To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - jakie kupić auto do pracy

Tomek - 05-05-2014, 13:04

polaff, masz Mondeo, więc wiesz z czym się to je

Od tej Maximy trzymaj się z daleka, miałem taką lekko starszą + 1 była wiele lat w mojej rodzinie, super auto, ale obecnie, za te pieniadze nie kupisz nic co by nie było skarbonką

polaff - 05-05-2014, 13:04

Acura robi wrażenie, z resztą accord coupe mi się zawsze bardzo podobał. Ciekawe tylko ile takie 3.1 v6 żre....

[ Dodano: 05-05-2014, 13:07 ]
tomek84, wiesz teraz mam mondeo mark4 w zasadzie to godzinę temu klient fakturę podpisał i zabrał to auto. Miałem mondeo Mark 3 w najbardziej awaryjnej konfiguracji i nie dam złego słowa na to auto powiedzieć - było bezawaryjne. Nigdy nie miałem forda z silnikiem ZI więc nie ma zdania, ale słyszałem, że niemiecki benzynowe fałki chlają strasznie i tego się boję.
Poważnie jak mnie zmęczą te pomysły to jakieś ave kupię.

Tomek - 05-05-2014, 13:09

polaff napisał/a:

Acura robi wrażenie, z resztą accord coupe mi się zawsze bardzo podobał. Ciekawe tylko ile takie 3.1 v6 żre....

"trochę"
nawet przy LPG nie jest to dobry pomysł na tanie nabijanie kilometrów

to nie jest 3.1, a 3.2

polaff - 05-05-2014, 13:14

Cytat:
to nie jest 3.1, a 3.2
kosmetyczna różnica.
tomek84 napisał/a:
nawet przy LPG nie jest to dobry pomysł na tanie nabijanie kilometrów
podobnie jak galant V6, który potrafi spalić 15l/100km LPG i naprawia się go na dość drogich częściach. JA teraz będę robił mniejsze przebiegi bo kupiłem wczoraj furę dla mojego pracownika więc to co kupię teraz będzie tylko dla mnie a bardziej "sprawiedliwie" zaczynam dzielić wyjazdy służbowe w firmie ;) zakładam przebiegi max 50-60kkm/rok a to już nie dużo w porównaniu z tym co było dotąd.
Tomek - 05-05-2014, 13:20

polaff napisał/a:

podobnie jak galant V6, który potrafi spalić 15l/100km LPG i naprawia się go na dość drogich częściach.

jeśli części do Galanta są drogie, to nie mam pytań
w tym CLu części masz jeszcze droższe i nieco trudniej dostępne
ten CL mi się zawsze podobał, nawte oglądałem niedawno takiego w KRK, ale jako tanie auto do roboty, to to na pewno bym nie kupił

Galant V6 potrafi spalić 15 LPG, potrafi i 18 LPG, ale potrafi i 9 LPG
3.2 w Acurze w mieście potrafi spalić 16-20 PB

polaff - 05-05-2014, 14:36

Mi nie chodzi o to by auto bulo bardzo tanie tylko o to by nie bulo klopotliwe. Spalanie w galancie nie hulo dla mnie problemem. Ale 20/100juz fajnie nie brzmi
Fragu - 05-05-2014, 14:38

tomek84 napisał/a:
w mieście potrafi spalić 16-20 PB

no to w trasie wciagnie z 13-15 lpg..to nie aż tak źle - większym problemem może być mały zasięg.

polaff - 05-05-2014, 15:03

Fragu napisał/a:
problemem może być mały zasięg
to jest dramat szczególnie jak gala tankowałem co 250km czasem co 200 przy pałowaniu na autostradzie po 200km/h jak spalanie dochodziło do 20/100 masakra. Z tym, że w coupe i tak nie ma bagażnika więc można zamontować walec a nie mały zbiornik toroidalny... :)
Tomek - 05-05-2014, 15:23

polaff napisał/a:
czasem co 200 przy pałowaniu na autostradzie po 200km/h

no tankowanie auta co godzinę, to dramat :mrgreen:

polaff napisał/a:
Z tym, że w coupe i tak nie ma bagażnika więc można zamontować walec a nie mały zbiornik toroidalny... :)

albo 2 małe "noilery" na dwóch tylnych siedzeniach, te kubełkowe siedzenia z tyłu nie są przypadkiem

Fragu napisał/a:

no to w trasie wciagnie z 13-15 lpg..to nie aż tak źle -

przy spokojnej jeździ to nawet i mniej, ale przy takiej jak opisuje polaff będzie tylko więcej, jakby nie liczyć, zawsze więcej niż w EA

[ Dodano: 05-05-2014, 15:25 ]
Ale ta Acura bardzo ładna (zarówno ten model, jak i ten egzemplarz), przygarnąłbym ją, gdybym akurat szukał auta

Fragu - 05-05-2014, 19:00

tomek84 napisał/a:
Ale ta Acura bardzo ładna

dokładnie :D polaff, Twoj wybor Octavia 1.6 czy Acura 3.2 :P

polaff - 05-05-2014, 19:16

Fragu, widze bierzesz mnie pod włos pewnie, że acura, czekam na kase za mondka mam ndzieję, że wpadnie jutro rano - zapłacę do końca wpłatę początkową za lexa i ubezpieczenie a w między czasie podejmę decyzję co dalej.
Bartekkita - 05-05-2014, 21:08

polaff, nie obraź się, ale Twoje wymagania są trochę z kosmosu. Sam stwierdziłeś, że za Gala trzeba dać 20k ,a chcesz kupić coś wyższej klasy, co nie ma wad(typu ruda) i jeszcze taniej :shock: W dodatku chcesz japończyka :P jakiegoś francuza, albo koreańca to byłoby łatwiej ;)
Co do Xedos'a to jak się nad nim dwa lata temu zastawiałem, to na forum Mazdy znalazłem info, że silniki wytrzymują 350-400 tys. Jak patrzyłem na części to również nie były raczej łatwo dostępne nie wspominając o używkach. Wiadomo jednak, że im bardziej w danym aucie siedzisz tym potem łatwiej znajdujesz to czego szukasz :P Aczkolwiek ta Mazda jest dość egzotyczna, więc ceny ma niewygórowane.
Jak potrzebujesz auta do pracy to nie wiem co przeszkadza Ci ruda(nie mam na myśli elementów nośnych) skoro po 3 latach i tak jest Ci obojętny los auta. No chyba, że służbowo samochód mimo, że stary musi wyglądać schludnie to tak ;)

Wiem, że odrzucałeś francuskie, ale pomyśl może o C5 3.0 V6 - ma skóry, często nawigacje, at, potężny bagażnik w kombi, jest tanie w 15k spokojnie się zmieścisz, mega komfortowe i nie tak awaryjne jak to wypada w statystykach, z tego co się tym autem interesowałem to głownie padają jakieś pierdoły i auto raczej w trasie nie staje. Lepsze są podobno polfty, ale 15 to już trochę mało.
http://otomoto.pl/citroen...-C33094415.html
http://otomoto.pl/citroen...-C32704956.html

Jeszcze może Accord VI 2.3, sporo wersji ma skóre i navi i ogólnie w tej wersji środku fajnie wygląda :)

Dodam jeszcze Chryslera Stratusa, mój wójek nalatał nim 430 tys z czego >200 na gazie bez remontu silnika(stan na 3 lata wstecz)-raczej nie dbał, bo też do zarabiania służyło, nadal jeździ choć sporo mniej. On miał 2.0, ale wsadzają tam też 2.5 z Gala. Widziałem dobrze prezentujące się sztuki na mobile.de za 1000-2000 euro, ludzie jeszcze dwa komplety opon dorzucali(mówię o zdjęciach), ale Galanty w Niemczech poniżej 2k euro, to większość się już na zdjęciach kupy nie trzyma.
http://suchen.mobile.de/a...Features=EXPORT
http://suchen.mobile.de/a...Features=EXPORT

polaff - 05-05-2014, 22:49

Bartekkita, u nas na wsi jest takie powiedzonko:"chciało by się wieś, tylko kasa gdzieś..." tak jest i w tym przypadku. Zatem:
Bartekkita napisał/a:
nie obraź się
, nie zamierzam bo masz 100% racji.
Nie lubię tego co wszyscy z natury jestem przeciwnikiem stada i mody, jednak bolesna jest świadomość, że indywidualizm musi kosztować, jeśli nie kasę to czas.
Zdaję sobie sprawę, że moje założenia są dalekie od rozsądku. Ale lubię mieć coś innego niż wszyscy.
Gal jest ok, może nawet mogę założyć, że w końcu kupię gala bo tak jak pisałem byłem z niego zadowolony, ale RUDA, rudą mam żonę i jedna w domu wystarczy :)
A tak na poważnie to:
Bartekkita napisał/a:
Jak potrzebujesz auta do pracy to nie wiem co przeszkadza Ci ruda

bo
Bartekkita napisał/a:
No chyba, że służbowo samochód mimo, że stary musi wyglądać schludnie to tak

Nie wiesz jakie to uczucie usłyszeć od 60 letniego klienta:
"Przemek czym ty jeździsz, co to za zardzewiały złom, szanuj się człowieku bo Ciebie szanować nie będą - Ty szefem jesteś tej firmy czy pracownikiem w niej, a może robolem..."
Kupując Lexusa udowodniłem sam sobie, że mimo iż z natury jestem buntownikiem, trochę anarchistą to jednak ma sobie sporo snobistycznego i czysto konsumpcyjnego podejścia do życia.
Dlatego wręcz na siłę szukam czegoś co będzie bezproblemowe i jednocześnie rzadkie, a to w motoryzacji raczej w parze nie idzie... do tego jeszcze ta kasa... -> same przeciwności.
Mam jeszcze chwilę czasu więc może coś znajdę, jednak dalej czekam na sugestie z Waszej strony. I dziękuję za uwagi nawet te krytyczne Panie Bartekkita, ;)

[ Dodano: 05-05-2014, 23:20 ]
a może to:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C32666210.html
:)

[ Dodano: 05-05-2014, 23:28 ]
Czy EA na rynek USA miały inne zawieszenie bo piasty na 5 śrub są?

Bartekkita - 06-05-2014, 00:28

polaff napisał/a:

Bartekkita, I dziękuję za uwagi nawet te krytyczne Panie Bartekkita, ;)

zaraz tam krytyczne :P Znam to za dobrze z autopsji. Poszukuje samochodu dla mamy, w cenie do 25 tys. złotych, najlepiej już z gazem i po pakiecie startowym, rocznik 2005 w górę najlepiej, nie minivan/suv ect, ale żeby na aktywne wakacje dało się spakować bez problemu no i koniecznie jasny w środku automat najlepiej bez V-ki bo koszty :P Uwierz mi jest ciężko, ale na razie stanęło na poszukiwaniach Hyundaia Sonaty NF. Udało się też jakimś cudem i auto się mamie bardzo podoba(choć ja np nie wyobrażam sobie tego samochodu dla siebie), a ma swój wybredny gust :-X Także pewnie i Ty w końcu coś znajdziesz ;)

polaff napisał/a:

[ Dodano: 05-05-2014, 23:20 ]
a może to:
http://otomoto.pl/mitsubi...-C32666210.html
:)

[ Dodano: 05-05-2014, 23:28 ]
Czy EA na rynek USA miały inne zawieszenie bo piasty na 5 śrub są?

Ten już trochę wisi na otomoto, ale generalnie te Galanty jeszcze rozbite kiepsko schodzą, choć cenowo wygląda bardzo przyzwoicie ten model. Dla mnie jest okropny zwłaszcza przed liftem, ale jako tanie robiące wrażenie będzie jak znalazł :)

[ Dodano: 06-05-2014, 00:38 ]
a zapomniałem dodać, że poza Citroenem, żaden francuz z segmentu D nie wchodzi w grę :P

znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4215391815
nie myśl sobie, że jestem jakimś fanem Chryslera, po prostu są tanie i mało banalne - mogły Ci nie przyjść do głowy :wink:

sampler - 06-05-2014, 08:11

polaff napisał/a:
ale słyszałem, że niemiecki benzynowe fałki chlają strasznie i tego się boję.

V-ka z mondeo bedzie chlała bo tam jest układ DOHC napędzany łancuchem. Taki układ bierze litr wiecej na 100 km w porownaniu do SOHC na pasku jaki mamy w Galancie.

Dodatkowo trzeba wziac pod uwage ze lancuch trzeba sprawdzic przy 200 tys a wymienic przy około 300 tys.

Dlatego jak juz isc w ten silnik to lepiej wziac ST220 czyli 3.0 V6 ktory ma 226 KM i daje niezła dynamike. Taki mondus ma do setki 7s i fajne wnętrze recaro :)