej pozytywne, jednak zanim znalazłem gdzieś blisko jakąś słabszą benzynę to w końcu trafił się sensowny Galant ). Mazda 626 niestety też rdzewieje i moim zdaniem jest brzydka, ale trochę tańsza. Jest jeszcze Alfa 156.
Hugo - 15-01-2014, 07:49
Bartekkita napisał/a: | jeżeli upierasz się na kombi to będzie ciężko | Dlaczego ciężko? 80% Galantów to kombi i są kilka tysięcy tańsze niż sedan.
Krzyzak - 15-01-2014, 08:08
pogadaj z Kibloo - wiem, że będzie sprzedawał swoje EA5W, bo zakupił coś mniejszego
w sobotę chyba hamulce jeszcze robił
malina_drizzt - 15-01-2014, 08:24
Wszystko zależy od tego czy chcesz jeździć galantem 2 lata czy np. 5 lat albo dłużej.
Jeśli krótko to koszt eksploatacji nie będzie duży, ale jeśli dłużej to przygotuj się na spore wydatki związane z blacharką, remontem skrzyni, zawieszenia.
No i weź pod uwagę, że galanta będzie ciężko sprzedać.
Co do e39 jeśli ma być w bardzo dobrym stanie, manual, kombi, skóra i w tej kwocie lpg i pakiet startowy to będzie ciężko.
Tomek - 15-01-2014, 08:46
powiem tak: ja bym Galanta już więcej nie kupił, po części dlatego, że ma trochę upierdliwości, po części dlatego, że mi się znudził
Ale wygląd Avance-a, zwłaszcza w sedanie i V6 rekompensują te niedociągnięcia
teraz kupiłem to kombi bardziej z rozsądku ( ) niż z miłości do EA
mam trochę części na strychu, dostęp do wiedzy, niewiele jest mnie w stanie zaskoczyć w tym aucie
dlatego kupując auto na rok, Galant był dla mnie bezpieczniejszy niż jakaś tam Octavia czy Mondeo
także londolut przemyśl sobie na czym Ci zależy i ile chcesz tym autem jeździć
robertdg - 15-01-2014, 09:30
To jest piata generacja do 1997 (w dodatku na bazie amerykańskiej chyba a tył to już wiem skąd inspiracje czerpał golf MK V/VI ), ja miałem na mysli VI 97-2002, był kombi ale głównie z kiera po prawej
Tomek - 15-01-2014, 09:43
bialyjayz napisał/a: |
mała poprawka 16.400
jestem przykładem na to, że za takie pieniądze da się wydrzeć auto w stanie b.dobrym od mitsumianiaka |
prawda taka, że Tyś miał po promocji to auto
i słowo "wydrzeć" jest tutaj kluczowe
ale co mi tak, niech Ci służy
bialyjayz - 15-01-2014, 11:05
tomek84 napisał/a: | prawda taka, że Tyś miał po promocji to auto |
jakaś zniżka musiała być wkońcu trafił pod skrzydła oblatanego Mitsumaniaka
tomek84 napisał/a: | i słowo "wydrzeć" jest tutaj kluczowe |
nie opierałeś się przy sprzedaży, bądź ja byłem tak na niego napalony, że nie widziałem smutku w Twoich oczach
tomek84 napisał/a: | ale co mi tak, niech Ci służy |
nie dziękuję oby nie zapeszyć
Tomek - 15-01-2014, 11:13
bialyjayz napisał/a: |
nie opierałeś się przy sprzedaży, |
chciałem po prostu, żeby już sobie pojechał
Marcino - 15-01-2014, 11:22
Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: | kielichy nie ruszone | Ale od spodu konserwowałeś? |
Konserwowałem całego, ale tylko w zasadzie przód udało się uratowac.
Co mnie bardzo denerwuje... że w galncie jest głośno powyżej 120km/h. Uszczelki nie dają rady. Silnika za to nie słychać.
Bizi78 - 15-01-2014, 11:38
londolut, przyciśnij deejay-a może ci sprzeda swojego dopieszczonego .
Tylko nie wiem czy budżet ci starczy i czy będzie chciał sprzedać .
artufcb - 15-01-2014, 13:17
Ja kupiłem swojego za 9k razem z opłatami już. Miał porobione hamulce, przednie zawieszenie całe i tylne nadkola. A, i roczna instalacja LPG Staga. Do tej pory włożyłem w niego niecały 1000zł...
Oleje, płyny.
Termostat, czujnik temeratury.
Łączniki stabilizatora tył.
Żarówki
Wyważenie kół letnich.
Nabicie klimatyzacji.
I ogarnięcie kielichów i podłogi od spodu.
Plus dodatkowe 1300zł na założenie Webasto.
Do roboty mam jeszcze kawałek dachu (ten niewdzięczny szyberdach).
Całe tylne zawieszenie (poliuretany, plus piaskowanie wahaczy i amory + sprężyny)
Jakby się uprzeć to i maskę pomalować i przednie błotniki bo delikatnie rdzę widać...
Trochę pospawać wydech i zakonserwować podłogę bardzo dokładnie.
I czeka mnie wymiana chłodnicy klimatyzacji. Jest trochę nieszczelna, ale nabijałem klimę we wrześniu i do teraz działa, więc tragedii nie ma, ale na lato trzeba wymienić.
Także za 20k to spokojnie byś się zmieścił. A sam nie oszczędzam na nim i robię co tylko uznam za nadające się do wymiany, aż ojciec cebulak krzywo na mnie patrzy.
londolut - 15-01-2014, 14:26
Chopy... dzięki za dotychczasowe opinie i cały czas czekam na nowe
Samochód będę zmieniał w okolicach połowy roku ale już teraz warto monitorować rynek, żeby mniej więcej kojarzyć co na allegro 'leży i się kurzy' a co nie
Co do BMW - prędzej E46 niż E39. Wiem, że to klasa w dół ale jakoś 3 bardziej mi odpowiada.
Samochód będę brał na 5-6 lat na pewno więc jest to raczej inwestycja, która mam nadzieję, że z czasem nie stanie się skarbonką.
Tomek - 15-01-2014, 14:31
londolut napisał/a: | Chopy... dzięki za dotychczasowe opinie i cały czas czekam na nowe
Samochód będę zmieniał w okolicach połowy roku ale już teraz warto monitorować rynek, żeby mniej więcej kojarzyć co na allegro 'leży i się kurzy' a co nie
Co do BMW - prędzej E46 niż E39. Wiem, że to klasa w dół ale jakoś 3 bardziej mi odpowiada.
Samochód będę brał na 5-6 lat na pewno więc jest to raczej inwestycja, która mam nadzieję, że z czasem nie stanie się skarbonką. |
to poczekaj do września/października
będę sprzedawał EA5W
londolut - 15-01-2014, 14:35
Hehehe przemyślę to U ciebie mi się nie podoba tapicerka Wygląda jakby była non stop brudna, przynajmniej siedziska.
[ Dodano: 15-01-2014, 14:36 ]
A może któryś jeszcze rzutnie jakimś pomysłem na kombiaka w Pb+LPG max do 20k??? Ja już mam dość szukania... serio, serio Rzygam tymi autami
|
|
|