Nasze nieMiśki ;-) - mystek - Rover 216 GTi d16a8
Tomek - 18-03-2014, 08:37
mystek napisał/a: | Wlałem mu jakoś 3l na te 5000km. |
trochę pije
nie wiem czy by mi się chciało jeździ taki autem, w którym trzeba oglądać silnik przy każdym tankowaniu
mystek - 18-03-2014, 18:41
#Tomek - mnie też się nie chce cały czas zaglądać do miarki, ale co zrobić? Kupiłem, to muszę jeździć z czasem się sprzeda i kupi coś innego, a póki co tankuję PB, LPG i OIL
Marcin-Krak - 18-03-2014, 21:47
mystek, żebyś tylko nie pomylił się z tym, co gdzie wlewasz
Na pierwszej fotce te felgi wyglądają na jakieś 20
mystek - 03-04-2014, 16:15
#Marcin - na Coltmanii pisali mi, że na tym zdjęciu wygląda jak LAND ROVER, a nie Rover
#Wszyscy - No i nareszcie doczekałem się tego Greena. Masakra, jak długo tutaj paczka idzie w UK . Zamawiana w niedzielę, a dopiero dzisiaj przyszła, a jest czwartek. Ale co się odwlecze, to nie uciecze:
Wszystko pięknie wymierzone... kartką papieru z liniuszkiem w kratkę tak to jest na emigracji, w nowym miejscu, gdzie brakuje Ci takich podstawowych rzeczy jak linijka .
Ogólnie pewnie więcej szczęścia niż rozumu, bo jak widać - wszystko spasowane na milimetry. Chciałem brać stożek na długość 200mm, ale poszedłem pomierzyć najpierw i za chiny bym go tam nie zmieścił, więc padło na 140mm. Akumulator pięknie tworzy swego rodzaju ścianę od silnika. Nie sprawdzałem jeszcze czy dolot jest nagrzany po dłuższej jeździe.
Wrażenia? Na początku wydawało mi się, że jak było tak jest, ale zrobiłem z 15km deptając sobie od czasu do czasu i wydaje mi się, że jednak lepiej się zbiera. I raczej nie ma wpływu na moje odczucia generowany dźwięk, gdyż od samego zakupu jeżdżę z hałasującym tłumikiem, po którym wydaje się, że auto ma z 200KM, więc nie sądzę, żeby dolot miał jakiś wpływ na moje odczucia. Ponadto jak założyłem stożek w CJtce, to tam zdecydowanie wydawało mi się, że nic się nie poprawiło oprócz dźwięku.
Swoją drogą bardziej podobał mi się dźwięk w CJtce po stożku . Ale jak wtedy myślałem, że tamten grzybek a'la HKS jest ogromny, tak ten filtr Greena to jest z 2x taki duży jak tamten grzyb.
Czekam póki co na dokładkę zderzaka z ... Golfa Mk3 (jedzie z Lublina, więc pewnie gdzieś w środku przyszłego tygodnia powinna się zjawić), no i pomyślimy nad tymi niższymi sprężynami. "Pomyślimy" bo sobie przypomniałem, że w sumie tylne koła już mi lekko wystają poza obrys samochodu, a często jeżdżę w 5 osób samochodem jadąc do pracy, więc boję się dobić. Będę musiał to pomierzyć też . Wpakuję 5 osób do auta, zobaczę jak to wygląda, zmierzę odległość opony od błotnika i podejmę decyzję.
Wczoraj jeszcze przyszły mi kable zapłonowe Boscha, więc je też wymieniłem, bo te stare to tragedia - koleś (albo poprzedni właściciel, albo 2 właścicieli temu) owinął kable izolacją żal mu było 100zł dać? Katastrofa, a do LPG ponoć kable bardzo ważne. Kable kupione mega promocyjnie za 7 funtów, nówki. Żal było nie dać
PS: silnik meeeega usyfiony, bo jadąc z pracy odkręcił mi się korek wlewu oleju i wyrzygało ~1l z silnika :/. Skapnąłem się na drugi dzień dopiero, jak zauważyłem tłustą plamę na zderzaku, a samochód był czyściutki. Dobrze, że korek wylądował na komorze, zaplątał się lekko w przewody i nie zostawiłem go nigdzie na autostradzie.
Dalsze plany: właśnie te sprężyny (ludzie proponują jakąś firmę PI, ale nie wiem czy nie postawię na Lesjoforsy, bo miałem je już sprawdzone w CJtce i byłem zadowolony). Ponadto z czasem planuję wrzucić kolektor 4-2-1 i coś zrobić z wydechem przy okazji.
Będą pieniądze - będą mody
dmi - 03-04-2014, 17:42
sam ci się odkręcił od tak ? oj coś czuję, że ładne tam masz przedmuchy w komorze silnika, że ci korek [edit] się nie zdziw, jak któregoś dnia [edit] wszystko
NA FORUM NIE UŻYWAMY WULGARYZMÓW
mystek - 03-04-2014, 18:01
Nie do końca. Dolewam olej czasami i widocznie niedokręciłem zbyt dobrze przez co się odkręcił. Błąd ludzki, jak to najczęściej bywa . Teraz jest dokręcony normalnie i nic się nie dzieje.
Torp12 - 03-04-2014, 21:00
Takie prozaiczne pytanie: po co modzic samochod ktory bierze oleju jak szalony? Nie lepiej to naprawic nic modzic?
Tomek - 04-04-2014, 07:55
Cytat: |
Takie prozaiczne pytanie: po co modzic samochod ktory bierze oleju jak szalony? Nie lepiej to naprawic nic modzic? |
auto mystka i robi co chce
zresztą mystek poprzednie auta też nie miał w super stanie mechanicznym, a pomodzone
jego prawo
mystek - 04-04-2014, 13:58
#Torp - 1. Olej bierze, jak się go wysoko kręci. Jak się jeździ normalnie to ujdzie ciutkę na miarce w przeciągu 2-3 tygodni.
2. Modzenie/tuningowanie/dłubanie w samochodzie to coś jak nałóg - ciężko się opędzić od tego i ciężko czegoś nie zrobić z samochodem.
3. Wydaje mi się, że nawet najlepsze samochody na polskiej scenie tuningowej nie są zawsze w perfekcyjnym stanie technicznym. Bo zawsze będzie tak, że np zrobisz wydech, a przyjdzie ci wymienić amortyzatory. Mnie pobór oleju nie przeraża - przyzwyczajenie z Miragea.
4. Tak jak Tomek napisał - moje klocki, moja zabawa, moje problemy i radości.
5. Rzadko kiedy na MM da się przeczytać miłe komentarze
mkm - 04-04-2014, 20:45
Bierze nie nie bierze, ale obsrany olejem jest konkretnie... Grubsza robota czy pomniejsze uszczelki?
mystek - 04-04-2014, 21:41
#Maćku - przeczytaj jeszcze raz to co napisałem - korek mi się odkręcił, bo go źle dokręciłem. Tak to był silnik suchy, coś z pod uszczelki aparatu rozruchowego jedynie cieknie.
mkm - 04-04-2014, 21:47
Dobra, dobra... teraz to sie korek nazywa
Masz mnie - zerknąłem na zdjęcia
mystek - 06-04-2014, 11:52
https://www.youtube.com/watch?v=c6epKnTZHWw
Wg. tego co patrzyłem to wychodzi (wg wskaźników zegara):
~10,5s do setki
~15s do 120km/h
Wg. korekty na przekłamanie licznika o 7km/h:
~8,9s do setki (8,9s miała moja CJtka/8s miał Mirage)
~13,5s do 120km/h (12,5s miała CJtka/~11,5s miał Mirage)
BIEDA! Co ja kupiłem?
Tomii - 06-04-2014, 19:21
mystek napisał/a: |
BIEDA! Co ja kupiłem? |
eee tam, dobrze idzie
pyjte - 06-04-2014, 21:08
mkm napisał/a: | szukamy przepływki i obudowy filtra |
Hondy nie posiadają przepływek.
mystek, pod nogami pasażera powinnien być komputer, dzwignij dywanik z wykładziną i w kompie jest dioda i ci powinna wymrugać błąd. Silnik jest raczej z concerto niż z crx. Crx posiadały a9 i z5 ale i sporadycznie a8. Łatwo jest zrobić z a8 moda na a9. Masz gaz to dbaj o zawory. Ogólnie jest to jeden z najgorszych silników Hondy wymagający specialnej troski.
|
|
|