Nasze nieMiśki ;-) - Odyseja Seichan
_Slawek_ - 03-03-2014, 21:06
Właściwie to powinno to od razu zostać umieszczone na samym początku ale co tam
Honda Odyssey EX 2005r.
Aktualny przebieg około 215 tys. km.
Silnik 3.5L V6, 255 KM, 339 Nm.
Skrzynia automatyczna 5-biegowa.
8-miejsc
Spalanie
Na razie tankowaliśmy dopiero 3 razy, oto efekty:
Trasa 60-120km/h - 9,7l/100km
Autostrada ~150km/h + przejazd przez stolicę - 13,7l/100km
Lublin 0-70km/h, odcinki 2-8km... ... ... ... - 19l/100km
Zobaczymy jak będzie po wymianie świec i regulacji zaworów... Poprzedni właściel mówił że nie robił ani jednego ani drugiego, a przejechał nią 60tys. mil
Wymienione:
- olej silnikowy: Castrol Edge Professional 5w30
- olej w skrzyni: Honda ATF DW-1
- filtr przeciwpyłkowy (chyba też był nie wymieniany 60tys. mil )
Regeneracja:
- alternatora
- rozrusznika
- przekładni kierowniczej
Przekładnia była regenerowana dzisiaj, okazało się też od razu, że tylna poduszka silnika jest do wymiany i trzeba na nią czekać do czwartku... Więc skoro i tak stoi i czeka to zostaną dokładniej sprawdzone hamulce, zapewne do wymiany są przednie tarcze i klocki bo czuć wibracje przy hamowaniu z prędkości > 80 km/h. Przy regeneracji alternatora wyszło, że nie da się go wymontować bez rozłączania klimy, więc od razu została nabita itd. Do zrobienia jeszcze pozostaje chłodnica, a jeśli nie da się uszczelnić to wymiana. Czekamy też na zestaw osłon przegubów wewnętrznych. I to chyba na razie wszystko, na koniec jak będzie już cieplej czeka go jeszcze kompletne pranie wnętrza, poznamy wtedy jego prawdziwy kolor
No i jeszcze nieszczęsny rozrząd... podobno był wymieniany kopletny na początku roku, ale nie mamy na to żadnych papierów. Podobno w warsztacie u znajomego w Niemczech. Z drugiej strony my też nie mamy papierów na jakiekolwiek naprawy miśków u naszego mechanika Pasek wizualnie wygląda na nowy, ale co z resztą to już nie wiem. Pozostanie chyba dla świętego spokoju części zamówić za oceanem i powinno wyjść już z przesyłką ponad 2 razy taniej niż w serwisie.
A! I jeszcze montaż tylnego światła przeciwmgłowego A jak już trafiliśmy na tył to kamera cofania też byłaby nie do pogardzenia
macia - 04-03-2014, 23:30
Renata, pisałaś, że Grandis odpadł w przedbiegach. Jakie powody? Pytam, bo też szukam większego auta dla rodziny i myślałem o Grandisie 2.4... Inne to np. volvo xc70/v70 subaru legacy/outback, honda accord... Skoro macie za sobą poszukiwania, to może coś podpowiecie?
Seiji - 05-03-2014, 01:40
spalanie jest mega
cns80 - 05-03-2014, 07:57
macia, od siebie powiem Ci że mają małe bagażniki i są ciasne w środku, a do tego dużo palą oczywiście oprócz accorda. Dla mnie wszelkiej maści SUVy odpadły od razu. Zostały mi:
Kia Carens
Mitsubishi Grandis
Toyota Previa, Sienna, Avensis Verso
Opel Zafira
Mazda 5
Fiat Ulysse / Citroen C8 / Peugeot 807
Ale ja szukałem typowych miniwanów i nawet kombi nie bardzo chciałem, bo dłuższy a miejsca w środku (zwłaszcza na bagaże) mniej.
Seichan - 05-03-2014, 21:46
macia napisał/a: | Renata, pisałaś, że Grandis odpadł w przedbiegach. Jakie powody? |
To akurat pisał Sławek
Grandis odpadł, bo był za mały.
Wymiary hondy:
Długość - 5,106 m
Szerokość - 1,958 m
Wymiary grandisa:
Długość - 4,765 m
Szerokość - 1,795 m
A w środku te dwa samochody dzieli przepaść, jeśli chodzi o możliwość przemieszczania się pomiędzy siedzeniami/rzędami. Z fotelu pasażera przy kierowcy można swobodnie przejść na sam tył, bez konieczności przeskakiwania przez fotele czy wychodzenia z samochodu. Poza tym w hondzie jest jeszcze duży i głęboki bagażnik, pomimo rozłożonego trzeciego rzędu siedzeń.
Dla nas też ważne było, aby tym samochodem można się było wybrać na wycieczkę 2 x 2+2. Honda będzie miała taki sprawdzian w kwietniu, ale patrząc na jej gabaryty nie powinniśmy mieć problemów z zapakowaniem się do niej w 8 osób
cns80 - 06-03-2014, 07:44
Seichan napisał/a: | 2 x 2+2 | To daje 6 nie 8
Krzyzak - 06-03-2014, 07:52
http://zapytaj.onet.pl/Ca..._6_a_nie_8.html
robertdg - 06-03-2014, 08:13
Może to podchwytliwe stwierdzenie, albo 2 kobiety sa w ciązy albo jedna ma bliźniaki
Seichan - 06-03-2014, 09:04
Hahaha
Mea culpa, powinien być nawias
Czyli prawidłowo winno to mieć postać: 2 x (2+2)
A tak sie zastanawiałam, czy po wypadku mam jakieś "ubytki" w funkcjonowaniu
cns80 - 06-03-2014, 09:21
Seichan napisał/a: | A tak sie zastanawiałam, czy po wypadku mam jakieś "ubytki" w funkcjonowaniu | Sekcja matematyczna padła
macia - 06-03-2014, 21:32
U mnie grandis może się sprawdzić, bo myślałem, żeby korzystać wyłącznie z dwóch rzędów siedzeń, a ten trzeci złożyć i mieć zarąbisty bagażnik...
A tak wracając do tematu, to 19l/100 km: słuszną linię ma nasza władza
_Slawek_ - 06-03-2014, 22:23
macia napisał/a: | U mnie grandis może się sprawdzić, bo myślałem, żeby korzystać wyłącznie z dwóch rzędów siedzeń, a ten trzeci złożyć i mieć zarąbisty bagażnik... |
Przy takich założeniach to Grandis wydaje się być co najmniej wystarczający. Ale i tak trzeba przyznać, że dodatkowe 2 miejsca ma nieporównywalnie wygodniejsze niż w takim Outlanderze lub Fordzie S-Max
macia napisał/a: | A tak wracając do tematu, to 19l/100 km: słuszną linię ma nasza władza | No coż, taki mamy styl jazdy... Czyli jak najwięcej w godzinach szczytu i jak najkrótsze odcinki W takich warunkach rekin V6 w manualu palił około 15l/100km. Za to ekstremalnym wyczynem było w nim zejście do 6l/100km w trasie. W Hondzie za taki wyczyn uznamy 9l w trasie i 15 w mieście
rupert70 - 06-03-2014, 23:11
_Slawek_ napisał/a: | macia napisał/a: | U mnie grandis może się sprawdzić, bo myślałem, żeby korzystać wyłącznie z dwóch rzędów siedzeń, a ten trzeci złożyć i mieć zarąbisty bagażnik... |
Przy takich założeniach to Grandis wydaje się być co najmniej wystarczający. Ale i tak trzeba przyznać, że dodatkowe 2 miejsca ma nieporównywalnie wygodniejsze niż w takim Outlanderze lub Fordzie S-Max
macia napisał/a: | A tak wracając do tematu, to 19l/100 km: słuszną linię ma nasza władza | No coż, taki mamy styl jazdy... Czyli jak najwięcej w godzinach szczytu i jak najkrótsze odcinki W takich warunkach rekin V6 w manualu palił około 15l/100km. Za to ekstremalnym wyczynem było w nim zejście do 6l/100km w trasie. W Hondzie za taki wyczyn uznamy 9l w trasie i 15 w mieście |
Sorki za przypomnienie Sławek ,ale cieszę się że Honda wygrała ,ale pamiętam jak się przed nią broniłeś,a nie mówiłem -pisałem -że super wózek?
_Slawek_ - 06-03-2014, 23:31
Fakt, sam nie wiem jak mogłem myśleć, że ta obła na zewnątrz, szara i smutna wewnątrz Sienna jest ładniejsza od Hondy Wydaje mi się, że to chyba skrót AWD na tylnej klapie mógł tak na mnie podświadomie działać
sveno - 07-03-2014, 10:05
_Slawek_, a nie zastanawiałeś się nad Mercedesem Vito/Viano? Można wybierać między dwoma wersjami długości, dostępne wersje 6, 7, 8 i 9-cio osobowe. W dłuższej (13cm dłuższa od Odyssey) bagażnik pomieści europalete Gama silników bogata, chociaż ciężko znaleźć benzynówki. Jeździłem 2.2 CDI 150 i 160KM oraz 3,0 V6 CDI 224KM i te wersje mogę polecić. R4 w trasie pali około 7-7.5l/100km i jedzie już całkiem nieźle.
|
|
|