Nasze Miśki - ! SREBRNA SIGMA ze Wschodu !
wojtas - 29-01-2014, 20:39
marycjusz, masz przepaloną żarówkę od ECO.
rupert70 - 29-01-2014, 22:11
wojtas napisał/a: | Cytat: | Tak, m.in panel klimatyzacji jest wymieniony na ten "fajniejszy" |
Szkoda tylko, że kierownicę założyli od kombi na tą "nie fajny" |
Akurat kierownica z kombi mi osobiście bardziej się podoba niż te nowsze ,ale to moje subiektywne odczucie ,sorry Wojtas
Edit: poprawa cytatu
wojtas - 29-01-2014, 22:17
rupert70, mi też bardziej podobają się starsze kierownice, ale te skórzane a nie gumowe
szpala85 - 30-01-2014, 22:05
hehe ładna sigma ziomek
ale wywal te ledy z przodu
btw. szkoda że nie masz ECS
klimatronik bardzo mi się podoba .... ciekawe ile roboty aby przełożyć
szerokości i pisz tam jak silnik sie sprawuje .. sprawdź panewki
marycjusz - 30-01-2014, 22:17
Cytat: | ale wywal te ledy z przodu | hehe to była moja pierwsza myśl jak ją ujrzałem
Jak tylko mój brat mechanikos znajdzie chwilę to przetrzepiemy sigmę porządnie i wymienię wszystko po kolei co trzeba
A propos ECSu - skąd wiecie że ona nie ma tego ECSu ? bo tak się zastanawiałem właśnie jak to sprawdzić ? A wy wiecie po samych fotach ?
Słuchajcie mam jeszcze pytanko - świeci mi się kontrolka ABSu (poprzedni właściciel powiedział że na bank lewe tylne koło , czujnik albo zębatka źle ustawiona) ale mryga też kontrolka TCL/OFF - co to ten TCL i to chyba powiązane z tym ABSem co ? (to jakaś kontrola trakcji ... ? sorry jak głupie pytanie )
szpala85 - 30-01-2014, 23:46
marycjusz, ECSu nie ma bo widać po przednich kielichach i nie masz włącznika oraz na zegarach kontrolek
jak masz czujnik absu uwalony to abs nie działa i tcl też nie zadziała bo TCL czyli kontrola trakcji bierze dane z czujników ABS ... to jest powiązane ... naprawisz czujnik to naprawisz za jednym zamachem ABS i TCL
marycjusz - 05-02-2014, 19:20
Słuchajcie, wracając jeszcze do dziwnych objawów skrzyni w mojej sigmie - czyli chodzi o te dwa szarpnięcia kiedy wytracam prędkość np. przed skrzyżowaniem. Sprawdziliśmy z bratem olej w skrzyni - i fakt jest czyściutki jakby świeżo zalany, ale wydaje mi się że jest go za dużo (sporo ponad poziom) - czy to mogłoby mieć wpływ na te szarpnięcia ? (może go po prostu trochę upuścić ? )
Bo tak dzisiaj zauważyłem jedna rzecz - jak jadę Sigmą rano i silnik ani skrzynia jeszcze się nie nagrzeją to tych szarpnięć właśnie nie ma - dopiero jak się wszystko rozgrzeje pojawia się ten efekt, nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym nadmiarem oleju.. ?
Hugo - 05-02-2014, 20:52
marycjusz napisał/a: | czy to mogłoby mieć wpływ na te szarpnięcia ? (może go po prostu trochę upuścić ? ) | Może mieć wpływ. Odessij ze 100 ml na początek i sprawdź.
wojtas - 05-02-2014, 21:25
Moim zdaniem olej nie ma tu wpływu, tylko ilość przejechanych km przez tą skrzynie czyli normalne zużycie podzespołów.
Jeszcze pytanie, jak sprawdzałeś poziom oleju? Zgodnie z instrukcją?
angelos - 05-02-2014, 21:28
wojtas napisał/a: | Moim zdaniem olej nie ma tu wpływu, tylko ilość przejechanych km przez tą skrzynie czyli normalne zużycie podzespołów.
Jeszcze pytanie, jak sprawdzałeś poziom oleju? Zgodnie z instrukcją? |
Kluczowe pytanie
marycjusz - 06-02-2014, 20:05
wojtas napisał/a: | jak sprawdzałeś poziom oleju? Zgodnie z instrukcją? | hmmm a jaka to intstrukcja ...?
wojtas - 06-02-2014, 22:21
Silnik powinien być ciepły, wrzucasz N i wtedy sprawdzasz poziom oleju.
marycjusz - 06-02-2014, 22:31
Ok, dzięki, nie wiem jak to robił brat bo widziałem tylko moment jak wyciągał bagnet, a co chwilę wcześniej robił to nie widziałem bo grzebałem coś w innym miejscu Ale zapytam go i ewentualnie lukniemy jeszcze raz.
marycjusz - 13-02-2014, 21:21
wojtas napisał/a: | jak sprawdzałeś poziom oleju? Zgodnie z instrukcją? | Tak pytałem brata dzisiaj i było zgodnie z instrukcją.
Ale dzisiaj zauważyłem jeszcze dziwną rzecz. Dwa dni temu zaświecił mi się check, zwolniłem sprawdziłem o co chodzi, nic sie nie działo wszystko normalnie wiec jadę do domu bo muszę dojechać. Na drugi dzień jadę do pracy i podczas jazdy kontrolka zgasła. Dwa dni pojedździłem i było wszystko ok, a dzisiaj odpalam sigmę (była ciepła bo tylko do sklepu wpadłem) stoję na pozycji P i akurat tel. zadzwonił więc rozmawiam i stoję z odpalonym silnikiem i nagle zapala się check i na całej budzie czuję wibracje (tak jakby klimę uruchomić ) i nagle po ok 20 sek check gaśnie i wibracji brak i wszystko wraca do normy.
o co może chodzić ?
Hugo - 13-02-2014, 22:39
marycjusz napisał/a: | o co może chodzić ? | Dowiesz się jak wymrugasz kod błędu.
|
|
|