To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EA5A/W 2.5] Realne koszty związane z zakupem EA5W.

Bartekkita - 15-01-2014, 02:22

robertdg napisał/a:
Co do accorda to nie pomyślalem, że wersja do 2002 nie wypadała w kombi :?
może http://otomoto.pl/volvo-v70-C31790166.html

wypadała, ale to trochę biały kruk i wygląda... no yyy nie wygląda :P

http://pl.wikipedia.org/w...ordTypCE2-2.jpg

co do kosztów Galanta to myślę, że na auto sprawne technicznie z gazem kwota 20tys. powinna wystarczyć. Nie wszystko musisz ogarniać od razu, np konserwa podwozia i opony letnie mogą spokojnie poczekać do wiosny. Reperaturki nadkoli tylynych też są bardzo łatwo dostępne i zostawiają dosyć duży margines, także spokojnie nawet rok dwa można przejeździć na bezpieczeństwo to nie wpływa(co innego kielichy). Warto też rozejrzeć się za autkami trochę starszymi a z pewnego źródła, zawsze odchodzi rozrząd i olej w skrzyni, więc ładną sumkę można przyoszczędzić. Nie napalałbym się tez na pakiet sport/avance gdyż jest on plug&play szczególnie przy kolorach srebrnym/czarnym. Cały zestaw to koszt 1500-1700(Ci co się bawili wiedzą pewnie dokładniej), w innym wypadku cena może wzrosnąć ze względu na malowanie. Nie rezygnowałbym z Gala tylko ze względu na budżet, poza tym że rdzewieje to jest to bardzo wdzięczny samochód, a koszty nie są duże.

Co zamiast Gala? Jak szukałem swojego, to po którymś kolejnym egzemplarzu miałem serdecznie dość Galantów trupów i też myślałem co innego i jeżeli upierasz się na kombi to będzie ciężko :P Ja myślałem, jeszcze nad C5(ale jednak jest za miękki), oglądałem też Saab'a 95(wrażenia jak najbardziej pozytywne, jednak zanim znalazłem gdzieś blisko jakąś słabszą benzynę to w końcu trafił się sensowny Galant :D ). Mazda 626 niestety też rdzewieje i moim zdaniem jest brzydka, ale trochę tańsza. Jest jeszcze Alfa 156.

Hugo - 15-01-2014, 07:49

Bartekkita napisał/a:
jeżeli upierasz się na kombi to będzie ciężko
Dlaczego ciężko? 80% Galantów to kombi i są kilka tysięcy tańsze niż sedan.
Krzyzak - 15-01-2014, 08:08

pogadaj z Kibloo - wiem, że będzie sprzedawał swoje EA5W, bo zakupił coś mniejszego
w sobotę chyba hamulce jeszcze robił

malina_drizzt - 15-01-2014, 08:24

Wszystko zależy od tego czy chcesz jeździć galantem 2 lata czy np. 5 lat albo dłużej.
Jeśli krótko to koszt eksploatacji nie będzie duży, ale jeśli dłużej to przygotuj się na spore wydatki związane z blacharką, remontem skrzyni, zawieszenia.
No i weź pod uwagę, że galanta będzie ciężko sprzedać.
Co do e39 jeśli ma być w bardzo dobrym stanie, manual, kombi, skóra i w tej kwocie lpg i pakiet startowy to będzie ciężko.

Tomek - 15-01-2014, 08:46

powiem tak: ja bym Galanta już więcej nie kupił, po części dlatego, że ma trochę upierdliwości, po części dlatego, że mi się znudził

Ale wygląd Avance-a, zwłaszcza w sedanie i V6 rekompensują te niedociągnięcia

teraz kupiłem to kombi bardziej z rozsądku ( :lol: ) niż z miłości do EA
mam trochę części na strychu, dostęp do wiedzy, niewiele jest mnie w stanie zaskoczyć w tym aucie
dlatego kupując auto na rok, Galant był dla mnie bezpieczniejszy niż jakaś tam Octavia czy Mondeo

także londolut przemyśl sobie na czym Ci zależy i ile chcesz tym autem jeździć

robertdg - 15-01-2014, 09:30

Bartekkita napisał/a:
wypadała, ale to trochę biały kruk i wygląda... no yyy nie wygląda :P

http://pl.wikipedia.org/w...ordTypCE2-2.jpg
To jest piata generacja do 1997 (w dodatku na bazie amerykańskiej chyba :?: a tył to już wiem skąd inspiracje czerpał golf MK V/VI :P ), ja miałem na mysli VI 97-2002, był kombi ale głównie z kiera po prawej
Tomek - 15-01-2014, 09:43

bialyjayz napisał/a:

mała poprawka 16.400 :P
jestem przykładem na to, że za takie pieniądze da się wydrzeć auto w stanie b.dobrym od mitsumianiaka

prawda taka, że Tyś miał po promocji to auto :axe:
i słowo "wydrzeć" jest tutaj kluczowe :mrgreen:

ale co mi tak, niech Ci służy :mrgreen:

bialyjayz - 15-01-2014, 11:05

tomek84 napisał/a:
prawda taka, że Tyś miał po promocji to auto

jakaś zniżka musiała być :D wkońcu trafił pod skrzydła oblatanego Mitsumaniaka :P

tomek84 napisał/a:
i słowo "wydrzeć" jest tutaj kluczowe

nie opierałeś się przy sprzedaży, bądź ja byłem tak na niego napalony, że nie widziałem smutku w Twoich oczach :)

tomek84 napisał/a:
ale co mi tak, niech Ci służy

nie dziękuję :) oby nie zapeszyć

Tomek - 15-01-2014, 11:13

bialyjayz napisał/a:

nie opierałeś się przy sprzedaży,

chciałem po prostu, żeby już sobie pojechał :twisted:

Marcino - 15-01-2014, 11:22

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:
kielichy nie ruszone
Ale od spodu konserwowałeś?

Konserwowałem całego, ale tylko w zasadzie przód udało się uratowac.

Co mnie bardzo denerwuje... że w galncie jest głośno powyżej 120km/h. Uszczelki nie dają rady. Silnika za to nie słychać.

Bizi78 - 15-01-2014, 11:38

londolut, przyciśnij deejay-a może ci sprzeda swojego dopieszczonego :D .
Tylko nie wiem czy budżet ci starczy i czy będzie chciał sprzedać :wink: .

artufcb - 15-01-2014, 13:17

Ja kupiłem swojego za 9k razem z opłatami już. Miał porobione hamulce, przednie zawieszenie całe i tylne nadkola. A, i roczna instalacja LPG Staga. Do tej pory włożyłem w niego niecały 1000zł...
Oleje, płyny.
Termostat, czujnik temeratury.
Łączniki stabilizatora tył.
Żarówki
Wyważenie kół letnich.
Nabicie klimatyzacji.
I ogarnięcie kielichów i podłogi od spodu.
Plus dodatkowe 1300zł na założenie Webasto.

Do roboty mam jeszcze kawałek dachu (ten niewdzięczny szyberdach).
Całe tylne zawieszenie (poliuretany, plus piaskowanie wahaczy i amory + sprężyny)
Jakby się uprzeć to i maskę pomalować i przednie błotniki bo delikatnie rdzę widać...
Trochę pospawać wydech i zakonserwować podłogę bardzo dokładnie.
I czeka mnie wymiana chłodnicy klimatyzacji. Jest trochę nieszczelna, ale nabijałem klimę we wrześniu i do teraz działa, więc tragedii nie ma, ale na lato trzeba wymienić.

Także za 20k to spokojnie byś się zmieścił. A sam nie oszczędzam na nim i robię co tylko uznam za nadające się do wymiany, aż ojciec cebulak krzywo na mnie patrzy.

londolut - 15-01-2014, 14:26

Chopy... dzięki za dotychczasowe opinie i cały czas czekam na nowe :)

Samochód będę zmieniał w okolicach połowy roku ale już teraz warto monitorować rynek, żeby mniej więcej kojarzyć co na allegro 'leży i się kurzy' a co nie ;)

Co do BMW - prędzej E46 niż E39. Wiem, że to klasa w dół ale jakoś 3 bardziej mi odpowiada.

Samochód będę brał na 5-6 lat na pewno więc jest to raczej inwestycja, która mam nadzieję, że z czasem nie stanie się skarbonką.

Tomek - 15-01-2014, 14:31

londolut napisał/a:
Chopy... dzięki za dotychczasowe opinie i cały czas czekam na nowe :)

Samochód będę zmieniał w okolicach połowy roku ale już teraz warto monitorować rynek, żeby mniej więcej kojarzyć co na allegro 'leży i się kurzy' a co nie ;)

Co do BMW - prędzej E46 niż E39. Wiem, że to klasa w dół ale jakoś 3 bardziej mi odpowiada.

Samochód będę brał na 5-6 lat na pewno więc jest to raczej inwestycja, która mam nadzieję, że z czasem nie stanie się skarbonką.

to poczekaj do września/października
będę sprzedawał EA5W :mrgreen:

londolut - 15-01-2014, 14:35

Hehehe przemyślę to ;) U ciebie mi się nie podoba tapicerka :? Wygląda jakby była non stop brudna, przynajmniej siedziska.

[ Dodano: 15-01-2014, 14:36 ]
A może któryś jeszcze rzutnie jakimś pomysłem na kombiaka w Pb+LPG max do 20k??? Ja już mam dość szukania... serio, serio ;) Rzygam tymi autami ;)