To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Strasznie dymi na zimnym silniku i bierze olej

plecho1 - 31-10-2014, 06:42

Wymiana oczywiście kompletu, ja bym jednak poszukał jakichś dobrych zamienników w rozsądnej cenie. Kiedyś miałem podobny problem z autem ojca Astrą I z silnikiem 8 zaworowym i wymiana na takie po około 3 zł kupione w sklepie motoryzacyjnym bardzo pomogła.
Bartek - 31-10-2014, 10:20

gargi12 napisał/a:
Dzwonilem do aso na jerozolimskich i jeden uszczelniacz 42zł :shock:

w ICku kupisz oryginały Hyundai (HMC) po 6-7 zł i nie są gorsze niż oryginał Mitsu

darcun4 - 31-10-2014, 17:38

gargi12 napisał/a:
tylko że tam mają zamienniki

Hm, Twój wybór, chociaż ja nie zauważyłem wielkiej różnicy pomiędzy zamiennikiem firmy Corteco a oryginałem. Ale jak to mówią "Kto bogatemu zabroni?".

gargi12 - 31-10-2014, 19:16

darcun4 napisał/a:
gargi12 napisał/a:
tylko że tam mają zamienniki

Hm, Twój wybór, chociaż ja nie zauważyłem wielkiej różnicy pomiędzy zamiennikiem firmy Corteco a oryginałem. Ale jak to mówią "Kto bogatemu zabroni?".
Jak bym był bogaty to bym go nie robił i kupił coś innego ale niestety tak niejest i trzeba jakoś i za coś żyć i czymś jezdzić
RaVciO - 01-11-2014, 10:11

W tym przypadku nasuwa się powiedzenie "Biednych ludzi nie stać na oszczędzanie" i się z tym zgadzam, jednak nie zawsze zakup droższej rzeczy oznacza mniej problemów poza tym, że na pewno psychicznie uspokaja "kupiłem porządne i będę miał spokój" jest uzasadniony. oryginały Hyundaia pewnie nie są złe i wytrzymają kolejne 100tys. km. Robisz autem 10tys rocznie, zatem z tymi elementami będziesz miał minimum 10 lat spokoju, o ile tyle czasu będziesz jeszcze nim jeździł...

Jeśli będziesz wymianę robił w jakimś warsztacie i przyniesiesz swoje części, to obojętnie czy kupisz orgniały czy zamienniki, jeśli coś będzie później nie tak to mechanik powie że to wina części, które mu przyniosłeś, a sprzedawca że to wina mechanika.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym zamienniki (Hyundaia) albo rozważ scenariusz w którym warsztat zakupi części.

PiotrekB88 - 01-11-2014, 13:33

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich Mitsumaniaków.
Podpinam się pod temat ponieważ borykam się z tym samym problemem.
Zakupiłem MSS 1.6 rok temu z przebiegiem +/- 175tys. od pierwszego właściciela (cień nadziei że przebieg jest realny). Moja jazda jest dosyć intensywna (dużo autostrad+ miasto). Dzieje się następujący scenariusz:
- po kupnie branie oleju 200ml/ 1000km (olej motul x-cess 5w40)
- przy przebiegu 190tys. branie oleju 500ml/1000km.
- wymiana uszczelniaczy-Corteco. Żadnych zmian
- 195tys. sprawdzenie u innego mechanika czy uszczelniacze zostały założone dobrze. czyszczenie odmy. Nic nie pomogło
- 200 tys. - bierze już 1l/1000km. Wymiana na 10w40 od gm (byle tanio)
- 205tys- chwila obecna, decyzja- coś z tym zrobić.

Biorąc pod uwagę że koszt remontu silnika przewyższa koszt wymiany to raczej skłaniał się ku drugiej opcji.
Jakie macie sugestie co do wymiany?
Gdzie warto szukać silnika? Najlepiej śląsk (+100km)
Jaki olej polecacie? 5w30, 5w40 czy 5w50? jakaś konkretna marka? (temat wielokrotnie powtarzany)
Co warto wymienić przy wymianie silnika?

gargi12 - 01-11-2014, 15:10

RaVciO napisał/a:
W tym przypadku nasuwa się powiedzenie "Biednych ludzi nie stać na oszczędzanie" i się z tym zgadzam, jednak nie zawsze zakup droższej rzeczy oznacza mniej problemów poza tym, że na pewno psychicznie uspokaja "kupiłem porządne i będę miał spokój" jest uzasadniony. oryginały Hyundaia pewnie nie są złe i wytrzymają kolejne 100tys. km. Robisz autem 10tys rocznie, zatem z tymi elementami będziesz miał minimum 10 lat spokoju, o ile tyle czasu będziesz jeszcze nim jeździł...

Jeśli będziesz wymianę robił w jakimś warsztacie i przyniesiesz swoje części, to obojętnie czy kupisz orgniały czy zamienniki, jeśli coś będzie później nie tak to mechanik powie że to wina części, które mu przyniosłeś, a sprzedawca że to wina mechanika.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym zamienniki (Hyundaia) albo rozważ scenariusz w którym warsztat zakupi części.
najpierw sprawdzę kompresję i dopiero wtedy będę myślał o uszczelniaczach a tych po 42zł nie zamierzam kupować tak jak pisałeś kupił bym od hyundaia ważne żeby z 5 lat wytrzymały wytrzymają więcej to jeszcze lepiej
kisian - 01-11-2014, 21:51

PiotrekB88 napisał/a:
Jaki olej polecacie? 5w30, 5w40 czy 5w50? jakaś konkretna marka? (temat wielokrotnie powtarzany)

Spróbuj 10w60. Ja póki miałem taki to bańka 4l wystarczała na 15000km.

gargi12 - 03-11-2014, 17:37

Hubeeert napisał/a:
gargi12 napisał/a:
myślałem że teraz wymienię uszczelniacze i pierścienie i wyczytałem ze kolega za ori pierścienie i uszczelniacze plus uszczelki dał 1200 zł

Jak uszczelniacze to i dotarcie gniazd zaworowych, pierścienie = honowanie bloku, itd
Koszty - telefon na Krasnobrodzką da Ci odpowiedź w temacie kosztów. Poza tym dolicz koszt składania, demontażu i montażu silnika, rozrządu itd
Już sie trochę dowiadywałem najpierw sprawdzę kompresje na cylindrach jak będzie oki to wymienię tylko uszczelniacze i jakieś tam detale z nimi związane tj docieranie gniazd uszczelkę pod głowicą i planowanie i coś tam jeszcze mechanior mówił i już zapomniałem ale to na początku roku będzie nowy budżet :D
futrzany - 04-11-2014, 19:06

podpowiem jak wymieniacz uszczelniacze to tylko oryginał inne nie działają sprawdzone na własnej skórze , lepiej poszukać silnika z anglika przenajmniej gwarancja przebiegu jest i to zwykle małego
gargi12 - 05-11-2014, 07:08

futrzany napisał/a:
podpowiem jak wymieniacz uszczelniacze to tylko oryginał inne nie działają sprawdzone na własnej skórze , lepiej poszukać silnika z anglika przenajmniej gwarancja przebiegu jest i to zwykle małego
ale jeśli silnik stał dłuższy okres to pewnie po uszczelniaczach już i cuż z tej gwarancji jak trzeba silnik wyjąć i cały dzień w plecy
KsiadzRobak - 05-11-2014, 08:48

futrzany napisał/a:
jak wymieniacz uszczelniacze to tylko oryginał
zakładałem POS (robi dla Hyundai'a) i też polecam; po 3-4 zł/szt.
gargi12 - 05-11-2014, 10:16

KsiadzRobak napisał/a:
futrzany napisał/a:
jak wymieniacz uszczelniacze to tylko oryginał
zakładałem POS (robi dla Hyundai'a) i też polecam; po 3-4 zł/szt.
też tak słyszałem że od hyundaia są dobre a masz namiar gdzie kupić?
KsiadzRobak - 05-11-2014, 12:02

japaneze czasem ma