[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja po czasie przestaje chłodzić.
Saju - 10-06-2014, 05:53
Cześć Panowie,
Nabiłem wczoraj klimatyzację, załączała się bezproblemowo aż po 3h przestała chłodzić. Kontrast wskazał nieszczelność układu przy grubej rurce a raczej jej łączeniu ze ścianą grodziową. Domniemam, że jest tam oring. Pytanie brzmi: jaki rozmiar ma tenże uszczelniacz?
Pozdrawiam
Pejoth - 03-08-2015, 18:11 Temat postu: GDI. Problem z klimatyzacja Witam Wszystkich.
Mam problem z moim EA3A z klimatyzacja.
Otoz klima nie dziala jaka zagrzeje sie auto (na zimnym silniku chlodzi idealnie). Ponadto zauwazylem ze po zapaleniu auta na cieplym silniku wentylatory wlaczaja sie na sekunde i zaraz sie zatrzymuja, przy czym odrazu obroty doluja do okolo 500. Podobnie rzecz ma sie przy dojezdzaniu np. do swiatel po wcisnieciu sprzegla obroty doluja do 500 i wlaczaja sie na moment wentylatory. Generalnie podczas jazdy z obojetni jaka predkoscia nawet 140 na /h, jak domniewam wlacza sie wiatraki na chwile to auto achowuje sie tak jakby dostalo silny podmuch w przod i go przyszarpuje takie nagle wychamowanie na okolo 1 sec i dalej jest ok. Co ciekawe w momencie jak wiatraki sie zalacza to klima chlodzi jak tylko sie zatrzymaja (okolo 1 do 2 sec) nie ma roznicy miedzy nawiewem a klima.
Ma ktos moze jakies pomysly co to moze byc?
Dodam tylko ze okolo 1000 km temu wymienione byly wszystkie podzespoly klimatyzacji bo wczesniej nie dzilala wogole.
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam PeJoth
Hugo - 03-08-2015, 18:55
A może winny jest "jeżyk" na chłodnicy?
Pejoth - 03-08-2015, 22:34
A czy owy "jezyk" moglby tak mieszac obrotami?
Witek vel Mysza - 03-08-2015, 22:49
Wentylatory muszą się kręcić, inaczej nie będzie wydajności.
Anonymous - 25-07-2016, 20:58
Nie chcę odkopywać ale czy ktoś wie w którym manualu serwisowym znajdę dokładną procedurę regulacji szczeliny na sprzęgle kompresora klimy? I czy potrzebuję do tego specjalnych kluczy? Byłoby miło gdyby ktoś znał dokładny wymiar wewnętrzny i zewnętrzny tej podkładki dystansującej
komarsnk - 25-07-2016, 23:21
bielak930 napisał/a: | ktoś wie w którym manualu serwisowym znajdę dokładną procedurę regulacji szczeliny na sprzęgle kompresora klimy? |
Główny manual do Galanta EA, str. 55-65
Krzyzak - 26-07-2016, 00:25
Podkładkę dobierasz tak, aby szczelina była odpowiednia - wystarczy szczelinomierz i zestaw podkładek (lub ta jedna, która spełnia normę z manuala). Zdaje się, że jest to przedział 0.35 - 0.6mm. Żadnych specjalnych narzędzi. Sprzęgło się zużywa (ściera) i dlatego reguluje się przerwę podkładkami.
robertdg - 26-07-2016, 06:26
Cytat: | wystarczy szczelinomierz i zestaw podkładek (lub ta jedna, która spełnia normę z manuala). Zdaje się, że jest to przedział 0.35 - 0.6mm. Żadnych specjalnych narzędzi. Sprzęgło się zużywa (ściera) i dlatego reguluje się przerwę podkładkami.
| Dwa szczelinomierze, aby wsuwac po przeciwnej stronie, sprzegło jest elastyczne, wiec wsuwając z jednej strony szczelinomierz, tarcza odchyla sie po przeciwnej - szczelina miedzy tarcza a piasta sprzegla 0.4-0.65mm
Krzyzak - 26-07-2016, 08:30
Zależy - ja robiłem jednym. Wsadziłem 0.5mm i pasował niemal na styk, a 0.7 już się nie mieścił, więc wiedziałem, że jest w normie.
Anonymous - 28-07-2016, 14:33
Chodziło mi o średnicę otworu i średnicę zewnętrzna podkładki. Nie wiem czy dobiore coś z tego co mam w domu, wolę najpierw kupić kilka podkładek zanim zacznę to rozbierać
Owczar - 28-07-2016, 14:45
To są blaszane bardzo cienkie podkładki. Nic nie dobierzesz...
Anonymous - 10-08-2016, 20:41
Dzisiaj to rozebrałem. Szczelina wynosiła 0.75 mm. Po wyjęciu jednej podkładki szczelina wynosi 0.40-0.45mm. Zastanawiam się jak długo to podziała bo tarczka sprzęgła była już trochę wytarta
Krzyzak - 11-08-2016, 09:31
bielak930 napisał/a: | tarczka sprzęgła była już trochę wytarta | normalne, u mnie też była (wymieniłem na używkę jak się gumy posypały) i działało latami
bronowice90 - 12-08-2016, 15:29
Mam podobny problem mianowicie klima się załacza na obrotach min2-3 tys. A na wolnych przestaje działać. Podobno dioda albo cewka na sprężarce do wymiany ?
|
|
|