[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] CZYSZCZENIE PRZEPUSTNICY
komajaro - 06-02-2016, 17:24
Sielanka maslanka panowie. Przepustnica przeczyszczona + wykonana adaptacja (czyli nauka obrotow) i objaw zniknal (mam nadzieje ze na bardzo dlugo).
Koszt w ASO (katowice, kosciuszki 253) : 250zl - pierwszy raz u nich bylem (mozliwe ze podlaczyli tez komputer bo otwieral mechanik jakiegos magicznego laptopa)
Czas : 2h
Wczoraj zadzwonilem do nich i wczoraj tez sie umowili na dzisiejsza wizyte (jako jedyni)
Wczoraj rowniez dzwonilem do zabrze hergum i nadal nikt nie oddzwonil (juz sie tak zdarzalo kilkukrotnie u tych panstwa. Podczas rozmowy oczywiscie pan chcial mi rozrzad za 1500 naprawiac zgodnie z diagnoza podczas poprzedniej wizyty, a jak powiedzialem, ze to pozniej najpierw chcialbym przepustnice 'sprawdzic' to zabrzmial jakby zawiedziony - wyglada ze 250zl to nie pieniadz dla niektorych)
Czyli dzieki za pomoc, 250zl zamiast 1500+ i auto zachowuje sie tak jak ma byc
Iluzjonist4 - 11-03-2016, 13:58
Przy zakładaniu dolotu przy namowie Tyku również czyściłem przepustnicę (przebieg 97k km), generalnie była czysta (zero nalotu), więc pewnie zbędna była czynność. Jednak jak już kupiłem środek liqui moly do przepustnic to postanowiłem go wykorzystać. Najpierw na sucho przetarłem, później popsikałem, a następnie na odpalonym silniku w okolicy 2tyś obrotów dwa psiki. Obroty po wyczyszczeniu dziwnie się zachowywały, po dodaniu gazu np. do 2tyś stały w miejscu przez chwilę po puszczeniu gazu. Dopiero po chwili opadała wskazówka obrotomierza. Po paru minutach wszystko wracało do normy.
Po 1.5h pojechałem do kuzyna przy okazji testując założenie dolotu i czyszczenia przepustnicy. Co było zauważalne to znacznie szybsza reakcja wskazówki obrotomierza, szczególnie opadania. Tyle, że nie wiem czego to zasługa czy dolotu czy czyszczenia przepustnicy. Raz do świateł miałem sytuację podobną do jednego z użytkowników (parę postów wstecz), gdy dojeżdżałem do świateł na luzie to obroty mi podniosły się same do 2k z 1.5k na chwile i później normalnie. Przy dojeżdżaniu na luzie obroty utrzymują się na 1k, po zatrzymaniu na 800.
Adaptacji jałowej nie robiłem 10min, a najpierw z 3-4min, następnie dodając gazu ok 3-4k obrotów i tak trzymałem kilkanaście sekund. Później po 1.5h 5-7min kolejny raz pozwoliłem popracować silnikowi jałowo - bez obciążenia tzn. klima wyłączona, światła drogowe, jedynie mmcs włączony z muzyką, kamerka drogowa oraz oświetlenie ledowe wewnątrz.
Dzisiaj będę wracał do siebie, więc zobaczę jak będzie się zachowywało auto na trasie.
tyku - 11-03-2016, 14:08
Iluzjonist4 napisał/a: | Najpierw na sucho przetarłem, później popsikałem, a następnie na odpalonym silniku w okolicy 2tyś obrotów dwa psiki. Obroty po wyczyszczeniu dziwnie się zachowywały, po dodaniu gazu np. do 2tyś stały w miejscu przez chwilę po puszczeniu gazu. | Doradzałem Ci odkręcenie przepustnicy i wyczyszczenie (akumulator oczywiście odpięty).
Iluzjonist4 napisał/a: | Przy dojeżdżaniu na luzie obroty utrzymują się na 1k, po zatrzymaniu na 800. |
Jeżeli silnik rozgrzany, to obroty są za wysokie.
[ Dodano: 11-03-2016, 18:35 ]
Iluzjonist4 napisał/a: | gdy dojeżdżałem do świateł na luzie to obroty mi podniosły się same do 2k z 1.5k na chwile i później normalnie. | W takim razie coś musi być nie tak. Iluzjonist4 napisał/a: | a następnie na odpalonym silniku w okolicy 2tyś obrotów dwa psiki. | Niepotrzebnie psikałeś tym preparatem przy odpalonym silniku.
Iluzjonist4 - 11-03-2016, 19:15
tyku napisał/a: | Doradzałem Ci odkręcenie przepustnicy i wyczyszczenie (akumulator oczywiście odpięty). |
Tak, wiem, jednak jak zobaczyłem w jakim stanie jest przepustnica to odpuściłem. A po drugie już się ściemniało, a robiłem pod blokiem - w dodatku zimno.
tyku napisał/a: | Niepotrzebnie psikałeś tym preparatem przy odpalonym silniku. |
Producent tak zalecał, oglądałem filmiki od Liqui Moly.
Teraz obroty już są ok. Wracałem do siebie na dłuższej trasie około 110 km i nie zauważyłem odmienności.
tomtat0 - 30-03-2016, 21:21
Tyku,żeby wyjąć przepustnice trzeba odkręcić te 4 śruby, czy jakieś inne?
Gdyby kogoś to w przyszłości interesowało - tą są własnie te śruby.
tomek_zgr - 25-04-2017, 17:21
Witam.
Postanowilem wyczyścić przepustnice u siebie po tym jak obroty przy zatrzymywaniu falowaly, dziwne to troche bylo bo spadaly do 400 po czym wracaly do właściwych i tak ze dwa razy z tym ze nie zawsze no ale mniejsza, zobaczymy czy czyszczenie pomoze.
Jestem w fazie adaptacji tzn zrobiłem jedna ale chyba nie tak bo byl szal obrotow, natomiast dla wszystkich ktorzy chca sobie wyczyscic polecam odkręcić przepustnice poniewaz syf jaki jest od drugiej strony nawet w 1% nie przypomina tego od przewodu, watro zorganizowac sobie zaciski na węże od chlodziwa bo tez trzeba je odpiac od przepustnicy.
Powodzenia
HUGIO - 24-08-2017, 17:23
tomek_zgr, Ja wsadziłem w węże wiertła (9/10mm), bo obawiałem się, że ściskając je uszkodzę, zwłaszcza że mają już swoje lata.
PS. Stan przy 85k km od strony silnika:
Sushi - 11-11-2017, 20:44
Czy znajdę gdzieś jakiś manual z czyszczeniem przepustnicy albo filmik ? Krok po kroku z rozkręceniem.
Dominik93 - 17-03-2018, 13:32
Czy po adaptacji obroty powinny byc od razu stabilne czy trzeba poczekac i przejezdzic pare km?
Lucas123w - 18-03-2018, 19:11
Dominik93, 15 min na biegu jałowym, powinny obroty się unormować do stanu przed czyszczeniem.
po.miras - 18-03-2018, 21:31
Jak się zrobi trochę cieplej, to chyba też będę musiał się za to zabrać.
Sporadycznie mam takie objawy, przed zatrzymaniem na światłach obroty spadają do ~400
Ile czasu zajmuje dokładne wyczyszczenie, lepiej samemu czy w ASO. Może ktoś wie ile sobie liczą za taką usługę ?
HUGIO - 19-03-2018, 22:39
po.miras, Mi zeszło z godzinę, ale syfu było sporo. Samemu będziesz świadomy ile było zanieczyszczeń i do jakiego stanu udało się wyczyścić.
matik0109 - 08-04-2018, 13:51
Ja wczoraj czyściłem przepustnicę, bo po odpaleniu zawsze rano wskazówka latała, po wyczyszczeniu wskazówka wchodzi teraz ładnie tylko na 1500, bo muszę zrobić adaptację. Ale i tak po chwili spadają do 700 około. Poniżej zdjęcia przed i po, warto
Golotheman - 09-04-2018, 07:59
matik0109, ładnie to wygląda - możesz powiedzieć co robiłeś ? W sensie, czy demontowałeś przepustnice, czy tylko odrkęcałeś te 4 śruby, czy uciekło Ci trochę płynu chłodniczego ? Czym czyściłeś ? Zwykłym odtłuszczaczem do tarcz i przepustnic ?
matik0109 - 09-04-2018, 11:12
Wykręcałem przepustnicę z tych 4 śrub, płyn chłodniczy uciekł ale dopiero przy montażu wyczyszczonej przepustnicy, jednak i tak wymieniałem płyn chłodniczy więc olałem sprawę. Ale wystarczy wężyki zatkać i nic nie wyleci:) czyściłem K2 Zmywacz do gaźników przepustnic i wtryskiwaczy 400ml za niecałe 9zł poradził sobie bez problemu syfu było dużo ale warto teraz po odpaleniu ładnie trzyma obroty
|
|
|