Grandis Techniczne - Regulacja zaworow silnika
kcn - 28-06-2017, 09:15
martin77 napisał/a: | Witam koledzy mam pytanie odnosnie regulacji i zaworow i oznaczenia numerycznego silnika a wiec czy w silniku benzyna 2,4 benzyna rocznik 2006 regulacji zaworow wykonuje sie tylko szczelinomierzem luzujemy lub pociasniamy zawory? czy konieczna jest wymiana plytek i szkalnek? I drugie pytanie jakie ja mam oznaczenie numeryczne silnika tak jak wyzej pisalem 2,4 benzyna rocznik 2006 czy jest to silnik 4g69? |
Jeśli nikt silnika nie zmieniał to powinno być 4g69 i regulacja na szczelinomierz.
gołąb - 28-06-2017, 12:45
I pamiętaj regulacji na gorącym silniku
[ Dodano: 28-06-2017, 12:46 ]
skull napisał/a: | tak reguluje się
ssące 0.20 mm
wydechowe 0.30mm
na gorącym silniku |
tabarly - 12-10-2017, 08:34
Witam,
czy w grandisie benzynowym (bo widziałem o konkretny nr silnika w poście wyżej) jest tylko regulacja na śrubę? Czy były różne silniki i różne sposoby regulacji?
Grzegorz J - 10-07-2018, 10:35
Jestem świeżo po regulacji w moim miśku.
Zacznę od tego że przez moją niewiedzę czy nie dopatrzenie interwał między regulacjami wyniósł 30.000 km. Mechanik powiedział że to była ostatnia chwila. Dolot był już bardzo ciasny. Mechanik twierdzi żebym pokazywał się co drugą wymianę oleju, inaczej mam się szykować na remont głowicy.
Jednak przy odbiorze zauważyłem że na jalowym silniczek głośniej pracuje, trochę niczym diesel. Nie stuka, tylko jego kultura pracy jest gorsza. Ufam temu mechanikowi, nie jest to samouk rodem z YouTube. Twierdzi że jest to efekt poprawnego ustawienia zaworów. Przejechaliśmy się, auto jest zauważalnie żwawsze, lepiej się zbiera. Nie jest głośniejszy w samej jeździe (przynajmniej ja nie zauważyłem), jednak nie mogę się przekonać do tego dźwięku. Ustawił tak jak serwisówka nakazuje 20/30. Teraz nie jestem pewien czy robił to na ciepłym silniku.
Uzgodniliśmy że pojeżdżę tydzień. Wtedy zobaczymy.
Postaram się może nagrać pracę silnika na biegu jałowym. Nie wiem tylko czy jeżeli ustawiał na zimnym to właśnie jest tego efekt czy może wszystko się ułoży?
Oto filmik z pracującym silnikiem. Silnik jest rozgrzany.
Misiu
skull - 10-07-2018, 22:49
jakoś tak dziwnie głośno pracuje,w moim silniku też słychać cykające zaworki,ale ciszej. Zawory zawsze reguluję sam.
PABLO998 - 12-07-2018, 15:39
skull a co ile robisz regulację?
skull - 12-07-2018, 22:54
tak średnio co 30 tys
Marcin7918 - 21-03-2022, 00:56
Cześć, potrzebuję zrobić regulację zaworów w Grandisie 2,4 (benzyna + gaz). Czy macie do polecenia jakiś warsztat w Warszawie lub jej zachodnich okolicach, w którym zrobiłbym to "nie za miliony"? Ogólnie szukam warsztatu, gdzie znają się na Mitsubishi, nie zdzierają i są mechanikami a nie tylko "wymieniaczami", bo niestety już na takich trafiłem w mojej okolicy. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Bizi78 - 21-03-2022, 04:57
https://pl-pl.facebook.com/SerwisMitsuManiakow/
|
|
|