To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Amortyzatory do Lancera

luqash - 01-06-2015, 20:48

Jak w końcu jest z tymi amortyzatorami, można bez problemu kłaść te dedykowane z 1.6 do 2.0? U mnie w nl dziwna sytuacja amortyzatory KYB334420 są niby do samochodów bez sportowego zawieszenia i koszt to 68 euro, czyli jakieś na oko 80 zł taniej niż w intercarsie. Natomiast znalazłem też KYB334369, niby dedykowane do aut ze sportowym zawieszeniem w cenie ponad 100 euro podczas gdy ten sam amortyzator w intercarsie jest jeszcze tańszy niż 334420.

Jako laik zapytam też czy bez wymontowania amortyzatora da się ocenić stan pozostałych podzespołów tj. osłony, poduszki itp?

Hornet - 01-06-2015, 22:15

Z tymi amortyzatorami jest jakoś dziwnie. Katalog IC rozróżnia, strony u ruskich czy nawet manual już nie. Ja mam normalne zawieszenie to brałem normalne amorki i na razie jest ok.
luqash napisał/a:
Jako laik zapytam też czy bez wymontowania amortyzatora da się ocenić stan pozostałych podzespołów tj. osłony, poduszki itp?

A czy warto? Osłony plus odboje (w sport jako jeden element) to grosze w stosunku do amortyzatora, a ich uszkodzenie bardzo szybka powoduje zużycie amortyzatorów. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie osłona górnego mocowania była mocno pordzewiała, wiec poszła do wymiany. Wobec powyższego łożysko to już formalność. Za robociznę płacisz tyle samo bez względu na to czy wymieniasz same amorki, czy wszystko. I masz spokój na dłuższy czas.

Lancuś - 14-06-2015, 19:18

Po wymianie amorków i sprężyn od 1.6 ( mam 2.0 wersja sport ), zrobiłem 5000km (urlop trasa francja, niemcy, belgia ). Auto prowadzi się jak po sznurku, nie straciło nic na stabilności( jazda w niemczech 180-190 nie sprawiała problemu w prowadzeniu auta, było jak przyklejone), bardziej wybiera nierówności i jest tył jest wyżej ( mam butlę 54l ). jestem barrrdzo zadowolony. :D
konradod - 16-06-2015, 14:27

No to teraz mnie pocieszyłeś bo myślę zrobić tak samo czyli wystarczy amorki i sprężyny bez rzadnych komplikacji?
Lancuś - 16-06-2015, 21:21

Prawie tak. Wszystko pasuje bez problemu. Ja "poprawiłem fabrykę". Ale nie będę tego pisał, bo zaraz mnie zjedzą. Bezpieczeństwo, rzeźba , itd,,,,
Moje auto moja twórczość. :mrgreen:

Tomi84 - 07-01-2016, 23:07

Witam, podczepiam się pod temat, mam zagwochę?? Na diagnistyce wyszlo że mam przód prawie 85% a tył jeden około( lewy tył) 75% a drugi około 80% i przy mrozach jakie teraz mamy zawieszenie mi skrzypi na nierównościach?? Czyżbym miał do wymany amorki całe tylne czy poprostu tuleje lub jakieś gumy się wyrobiły i marzną , i dlatego skrzypi mi całe auto. Co należałoby sprawdzić?? Pozdr
Bizi78 - 08-01-2016, 00:21

Amory raczej nie skrzypią :wink: .
Twoje wyniki są ok :D .
Teoretycznie powinno się wymienić amory gdy różnica na osi jest powyżej 10% lub skuteczność jakiegoś spadnie poniżej 20%.
Pewnie gumy w zawieszeniu skrzypią lub jakieś plastiki wewnątrz.

Klark - 08-01-2016, 08:11

W moim przypadku "skrzypienie" na nierównościach wynikało ze zużytych wahaczy. Po wymianie wszystko działa jak należy :)
mrcng - 13-01-2016, 12:22

Klark, a jaki koszt takowych? bo mi też skrzypi niemiłosiernie. na mrozach bardziej. wymienione już miałem gumy w zawieszeniu. nawet łożyska kolumn mcperhsona spece wymienili...800zl w plecy a tu dalej skrzypi. już sam myślalem że może to amory..
maciekz - 13-01-2016, 14:19

U mnie również amortyzatory do wymiany. Kayaba Excel-G to podobno nic szczególnego, a Ultra-SR nie ma do Lancera. Postanowiłem zaryzykować i wziąłem Nippartsy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chciałem zmienić mocowania amortyzator tak profilaktycznie, ale cena taka sama jak cena amorków, a skoro są dobre to nie będę ruszać :)
Hornet - 13-01-2016, 19:56

maciekz napisał/a:
Chciałem zmienić mocowania amortyzator tak profilaktycznie, ale cena taka sama jak cena amorków, a skoro są dobre to nie będę ruszać

Możesz podzielić się tymi cenami? No nie chce mi się wierzyć że mocowania są w cenie amorów. Poza tym powtarzam - ciekawe jak długo będą dobre. A za samą wymianę mocowań zapłacisz tyle co za wymianę amortyzatorów.

maciekz - 14-01-2016, 00:48

Amorki KYB to okolo 300 za sztukę. Ja wziąłem Nippartsy za 160. Mocowania to koszt z tego co widziałem 120 wzwyż za sztukę. A nie wiem czy nie siedzi oryginał, który wytrzyma jeszcze zamiennik
rudi88 - 14-01-2016, 09:45

Kupowałem ze trzy lata temu amorki w tym sklepie: http://www.rsautoczesci.pl/index.php?a=ofirmie i mieli Kayaby taniej niż gdziekolwiek indziej. Nie wiem jak w tej chwili z cenami u nich.
Lancuś - 14-01-2016, 12:29

Poduszka z łozyskiem KYB 160zł. Febi 130zł > Oczywiście sztuka :D
Anonymous - 07-04-2017, 12:01
Temat postu: Jakie amortyzatory ? TRW, KAMOKA, DAICHI ktoś posiada ?
Witam.
Jak w temacie, zbliża się u mnie wymiana amortyzatorów. Stare niestety już tłuką a zimą zamarzały na beton (o dziwo sprawność na przeglądzie w normie).
Autem robię bardzo małe przebiegi i u mnie auto przez całe życie zrobi może 30-40 tys. km, dlatego też nie chcę dużo płacić za markowe (np. KYB, SACHS), czy wypróbował już ktoś wymienione w powyższym temacie (TRW, KAMOKA, DAICHI), może jakieś inne ?
Sam w mazdzie 323f zakładałem marki KAMOKA jak pojawiła się na rynku i zrobiłem jakieś 20 tyś do sprzedaży bez problemów, ale później na forach pojawiło się wiele złych komentarzy.
Z góry dziękuję za pomoc.