[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Problem z odpaleniem, check engine
WreX - 22-07-2014, 16:28
badmdfk napisał/a: | pierwszy jakiś na wałku rozrządu |
Może czujnik położenia wału się skończył ?
badmdfk - 22-07-2014, 17:53
WreX napisał/a: | badmdfk napisał/a: | pierwszy jakiś na wałku rozrządu |
Może czujnik położenia wału się skończył ? |
Jest jakiś sposób na sprawdzenie tego czujnika i czy chodzi o czujnik położenia wałka rozrządu. No i gdzie w razie czego to się znajduje, może da się to jakoś przeczyścić i będzie działać?
Bizi78 - 22-07-2014, 19:18
Tutaj masz pokazane umiejscowienie nr.14846.
http://www.mitsubishi-mot...D410%26page%3D1
Jak go spróbować naprawić masz w tym temacie carismy, w EA powinien być podobny:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583
Sprawdzenie to najlepiej podmienić od kogoś .
robertdg - 22-07-2014, 21:01
Nastepnym razem trzeba sobie zanotować kody błedów, bo zaś będzie celowanie na ślepo.
Czujnik wałka rozrządu znajduje się na wystepie głowicy naprzeciw puszki filtra powietrza
Tutaj opis mozliwej regeneracji http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583
badmdfk - 23-07-2014, 16:42
Witam. Ponownie dziś byłem, żeby sprawdzić kod błędu i wyszło coś takiego:
P0340 błąd czujnika położenia wałka rorządu.
Czyli rozumie, że jest to ten czujnik, o którym mowa powyżej. Jeżeli tak to spróbuję go reanimować.
robertdg - 23-07-2014, 17:38
Tak jak wyżej
badmdfk - 25-07-2014, 12:07
A więc tak. Zakupiłem nowy czujnik, bo stwierdziłem, że 100 zł to niedużo i po założeniu działał jeszcze gorzej, a raczej w ogóle nie działał. Stary na razie działa, ale nie wiadomo jak długo. Boję się trochę go rozbierać bo nie wiem czy czegoś nie zepsuje, a dzwoniłem do serwisu mitsibishi i za oryginał życzą sobie 900 zł . Chyba jednak nie będzie innego wyjścia jak regeneracja.
majko - 21-02-2015, 10:12
Mam ten sam problem z odpalaniem - z tym, że nie zdarza się on zawsze, ale losowo - do tej pory zdarzył mi się z w ciągu ostatnich 2 tygodni. Nigdy na zimnym silniku, zawsze na ciepłym. Wygląda to tak - odpalam, chodzi z 2 sekundy, samochód zaczyna się dusić, zapala się Check Engine i gaśnie. Wcześniej nie miałem tego problemu.
Jak dołożę porządnie gazu - tak na 6 tysięcy, to coś tam parsknie z wydechu itp. i nie gaśnie, czasem Check Engine przestaje się palić, czasem zostaje ale samochód chodzi chyba normalnie.
Druga rzecz - zapalanie się Check Engine podczas jazdy, przeważnie jak dołożę do pieca to się zapala. Czasem gaśnie po chwili, czasem świeci się cały czas. Z tym, że jak się świeci, to nie odczuwam braku mocy. Raz tylko miałem tak, że dołożyłem do pieca, jestem na 5 tysiącach i nagle Check się zapalił i auto straciło moc całkiem, po kilku sekundach wszystko w normie
Próbowałem wymrugać błędy, ale chyba coś źle robię.
Wsadziłem końce spinacza biurowego do otworów zaznaczonych kółeczkiem na obrazku:
http://zapodaj.net/56163fc87258c.jpg.html
Włączam zapłon i nic się nie dzieje Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam takie zabezpieczenie, że jak włączam zapłon, to muszę wcisnąć ukryty guziczek tu i tam, wtedy zapala się Check Engine i mogę dopiero odpalić.
badmdfk, zrobiłeś to u siebie? Bo widzę, że z Zabrza jesteś. Gdzie serwisujesz fure? Bo ja z Katowic
robertdg - 21-02-2015, 19:05
majko, jaki rocznik
majko - 28-02-2015, 17:19
robertdg, głowy sobie nie dam uciąć, bo z karty pojazdu wynika że 98, ze sprawdzarek VIN wynika że 98, a jak kiedyś właściciel żaby mi sprawdzał przez VIN jakie sprzęgło ma być to wyszło że końcówka 96 Więc ciężko powiedzieć ale w tym przedziale.
Co do sedna sprawy - wymiana czujnika położenia wałka rozrządu rozwiązała problem. Już wszystko jest OK.
horhe9 - 14-07-2015, 19:26
Witam
Troszkę odświeżę temat. Problem podobny jak koledzy powyżej, jeśli nie identyczny. Tylko teraz ciekawi mnie najbardziej jedna kwestia. Podjechałem do sklepu, bo wyskakiwał kod ECU 23, czyli wspomniany wyżej błąd czujnika wałka rozrządu. Zakupiłem tani zamiennik w granicach 98zł i tak jak kolega wspomniał wyżej jest jeszcze gorzej niż na starym.
Czy to tylko kwestia taniego zamiennika, czy coś innego można brać pod uwagę??
Pytam, bo nie chcę się wykosztować na kolejny.
Wiem, że pewnie polecicie regenerację, co też postaram się jutro uczynić ale mimo to trapi mnie owe zagadnienie
Pozdrawiam
szwagierr - 14-07-2015, 19:52
Sprawdzałeś jak silnik działa z całkiem odpiętym czujnikiem? Bo jeśli tak jak z zamiennikiem, to masz odpowiedź.
horhe9 - 14-07-2015, 20:33
Działa identycznie, więc tak jak mówisz, sprawa powinna być, lub jest oczywista. Po prostu zdziwił mnie fakt, że nowy czujnik mimo że tani, nie działa.
asec69 - 09-10-2016, 11:47
Nie chccą powielać wątków podpinam się pod ten.
Moje auto nie odpala, dławi się i w ogóle nie kręci. Ostatnio diagnozowałem lewe powietrze, które łapał silnik i czasami włączał się check engine.
Dodałem gazu do 5 tysięcy, szukając dokładnie miejsca lewego powietrza spreyem i nagle silnik zaczął gasnąć, i stanął. Sprawdziłem błędy i nic Check nie wymruguje żadnych, za to ABS sygnalizuje tylko 21/22/23/24/, czyli zwara kół wg opisu kodów. I jestem w kropce!
Sprawdziłem wczoraj pompę paliwa i działa, a silnik sprawia wrażenie jakby chciał odpalić, ale z miejsca gaśnie zabrakło paliwa.
Może ktoś miał podobną przygodę z silnikiem i odpalaniem?
Sprawdzę jeszcze filtr paliwa, bo przy tym lewym powietrzy może zwiększony pobór paliwa wciągną syf i zatkał filtr?
Biorę jeszcze pod uwagę zwarcie na wtryskiwaczach spowodowane sprayem.
Hugo - 09-10-2016, 12:15
asec69, objawy wskazują na padający aparat zapłonowy. Przy próbie odpalenia, jak gaśnie to strzela/kicha w dolot? Sprawdź jaki kolor ma iskra na świecy.
|
|
|